Main Menu

Αυξάνονται οι εισροές προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από την περιοχή της Θράκης.

Ένα νέο τρόπο να φτάνουν στην Ελλάδα έχουν βρει  πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να περάσου στη Ευρώπη από τον Έβρο.

Η αυξητική τάση των προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο επιβεβαιώνεται από τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Συγκεκριμένα, από την 1η μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2019 οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο ανήλθαν σε 596, από τις οποίες οι 202 έγιναν με βάρκα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η τάση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη αύξηση των αφίξεων στον Έβρο από ξηράς σε σχέση με τις αφίξεις δια θαλάσσης στα νησιά, που αποδίδεται στο γεγονός ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ισχύει μόνο για τα νησιά και όχι για την ενδοχώρα.

Το 2018 σημειώθηκε μικρή αύξηση των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα, με τις περισσότερες αφίξεις να είναι δια ξηράς. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2018 οι αφίξεις ήταν πολλές περισσότερες από την ξηρά παρά από τη θάλασσα.

Όπως τόνισε ο κ. Λεκλέρκ μιλώντας σε δημοσιογράφους η δυνατότητα φιλοξενίας στον Έβρο είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τα νησιά με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενο υπερπληθυσμού και πολλά παιδιά τα οποία είναι ασυνόδευτα, μένουν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης.

Οι μεγαλύτερες αφίξεις στον Έβρο ήταν Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι αποτέλεσαν το 40% των ατόμων που πέρασαν από την ξηρά ενώ ακολουθούν Σύροι, Ιρακινοί, Αφγανοί και Πακιστανοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ