Main Menu

Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024
Ξάνθη, GR
17°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών-Καρναβάλι Ξάνθης 2019.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου

Πλατεία Δημοκρατίας

18:00

Επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2019.

Με ένα υπερθέαμα από ήχους, χορό και εντυπωσιακούς φωτισμούς θα ανοίξει η αυλαία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2019. Με τους χτύπους τυμπάνων να συντονίζονται στους χτύπους της καρδιάς δίνοντας τον παλμό της ζωής, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο κρουστών, ήχων και κίνησης ο Νίκος Τουλιάτος με την ομάδα Ηχοποιοί, θα συνοδέψουν τον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη του θεσμού. Ταυτόχρονα η Ηχόδραση, άλλη μια ομάδα κρουστών, θα συντονιστεί και από κοινού θα παρουσιάσει ένα εκρηκτικό μίγμα ρυθμού και κίνησης. Αμέσως μετά πνευστά όργανα θα ξεκινήσουν παρουσιάζοντας παραδοσιακούς ήχους. Η σκυτάλη σε ηχοχρώματα Βαλκανίων με συνοδεία φωνής. Η ομάδα Ηχόδραση και η Χρύσα Μωραΐτη θα συνεχίσουν σε παραδοσιακούς δρόμους με κρουστά και τραγούδι. Όλη η μουσική τελετουργία έχει να κάνει με την ψυχαγωγία, το κέφι, την διασκέδαση αλλά πολύ περισσότερο με την ειρήνη και την συνύπαρξη των λαών. Η διαφορετικότητα των κρουστών οργάνων κάθε περιοχής γίνεται μέσο επικοινωνίας και στο συνολικό αποτέλεσμα καθρεφτίζεται η πολιτισμική κουλτούρα των Βαλκανίων. Ακούσματα από χώρες όπως η Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία θα παρουσιαστούν με μια διαφορετική προσέγγιση. Το μουσικό ταξίδι θα καταλήξει βέβαια στην Ελλάδα και στην Ξάνθη όπου οργανώθηκε και προετοιμάστηκε ειδικά για να ανοίξει την μεγάλη αυτή γιορτή.

Πλατεία Δημοκρατίας

19:00

Συναυλία «Βασίλης Καρράς»

Ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής, αυθεντικός και με αμέτρητους θαυμαστές έρχεται να ξεσηκώσει το κοινό του και να ξελογιάσει τα βράδια μας όπως μόνο αυτός ξέρει. Τα διαχρονικά τραγούδια του που έχουν αγαπηθεί όσο λίγα, οι επιτυχίες σπουδαίων ερμηνευτών της ελληνικής δισκογραφίας και φυσικά οι τελευταίες του επιτυχίες δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα. Η πιο χαρακτηριστική λαϊκή φωνή των τελευταίων δεκαετιών θα μας ταξιδέψει με τις αξεπέραστες ερμηνείες του.

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου

Πλατεία Δημοκρατίας

19:00

Συναυλία με τους «3GENS»

Μια παρέα φίλων μουσικών από την Κομοτηνή και την Ξάνθη, λίγο πάνω από τα τριάντα, μέχρι λίγο πάνω από τα εξήντα, συνυπάρχουν επί σκηνής εδώ και λίγα χρόνια. Μια ξεχωριστή συναυλία αφιερωμένη στα 60’ς,70’ς, 80’ς με ζωντάνια, τρελό κέφι, άφθονο ρομαντισμό και παλμό που σπανίζει. Έρχονται στην κεντρική σκηνή για μουσική απογείωση με τραγούδια που αγγίζουν μέχρι σήμερα τις καρδιές μας και όλοι θα σιγοτραγουδήσουμε από την αρχή έως το τέλος σαν μια μεγάλη παρέα. Τραγούδια με τα οποία μεγάλωσαν τρεις γενιές, πολυαγαπημένα, αξέχαστα και διαχρονικά σε ένα εξαιρετικό και πλούσιο πρόγραμμα που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο και ακίνητο.

Γιάννης Σαβουλίδης, τύμπανα

Γιώργος Ευφραιμίδης, μπάσο

Μάκης Πατρωνίδης, ηλεκτρική κιθάρα

Γιάννης Κερζεβάνης, πλήκτρα

Τάσος Καπζάλας, πνευστά

Πολυχρονία Λακάκη, Σταύρος Παυλίδης και Γιώργος Πασχαλίδης, φωνητικά

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19:30

Λαογραφική βραδιά.

Ο σύλλογος πολιτισμού και παιδείας «Ερεβάν» και η χορευτική του ομάδα από τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας θα μας παρουσιάσει χορούς και τραγούδια του αρμένικου πολιτισμού. Ένας σύλλογος από την γειτονική χώρα με μεγάλη πολιτιστική και εκπαιδευτική οργάνωση και συνεχή παρουσία σε εκδηλώσεις της χώρας του αλλά και στο εξωτερικό.

Οργάνωση: Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης

 

Παλιά Πόλη Ξάνθης

09:00

Ιστορικοί περίπατοι. Γνωριμία με την τοπική ιστορία, βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης και στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιά πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 2541025421. Συμμετοχή 2€, συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Πολιτιστικός Πολυχώρος Ι.Θ.Τ.Π. Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού», καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9.

19:00

Παρουσίαση βιβλίου: Όμηρος και Ανατολή στο σταυροδρόμι του Αιγαίου. Ιστορία-Αρχαιολογία-Μυθολογία.

Συγγραφέας: Ηλίας Κ. Πετρόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

 

Αντικείμενο του βιβλίου είναι η διερεύνηση του ιστορικού υπόβαθρου που δημιούργησε τα ομηρικά έπη και τον Επικό Κύκλο. Με κριτική και αναλυτική επανεξέταση του διαθέσιμου υλικού, ο συγγραφέας δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να ερευνήσει από πρώτο χέρι την πρώιμη και καθοριστική περίοδο της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα.

Εισηγητές: κκ. Άνθιμος Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Μαρία Δημάση καθηγήτρια, πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δ.Π.Θ., Ελένη Πολυχρονιάδου, δικηγόρος, πρόεδρος Δ.Σ. Δ. Τοπείρου και ο συγγραφέας

Συντονιστές: Δημήτρης Πετρόπουλος Μηχανολόγος- Μηχανικός, Μιχάλης Σπανίδης εκδότης.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου

Πλατεία Δημοκρατίας

11:30

Η γιορτή της Λαογραφίας

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στοχεύουν στην διατήρηση, αναβίωση των ηθών και των εθίμων και την προβολή της λαϊκής παράδοσης, η οποία είναι αναγκαία για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας μας μέσα στη διαδρομή της ιστορίας. H Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης θα συμμετέχει με το έθιμο του «Καλόγερου» από τη Βιζύη της Θράκης. Στη συνέχεια άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας με τις παραδοσιακές τους στολές, θα χορέψουν χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας πιασμένοι χέρι χέρι με τους θεατές σε ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι και όλη η πλατεία θα μετατραπεί σε χώρο γιορτής και παράδοσης.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

 • Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου
 • Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης
 • Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
 • «Τραντέλλενες»
 • Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες»
 • Κιμμερίων «Αμφέραος»
 • Αβάτου Ξάνθης
 • Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης
 • «Θάμυρις»
 • Ποντίων Ξάνθης
 • Κρητικής Αδελφότητας Ξάνθης
 • «Η Θράκη»
 • Εκπολιτιστικός σύλλογος «Δισπηλιό» Καστοριάς

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

20:00

«Του Καπνού τ΄ Αρώματα»

Μια παράσταση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένταξη της Ξάνθης στον Ελληνικό κορμό, πλημμυρισμένη από εικόνες, χορούς και τραγούδια, με τα οποία προβάλλεται η ιστορική, η κοινωνική και πολιτισμική διαδρομή των κατοίκων της Ξάνθης. Αρώματα έντονα και μοναδικά, με την συμμετοχή του Σέρβικου Λαϊκού Χορευτικού Συνόλου του Organizacija za narodnu umetnost – Srbija, του θεατρικού εργαστηρίου «Ανατολικά του Νέστου», της σχολής χορού «X-Dream» και του ωδείου « Το Εύφωνον».

Ένα κουβάρι μνήμης που ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας αλήθειες, πάθη, μίση και διαμάχες της δεκαετίας 1919-1929. Ταξίδι νοσταλγικό « στα αρώματα » του χρυσόφυλλου «μπασμά» και στον κόσμο των καπνεργατών και των καπνεμπόρων, που με περίσσιο σθένος, πρόσφεραν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης και στην ανάδειξη της σε « Αρχόντισσα » της Θράκης.

Μια ηθογραφία εποχής, που αναδεικνύει, με ρεαλιστικό τρόπο, τα ήθη της ξανθιώτικης κοινωνίας στην μετά την ενσωμάτωση με την Ελλάδα εποχή. Μιας κοινωνίας που είχε στην σύνθεσή της πολλούς αστούς με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και χιλιάδες πρόσφυγες κατατρεγμένους που προσπαθούσαν «με νύχια και με δόντια» να ανασυσταθούν από την τέφρας τους και να συνυπάρξουν σε μια πόλη κατεστραμμένη και εξαθλιωμένη κοινωνικά και οικονομικά. Το χρήμα αποτελούσε μέγιστο ζητούμενο τόσο για εκείνους που επιδίωκαν να το αυγατίσουν όσο και για εκείνους που το χρειάζονταν για να επιβιώσουν.

Πρόκειται για έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των ξανθιωτών που προσπέρασαν την επώδυνη εμπειρία της βουλγαρικής κατοχής, τα δάκρυα, το αίμα, τις διώξεις, τους φόνους και με περίσσια ψυχική δύναμη στάθηκαν περήφανα μπροστά στις νέες προκλήσεις της ζωής.

Οργάνωση: Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης.

 

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

20:30

Θεατρική παράσταση «Το καθάρσιο του παιδιού»

Ο σύλλογος νεολαίας Κιμμερίων σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα της ΦΕΞ, παρουσιάζουν την κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντό, «Το καθάρσιο του παιδιού». Σχετικά με το έργο:

Γαλλία, αρχές 19ου αιώνα. Ένας βιοτέχνης ειδών κεραμικής αποφασίζει να δημιουργήσει ένα νέο μείγμα άθραυστης πορσελάνης με την προοπτική να κατασκευάσει ένα γιογιό που θα χρησιμοποιηθεί από τον στρατό. Για αυτό το λόγω καλεί την πρόεδρο της επιτροπής του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης σε γεύμα με τα επιδείξεως. Η επίσκεψη όμως παίρνει περίεργη τροπή όταν ο επτάχρονος δυσκοίλιος γιος αρνείται να πιει το καθάρσιό του.

Διασκευή, Φώτης Καρυώτης.

Σκηνικά – κουστούμια, Βάνια Φίτσεβα.

Φώτισμοί, Πασχάλης Ξανθόπουλος.

Μουσική επιμέλεια, Φώτης Καρυώτης.

Παίζουν, Κατερίνα Τσώλου, Αναστασία Κιαχίδου, Σιμπέλ Τσακίρ Κιουτσούκ, Κατερίνα Ξανθοπούλου, Δήμητρα Χριστοφορίδου, Βασιλική Μονοπόρτη και Φώτης Καρυώτης.

Σκηνοθεσία, Βάνια Φίτσεβα.

 

Αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή», Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, Κιμμέρια Ξάνθης.

19:00

Βαλκανικός Γάμος

Στα πλαίσια των Θ΄ Μουσικοχορευτικών Θεσμίων, το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης με την συμμετοχή του συγκροτήματος PHILIP KUTEV της Βουλγαρίας και ENSEMBLE KOLO της Σερβίας πραγματοποιεί μια τριεθνή παραδοσιακή συνάντηση. Είσοδος Ελεύθερη.

 

Αίθουσα Εκδηλώσεων «Απόλλων»

20:00

Ετήσιος χορός συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης

Ο σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης σας προσκαλεί στον ετήσιο αποκριάτικο χορό του, όπου θα εμφανιστούν και τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου.

Γιάννης Κουρτίδης – Αλέξης Παρχαρίδης, τραγούδι, Τάσος Πετρόπουλος, λύρα – τραγούδι, Γιάννης Πολυχρονίδης, νταούλι, Νίκος Μεταξάς, πλήκτρα.

Τιμή πρόσκλησης: 15€(κανονικό), 10€ (παιδικό), πλήρες μενού και άφθονο ποτό.

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2541078811. Οι κρατήσεις ισχύουν μέχρι την έναρξη του προγράμματος.

 

 

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

20:00

Μουσική παράσταση.

Φωνητικό συγκρότημα Ξάνθης «Αρίων», «είναι αρρώστια τα τραγούδια»

Η χορωδία «Αρίων», μετά την αποχώρηση του επί είκοσι τεσσάρων ετών μαέστρου και δημιουργού της Γιάννη Παπαδόπουλου το 2014, συνεχίζει την δημιουργική της παρουσία με την διεύθυνση του επί δέκα χρόνια συνοδού της στο πιάνο Τριαντάφυλλου Σφυρή και επιχειρεί να ανανεώσει το είδος του χορωδιακού τραγουδιού εισάγοντας νέες ιδέες και πειραματισμούς που εκπλήσσουν ευχάριστα το ακροατήριο. Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις προηγούμενες παραστάσεις «Ένας Αρίων…Εκτός Ορίων», «Σαν όνειρο μαγευτικό» και «Βιολιά τραγουδούνε» γνωρίζουν πλέον ότι ο χαρακτηρισμός «χορωδία» δεν χωράει αυτό που γίνεται στον Αρίωνα, γι αυτό και προτιμά να αυτοπροσδιορίζεται ως «Φωνητικό Συγκρότημα». Μέσα από τις παραστάσεις του προσπαθεί να πάει πιο πέρα από το απλό χορωδιακό τραγούδι και να εξερευνήσει τις εκφραστικές δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής χρησιμοποιώντας την πολλές φορές και κάπως ανορθόδοξα. Στη φετινή παράσταση «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» τα μέλη και οι φίλοι τους που συμμετέχουν θα μας δώσουν την δική τους άποψη πάνω σε μερικά από τα τραγούδια που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους την ιστορία της ελληνικής μουσικής. Συμμετέχουν:

 • Τα μέλη του φωνητικού συγκροτήματος, Πέτρος Πασβάντης, Κώστας Βογιατζόγλου, Άγγελος Τσουμάνης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, Σταύρος Χρηστίδης, Ζαχαρίας Χαχαμόπουλος, Παναγιώτης Νένδος, Βαγγέλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Μυτακίδης, Γεράσιμος Μπουρσινός, Δημήτρης Χατζόπουλος, Λεωνίδας Βλασακούδης, Κυριάκος Φελέκης, Μάκης Α. Αβραμίδης, Κώστας Δημητριάδης και Άγγελος Ξανθόπουλος.
 • Τα μέλη της νεανικής χορωδίας, Μαρία Κωτσάλη, Έλενα Σαμουργκανίδου, Αναστασία Συμεωνίδου, Δέσποινα Φελέκη, Σέρτζιο Μπετχαβά και Ευθύμης Μπετχαβά.
 • Τραγούδι και φωνητικά, Καίτη Μπεμπεκίδου, Έφη Φλώρου, Αθανασία Πουλουτίδου και η Χρυσούλα Γρηγορίου.
 • Οι μουσικοί Τριαντάφυλλος Σφυρής στο πιάνο, Μάκης Η. Αβραμίδης στην κιθάρα, Βαγγέλης Παπαδόπουλος στο μπουζούκι και το μαντολίνο, Μάκης Α. Αβραμίδης στο μαντολίνο, Γεράσιμος Σταθόπουλος στο κλαρινέτο, Μαρία Μανανά στο βιολί, Δημήτρης Σφυρής στο ακορντεόν και Κοσμάς Ρήστας στο ηλεκτρικό μπάσο.

 

Καπναποθήκη ΦΕΞ (Πλάτωνος 27)

11:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

«Ο καραγκιόζης βοηθός απελευθερωτή της Θράκης»

Στο πλαίσιο του εορτασμού «Ξάνθη ελεύθερη – 100 χρόνια» το μουσείο οργανώνει την παράσταση για όλες τις τάξεις του δημοτικού.

Χώρος διεξαγωγής: Παλιά πόλη – και προσαρμοσμένο στο σχολείο.

Διάρκεια προγράμματος: Από  90 έως 120 λεπτά.

Σε συνεργασία με το θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, παρουσιάζει την παράσταση καραγκιόζη με τίτλο «ο καραγκιόζης βοηθός απελευθερωτή της Θράκης». Στόχος του προγράμματος ενόψει και του εορτασμού της απελευθέρωσης της Ξάνθης, είναι τα παιδιά να γνωρίσουν την τοπική ιστορία, να κατανοήσουν τα γεγονότα, μέσα από μια ψυχαγωγική παράσταση.

Κόστος προγράμματος: 5€ ανά μαθητή. Μόνο με κράτηση.

Οργάνωση: Θρακικό Θέατρο Σκιών / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19:00

Βραδιά λαογραφίας, παιδικά χορευτικά.

Οι μικροί χορευτές των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, οι συνεχιστές της παράδοσής μας, παρουσιάζουν με χάρη, λεβεντιά και μεράκι χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Εβριτών Ξάνθης, Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», Ποντίων Ξάνθης, «Η Θράκη», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (εφηβικό τμήμα) Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες».

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

10:00

Ιστορικοί περίπατοι, γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται μόνο μετά από συνεννόηση, όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Χώρος διεξαγωγής: Παλιά Πόλη και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, ΦΕΞ.

Διάρκεια προγράμματος: Από 90 έως 120 λεπτά.

Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: έως 40 / Κόστος προγράμματος: 2€ ανά μαθητή.

Πολιτιστικός Πολυχώρος Ι.Θ.Τ.Π. Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού», καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9.

19:00

Τοπική Ιστορία: Από τα Ελευσίνια Μυστήρια στην Αποκριά…

Στα πλαίσια του μαθήματος του Εργαστηρίου Τοπικής Ιστορίας, το ΙΘΤΠ σας προσκαλεί να γνωρίσετε έθιμα της Αποκριάς στην Ξάνθη και γενικότερα στην Θράκη. Θα δείτε έθιμα που οι ρίζες τους στέκουν βαθειά στο χώμα, από που προέρχονται, ποιά η σύνδεση τους με την αρχαία Ελλάδα, πως επιβίωσαν μέσα στο χρόνο, αν αλλοιώθηκαν, αν τροποποιήθηκαν και αν τα συναντούμε και σε άλλες περιοχές.

Εισηγήτρια: Βασιλική Στρώλη, ιστορικός. Είσοδος ελεύθερη.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

20:00

«Η Ξάνθη και η Κατίνα Βέικου Σεραμέτη» με την Δήμητρα Κατάκη, φιλόλογο.

Η Κατίνα Βέικου – Σεραμέτη γεννήθηκε στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης το 1912. Καταγόταν από ευκατάστατη ναυτική οικογένεια η οποία ακολούθησε την τύχη του Ελληνισμού κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, και έγινε πρόσφυγας στην μητροπολιτική Ελλάδα. Κατά το 1931 αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Θεσσαλονίκης και αμέσως διορίστηκε ως η πρώτη δασκάλα του χωριού Μύκη στα πομακοχώρια της Ξάνθης. Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τη συλλογή λαογραφικού υλικού της Ανατολικής Θράκης, και ιδιαίτερα των Επιβατών, ενώ αργότερα ασχολήθηκε και με την καταγραφή λαογραφικού υλικού της Ξάνθης. Είχε εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές, ενώ έγραφε συστηματικά και στο ξανθιώτικο λαογραφικό περιοδικό «Θρακικά Χρονικά» άρθρα που αφορούσαν στη λαογραφία της Ξάνθης αλλά και των Επιβατών της Ανατολικής Θράκης. Το 1952 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο της “Εν Αθήναις Γλωσσικής Εταιρείας”. Η προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα της Ξάνθης γίνεται ιδιαίτερα αισθητή μέσα από τη συμμετοχή της στην ίδρυση και μετέπειτα λειτουργία της Φ.Ε.Ξ.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19:00

Βραδιά λαογραφίας, παιδικά χορευτικά.

Οι μικροί χορευτές των Λαογραφικών συλλόγων της πόλης, οι συνεχιστές της παράδοσής μας, παρουσιάζουν με χάρη, λεβεντιά και μεράκι χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Διομήδειας, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (παιδικό τμήμα), «Θάμυρις», Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, Αβάτου Ξάνθης, Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής», Λεύκης «Πρωτοπόροι», «Τραντέλλενες».

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

10:00 Από την σκιά στο φως…

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταινία είναι μια αλήθεια που επαναλαμβάνεται 24 φορές το δευτερόλεπτο».

Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ. 2541025421.

Οργάνωση: Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

19:00 «Ο μύθος του Ορφέα στην μεγάλη οθόνη»

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει δημιουργήσει ένα αρχείο από ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ του Jean Cocteau στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Νικολαϊδη στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.

Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ.

 

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

20:00

Συναυλία Μπάμπης Κούκος και «Φα Δίεση».

Οι Φα Δίεση είναι ένα ανοιχτό μουσικό σχήμα που έρχεται από το 1991, γνωστό για την τακτική και ανιδιοτελή συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, αλλά και για την ευαισθησία που επιλέγει και παρουσιάζει το πρόγραμμα του.

Μπάμπης Κούκος, τραγούδι.

Ανδρέας Κοντογεώργης, πλήκτρα, τραγούδι.

Έλσα Καριώτη, τραγούδι.

Άκης Καρακασίδης, μπάσο.

Τριαντάφυλλος Μπαμπατζής, κρουστά, τραγούδι.

Τάσος Καουσλίδης, κιθάρα, τραγούδι.

Στέλιος Αχταρίδης, μπουζούκι.

Γρηγορία Παπαγεωργίου, βιολί, τραγούδι.

Γιώργος Γωνιάδης, κλαρίνο, σαξόφωνο.

Έκτακτη συμμετοχή η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης με διευθυντή τον Φώτη Κοντό.

Επιμέλεια, προγραμματισμός και συντονισμός: Μπάμπης Κούκος.

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

10:00

Γραμματόσημο «Η Ιστορία σ’ ένα μικρό, παραλληλόγραμμο κομμάτι χαρτιού».

Στο πλαίσιο του εορτασμού «Ξάνθη ελεύθερη – 100 χρόνια» το μουσείο οργανώνει το πρόγραμμα για όλες τις τάξεις του δημοτικού και Γυμνασίου. Οι στόχοι του νέου αυτού  προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία μιας συλλογής. Να ανακαλύψουν την τοπική μας ιστορία μέσα από το γραμματόσημο. Να μάθουν να γράφουν ένα γράμμα με μελάνι και με γραφομηχανή. Κόστος προγράμματος: 2 ευρώ ανά μαθητή

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Πολιτιστικός Πολυχώρος Ι.Θ.Τ.Π. Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού», καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9.

19:00

Μουσικές Απο-Δράσεις: Αποκριάτικη συναυλία.

Στην συναυλία θα ακουστούν τα μουσικά σύνολα ροκ και ποπ μουσικής του Μουσικού Σχολείου Νομού Ξάνθης. Τα σύνολα συστάθηκαν με σκοπό να μυηθούν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου στην κλασσική και μοντέρνα ροκ μουσική αλλά και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον αυτοσχεδιασμό και την μουσική συνεργασία. Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει κομμάτια της ροκ σκηνής του 70΄, 80΄ και 90΄. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν την συναυλία ως εναρκτήρια δράση το “ανώνυμο” έντεχνο ακουστικό σχήμα που συστάθηκε με πρωτοβουλία μαθητών του Λυκείου με ελληνικό ρεπερτόριο του έντεχνου χώρου.

Υπεύθυνος: Γιάννης Γούτμαν, καθηγητής μουσικής. Είσοδος ελεύθερη.

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

20:00

«Οι ηπειρώτες στην Ξάνθη, μια ανθρωπολογική ανάγνωση»

Με τον Βασίλη Δαλκαβούκη, αναπληρωτή καθηγητή εθνογραφίας του ελλαδικού χώρου.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

 

28 Φεβρουαρίου

Κλειστό Αθλητικό Κέντρο ¨Φίλιππος Αμοιρίδης¨

20:00

Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων

Ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας, καθώς η περίοδος της Σαρακοστής πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος, συνοδευόμενο από κρασί και εδέσματα. Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στην Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι ‘Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, γινόταν παρέλαση άρματος .Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζουν παραδοσιακές γεύσεις με άφθονο δωρεάν κρασί και στήνουν ένα παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική και ήχους από όλη την Ελλάδα. Μια ξεχωριστή βραδιά αυτή της Τσικνοπέμπτης και ο χώρος θα είναι ανοιχτός από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών.

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

17:00

Αποκριάτικες περιπέτειες, μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ

Θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού Θεάτρου. Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων – Κρατήσεις στο τηλ 2541025421.

Παρασκευή 1 Μαρτίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19:00

Χορωδιακή βραδιά

 

Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Σταυρούπολης

Η χορωδία του Κ.Α.Π.Η. Σταυρούπολης εκτός από την παρουσία της σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση της Σταυρούπολης και της γύρω περιοχής, δεν παύει να ανταποκρίνεται, πάντα με καλή διάθεση, όπου και όποτε προσκαλείται. Πρώτιστο όμως χρέος της αλλά και αδυναμία της είναι η ψυχαγωγία και η τόνωση του εθνικού φρονήματος, ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας.

Διευθύνει ο Πολύτιμος Θεοδωρίδης.

Βυζαντινή Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Δήμου Ξάνθης

Η Βυζαντινή Χορωδία ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης, με αμέριστη αγάπη για τον τόπο μας και σεβασμό προς την παράδοσή μας, συμμετέχει, στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών της πόλης μας με μία βραδιά την αφιερωμένη στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας, με τραγούδια που έγραψε και τραγούδησε ο Ελληνισμός του Πόντου, της Θράκης, της Μ. Ασίας. Είναι τραγούδια που εκφράζουν τους πόνους και τους καημούς για το πάρσιμο της Πόλης, της Πόλης της μεγάλης. Τραγούδια που παρουσιάζουν πτυχές της κοινωνικής ζωής των παππούδων μας, την παράδοσή μας, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας. Τραγούδια που παρουσιάζουν το μεγαλείο του ελληνισμού. Είναι τραγούδια δικά μας.

Διευθύνει ο Αθανάσιος Βολοβότσης.

Χορωδία Τραντέλλενες

Μικτή ενόργανη χορωδία της Ξάνθης που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2017, ως συνέχεια των πολλών τμημάτων του ομώνυμου «Συλλόγου Ποντίων Χορευτών Ξάνθης». Στελεχώνεται από άνδρες και γυναίκες καθώς και μουσικούς που η οικογενειακή τους καταγωγή πηγάζει τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου. Παρόλη την μικρή της χρονικά παρουσία, έχει παρουσιάσει το πρόγραμμα της σε αρκετά μέρη τόσο τοπικά όσο και σε όμορους νομούς. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών όπως χορευτικά, επιτραπέζια και άλλα.

Διευθύνει ο Στέλιος Κολοβός.

Χορωδία Συλλόγου Εβριτών Ν. Ξάνθης

Αποτελείται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, με έντονη την επιθυμία να εκφραστούν μέσα από αυτή τη δραστηριότητα. Με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα διαδεχόμενη προηγούμενα σχήματα. Η σύντομη διαδρομή της όμως δεν την εμπόδισε να έχει αξιόλογη δράση και να διακριθεί για το ιδιαίτερο χρώμα της. Οι στόχοι της δεν είναι μόνο καλλιτεχνικοί αλλά και κοινωνιολογικοί, γι’ αυτό και η συμμετοχή στη χορωδία βιώνεται από τα μέλη της ως ιδιαίτερο κοινωνικό γεγονός που αξίζει την αγάπη και την υποστήριξή τους. Το ρεπερτόριό της πλούσιο, αν και κατά βάση στηρίζεται στα παραδοσιακά τραγούδια, επεκτείνεται στους βυζαντινούς ύμνους και σε άλλα είδη μουσικής.

Διευθύνει ο Γεώργιος Κοτσιπετσίδης.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

10:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια των ΘΛΕ

Φωτογραφία «Κοιτάζω δε σημαίνει απαραίτητα ότι βλέπω».

Θεματικές ενότητες: Η αποφασιστική στιγμή «το  φως η σκιά και η φωτογραφία», φωτογραφική μηχανή και βασικές λειτουργίες – μια βόλτα στο μουσείο, η γραμματική της φωτογραφικής τέχνης, οι φωτογραφίες και οι φωτογράφοι, λησμονημένες μορφές εκτύπωσης – παιχνίδι με φωτογραφικά χαρτιά. Κόστος προγράμματος: 2€ ανά μαθητή.

Οργάνωση: Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / φωτογραφική Λέσχη ΦΕΞ.

 

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

17:00

Αποκριάτικες περιπέτειες, μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ

Θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού Θεάτρου. Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις στο τηλ 2541025421.

 

Λέσχη συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης (πάροδος Θερμοπυλών 8)

18:00

Μπαλνταφάν για τους μικρούς μας φίλους με πλούσιο πρόγραμμα με κλόουν, μουσική και χορό.

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

20:00

«Ο μουσικός πολιτισμός του Θρακικού ελληνισμού κατά τον 19ο και 20ό αιώνα»

Με τον Δρ. Αθανάσιο Τρικούπη, μεταδιδάκτορα ερευνητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρο συλλόγου μουσικών εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Σάββατο 2 Μαρτίου

Πλατεία Δημοκρατίας

11:30.

Χορευτικά λαογραφικών συλλόγων

Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

 • Ευμοίρου Ξάνθης
 • Χαλκειού Χίου
 • Κρητικής Αδελφότητας Ξάνθης
 • Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

 

Πλατεία Δημοκρατίας

19:00

Συναυλία Τόνι Σφήνος

Φέτος τις απόκριες ο Τοnis Sfinos επισκέπτεται την Ξάνθη και μας μεταφέρει στην εποχή που το μήκος της φούστας ανεβαίνει, ο ερωτισμός είναι διάχυτος, τα flapper girls ζουν έντονα και προκλητικά ενώ κατακλύζουν τα γκανγκστερικά στέκια της δεκαετίας του ’20.

Σε ένα αποκριάτικο σόου που μας θυμίζει κάτι από «Chicago», «Cotton Club» και «Moulin Rouge» με disco πινελιές και απεριόριστο χορό και κέφι, ο ιντερνάσιοναλ playboy επισκέπτεται μια απαγορευμένη δεκαετία του μεσοπολέμου και μιας παράνομης πτυχής της Νέας Υόρκης. Ανάμεσα όμως, σε Long Island Iced Tea και της ιταλικής μαφίας, ο Τόνις θα βρει πάλι το πιο ακατάλληλο κορίτσι.

Μπορεί ο Σφήνος στο νέο του show “TONI GUN” να βγάλει τον Don Corleone από μέσα του ή θα μείνει για πάντα το παιδί των λουλουδιών που έχουμε γνωρίσει.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19:00

Χορωδιακή βραδιά

 

Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης

Η Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2012 με σκοπό τη σύσφιξη καλών σχέσεων και δεσμών μεταξύ ανθρώπων και φορέων αλλά και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο διάστημα από της ιδρύσεως της μέχρι σήμερα ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα με συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και χορωδιακά φεστιβάλ όπως Καρπενησίου, Πατρών, Αλεξανδρούπολης, στο Διεθνές Χορωδιακό φεστιβάλ Λ.Π. ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, Μεγάρων, Gabrovo Βουλγαρίας, Καρδίτσας, Λευκωσίας – Λεμεσού Κύπρου κα.

 

Μικτή Χορωδία Πύργου.

Η τετράφωνη Μικτή Χορωδία Πύργου ιδρύθηκε το 2000 ως Δημοτική, αλλά το 2003 μετατράπηκε σε σωματείο αυτοδιοικούμενο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με εθελοντή καλλιτεχνικό Διευθυντή και μαέστρο, τον μουσικό Θοδωρή Παναγόπουλο και την Τζένη Λάγιου στο πιάνο. Από τότε μέχρι σήμερα με συνέπεια και επιμονή έχει φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο και κατέχει ένα ευρύ ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει τους κλασσικούς μας Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Ανδριόπουλο, Κουγιουμτζή, Μαυρουδή, πολλούς νεότερους, αλλά και τους ρεμπέτες μας. Έχει πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Συμμετείχε στην τελετή έναρξης και λήξης των Παρολυμπιακών Αγώνων, το Σεπτέμβριο του 2004 στην Αθήνα. Το 2013 συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Γιάννης Τζουανόπουλος στο Ηρώδειο για τους «Έλληνες του κόσμου». Επισκέφτηκε την πόλη Boulogne sur Mer στη Γαλλία ως προσκεκλημένη της χορωδίας “Chante joie” σε ανταπόδοση της φιλοξενίας της Γαλλικής Χορωδίας στον Πύργο. Έχει διοργανώσει 10 χορωδιακές Συναντήσεις στον Πύργο και από το 2016 πραγματοποιεί στην Ολυμπία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Μικτή Χορωδία Συλλόγου Σιδηροκάστρου Σερρών

Μικτή Χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

Η μικτή χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης ιδρύθηκε το 1962. Από το 1983 αποτελεί τμήμα του Δημοτικού Ωδείου της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης. Από το 1992 μαέστρος είναι ο Θεόδωρος Μανώλης. Η χορωδία έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριάκοσες εμφανίσεις στην Ξάνθη, σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει δώσει παραστάσεις σε Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ρουμανία, Τουρκία και Γερμανία. Τη χορωδία συνόδευσαν κατά καιρούς διάφορες ορχήστρες ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματός της, όπως η μπάντα του 4ου Σώματος Στρατού.

Διευθύνει ο Θεόδωρος Μανώλης.

 

Αμφιθέατρο Δ.Π.Θ. «Καραθεοδωρή», Κιμμέρια Ξάνθης.

20:00 Μουσικοχορευτική παράσταση Μουσικοχορευτική παράσταση «1919-2019 Ξάνθη ελεύθερη».

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζει την μεγάλη του μουσικοχορευτική παράσταση που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της ελεύθερης πόλης μας, μέσα από ιστορικά γεγονότα, χορούς, τραγούδια και δρώμενα.

Συμμετέχει η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ, το χορευτικό συγκρότημα από το Χαλκειός της Χίου και στη μουσική κάλυψη της παράστασης είναι το μουσικό συγκρότημα «Μπάντα Τέτοια».

Οργάνωση: ΦΕΞ / Χορευτικό εργαστήρι ΦΕΞ

 

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

17:00

Αποκριάτικες περιπέτειες, μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ

Θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού Θεάτρου. Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις στο τηλ 2541025421.

 

Πολιτιστικός Πολυχώρος Ι.Θ.Τ.Π. Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού», καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9.

19:00

Έκθεση ζωγραφικής: Όταν η Τέχνη συναντά την κοινωνική προσφορά, του Ιορδάνη Χατζηευφραιμίδη.

Πληροφορίες στη σελίδα 50.

 

Αίθουσα Δεξιώσεων «Απόλλων»

Ώρα 21:00

Ετήσιος χορός του Λυκείου των Ελληνίδων.

Ελάτε να χορέψουμε σε παραδοσιακούς ρυθμούς με τη συνοδεία της ορχήστρας «Μπάντα Τέτοια». Οι ενήλικες χορευτές μας θα σας εντυπωσιάσουν με τις εκπλήξεις τους. Τιμή εισόδου 17 ευρώ για ενήλικες και 8 ευρώ για παιδιά με πλήρες μενού και ποτό. Κρατήσεις με δική σας ευθύνη στο τηλ. 6944643310.

Κυριακή 3 Μαρτίου

Πλατεία Δημοκρατίας

Ώρα 12:00

Παιδική καρναβαλική παρέλαση

Έχει καθιερωθεί πλέον τα τελευταία χρόνια ως το μεγαλύτερο παιδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα. Το πιο ξέφρενο χρωματιστό ποτάμι για μαθητές όλων των τάξεων. Νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, όλων. Αποτελεί την κορυφαία στιγμή όχι μόνο της Αποκριάς, αλλά και όλης της χρονιάς για παιδιά και γονείς. Καθ’ όλη  τη διάρκεια της εκδήλωσης, μουσική στη διαπασών θα δίνει το ρυθμό από τον dj Morrello και οι γλυκύτατοι μικροί καρναβαλιστές θα έχουν τα πιο λαμπερά χαμόγελα. Η γιορτή συνεχίζεται μπροστά στην κεντρική σκηνή, ενώ κορυφαία στιγμή είναι η συναυλία που ακολουθεί αμέσως μετά. Η Ένωση Συλλόγων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Ξάνθης και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δίνει το ραντεβού της αφετηρίας στη διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η μεγάλη παιδική καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 και ώρα 15:30.

13:00

Συναυλία Μύρωνας Στρατής Ελισάβετ Σπανού

Με το μοναδικό του στυλ, πιο ώριμος και ανανεωμένος μουσικά, έρχεται με ένα δυνατό πρόγραμμα για να ξεσηκώσει τον κόσμο μέχρι τελικής πτώσης. Θα μοιραστεί με το κοινό αγαπημένα τραγούδια δικά του, αλλά και αναπάντεχες διασκευές που θα απογειώσουν το κέφι με το εκρηκτικό τους live performance. Νεανικός αέρας και ξεσηκωτικά vibes δημιουργούν το απόλυτο party time του φετινού Ξανθιώτικου καρναβαλιού.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19:30

Μουσικοχορευτική παράσταση

«Μάνα με τους εννιά σου γιούς και με την μια σου κόρη ..

Το τραγούδι «Του Νεκρού Αδελφού» είναι μια παραλογή που ξεπήδησε από την συλλογική συνείδηση του λαού μας, παραλλάχθηκε σε διάφορες μορφές και υιοθετήθηκε από πολλούς λαούς. Κεντρικά του θέματα είναι ο θεσμός της οικογένειας, ο θεσμός του γάμου, η μοίρα, ο ξενιτεμός, η δύναμη της κατάρας, ο θάνατος και τα γυρίσματα της τύχη. Η παράσταση επιχειρεί να προσεγγίσει τμήματα της παραλογής μέσα από το τρίπτυχο: λόγος – μουσική – χορός. Γι αυτόν τον σκοπό συστρατεύονται αφηγητές, μουσικοί και τραγουδιστές, χορευτές όλων των ηλικιών και πολλοί άλλοι συντελεστές με πολύ μεράκι αλλά κυρίως με σεβασμό στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά .

Ιδέα – κείμενα: Ιωάννα Βασιλειάδου.

Χοροδιδάσκαλοι: Γιώργος Καραγεωργίου, Ιωάννα Βασιλειάδου.

Μουσικοί: «Εμπειροτέχνες».

Οργάνωση: Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης.

 

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

17:00

Γλυκές Αποκριάτικες περιπέτειες

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης σε συνεργασία με το ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο» προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε μια εορταστική διαδραστική εκδήλωση, εν όψει των καρναβαλιών στην πόλη μας. Καλούμε τους μικρούς καρναβαλιστές να γνωρίσουν τον κόσμο της σοκολάτας και να δημιουργήσουν οι ίδιοι δικές τους γεύσεις.

Γενική είσοδος 3,00€ µε χυμό και καφέ. Τα έσοδα προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων, κρατήσεις στο τηλ 2541025421.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο»

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

20:00

Παρουσίαση δίσκου του Βασίλη Φλώρου «ρῖγος ψυχῆς φορεμάτων»

Οργάνωση: ΦΕΞ / Αγάντα μουσικές παραγωγές.

Δευτέρα 4 Μαρτίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19:00

Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων

Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Ποντίων σπουδαστών ΤΕΙ Καβάλας, Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου, Μυτιληναίων Καβάλας, Ερασμίου Ξάνθης «Γεώργιος Βιζυηνός», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Ποντίων Ξάνθης, Κιμμερίων «Αμφέραος».

Αίθουσα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Ι. Παπαχαρίση», Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9

18:00

Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη εικαστική έκφραση: κατασκευή αποκριάτικης μάσκας.

Τα Εργαστήρια Ζωγραφικής και Εικαστικής- Δημιουργικής Έκφρασης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, προσκαλούν, τους μικρούς τους φίλους να εκφραστούν καλλιτεχνικά και δημιουργικά. Τα παιδιά θα τολμήσουν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους μάσκα, συμμετέχοντας στη διαδικασία προετοιμασίας, κατασκευής και διακόσμησης της. Απαραίτητη προϋπόθεση: κέφι, καλή διάθεση, όρεξη και φαντασία. Είσοδος ελεύθερη

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

20:00

«Η Ξάνθη και ο  Στέφανος Ιωαννίδης», με τον Θανάση Μουσόπουλο, φιλόλογο, συγγραφέα.

Ο Στέφανος Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1923 στην Ξάνθη, όπου και δραστηριοποιήθηκε πολιτιστικά και συγγραφικά. Η ζωή του στην πόλη κατά τα ταραγμένα χρόνια  του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου άσκησε μεγάλη επίδραση στο συγγραφικό έργο του. Έγραψε και κυκλοφόρησε ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα, ένα θεατρικό δράμα (ανέβηκε στη σκηνή από το Κ.Θ.Β.Ε.), ιστορικές μονογραφίες και λευκώματα για την Ξάνθη και βιβλία για τον πολιτισμό της. Από το 1960 ως το 1962 εξέδιδε και διεύθυνε τα “Θρακικά Χρονικά” (επιθεώρηση αρχαιολογίας, ιστορίας, λαογραφίας, πολιτιστικής έρευνας). Στις διακρίσεις που γνώρισε περιλαμβάνονται το Α΄ κρατικό βραβείο ανέκδοτης επαρχιακής πεζογραφίας, βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για συλλογή διηγημάτων του, έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών για το πολιτιστικό και συγγραφικό του έργο, βραβεία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τον Δήμο Ξάνθης και διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους της Ξάνθης και της Θεσσαλονίκης. Τέλος, το έντονο ενδιαφέρον του για την πολιτιστική ανάπτυξη της Ξάνθης γίνεται φανερό μέσα από την πρωταγωνιστική παρέμβασή του στη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης, όπου και διετέλεσε διευθυντής, καθώς και από τη δράση του ως ιδρυτικό μέλος της Φ.Ε.Ξ.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Τρίτη 5 Μαρτίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19:00

Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων

Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Διομήδειας, Αβάτου Ξάνθης, Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής», Λεύκης «Πρωτοπόροι», «Θάμυρις», «Θράκη».

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

17:30

Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού  – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

19:00

«Ο μύθος του Ορφέα στην μεγάλη οθόνη»

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει δημιουργήσει ένα αρχείο από ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ του Jean Cocteau στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Νικολαϊδη στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.

Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ.

 

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1 και Βενιζέλου.

19:30

«Εικονική ξενάγηση στη γειτονιά του Μ. Χατζιδάκι».

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Γκαγκαλίδη και την ιστοσελίδα «Αλλιώτικες Προτάσεις» πραγματοποιούν την πολιτιστική δράση «Εικονική ξενάγηση στη γειτονιά του Μ. Χατζιδάκι». Είσοδος ελεύθερη.

Τετάρτη 6 Μαρτίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

20:00

Μουσικοχορευτική παράσταση

Πικαντίλι Νο 3, αυτή η νύχτα μένει…!

25 ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, showmen, βιολιά, ποντιακή λύρα, τύμπανο, επί σκηνής:

 • Η μοναδική Χαρούλα Λαμπράκη
 • Ο τρομερός Γιάννης Φλωρινιώτης με το μπαλέτο του: Αννούλα Φλωρινιώτη, Γωγώ Γουγουλίνη
 • Ο κορυφαίος Στέλιος Στεφανίδης με το μπουζούκι του
 • Ο μεγάλος Βασίλης Χρήστου με το μπουζούκι του
 • Ο Δημήτρης Πετρόπουλος με την κιθάρα του
 • Ρεμπέτικο-λαϊκό: Σία Φυτοπούλου
 • Ο Γιώργος Καρυπίδη με τον Αντώνη Χειμωνίδη και τις κιθάρες τους.

Το δικό μου Πικαντίλι είναι μοναξιά και πόνος και συγχρόνως έρωτας, έμπνευση και μυστήρια…

Το δικό μου Πικαντίλι είναι καημός και αγωνία. Είναι κραυγή και ταξίδια, είναι αυτό που θα θέλαμε να ξαναγεννηθεί. Είναι η δική μας Ελλάδα που ξημέρωνε με τραγούδια και όνειρα.

Κείμενα-σκηνοθεσία: Πάνος Παπαδόπουλος

Οργάνωση: Θρακική Θεατρική Σκηνή

 

Καπναποθήκη ΦΕΞ, Πλάτωνος 27

10:00

«Νήματα με νοήματα …»

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών του δράσεων, παρουσιάζει την έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «νήματα με νοήματα» Στην έκθεση γνωρίζουμε μέσα από τις θεματικές ενότητες την ιστορία του νήματος.

 

Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής», Μαγικό Ξάνθης.

16:00

Μπαλνταφάν

Ο πολιτιστικός σύλλογος των εργαζομένων Πλαστικών Θράκης διοργανώνει μπαλνταφάν για τους μικρούς καρναβαλιστές.

 

Παλιά Πόλη Ξάνθης

18:00

Ξενάγηση στα χάνια της παλιάς Ξάνθης

Δηλώστε συμμετοχή στη θεματική ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί στην παλιά Ξάνθη και γνωρίστε με επαγγελματία ξεναγό τα παλιά χάνια (ξενοδοχεία) και μέσα από αυτά την ιστορία της πόλης. Η ξενάγηση επαναλαμβάνεται για οργανωμένες ομάδες καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κατόπιν συνεννόησης. Κόστος συμμετοχής: 3 ευρώ. Διάρκεια ξεναγήσεων: 1,5 ώρα. Δηλώσεις συμμετοχής: 6976478073, 2541091973.

Υπεύθυνος οργάνωσης: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

 

Καφέ ρεστοράν ΞΑΝΘΙΠΠΗ

22.30

Μεγάλο αποκριάτικο γλέντι! Τα μπουρμπούλια της Ξάνθης

Τραγουδούν και ξεφαντώνουν: Χαρούλα Λαμπράκη, Γιάννης Φλωρινιώτης με το μπαλέτο του, Στέλιος Στεφανίδης, Γιώργος Καριπίδης, Δημήτρης Πετρόπουλος.

Πλήρες μενού: 15 Ευρώ

Υπεύθυνος οργάνωσης: Θρακική Θεατρική Σκηνή

 

Πέμπτη 7 Μαρτίου

Πλατεία Δημοκρατίας

18:30

Συναυλία ONIRAMA

 

Το πιο δημοφιλές και δυναμικό μουσικό συγκρότημα στον χώρο της ποπ ροκ σκηνής τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με ένα εκρηκτικό πρόγραμμα. Στην στάση τους στην Ξάνθη, στήνουν ένα live με στόχο την απόλυτη διασκέδαση, γεμάτο από δημοφιλή και αγαπημένα τραγούδια, ελληνικά και ξένα, όλα συνοδευόμενα από τον ανανεωμένο και ώριμο ήχο τους, πάντα όμως με τον ίδιο ενθουσιασμό που τους διακατέχει όλα αυτά τα χρόνια.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19:00 Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων

 

Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Προυσαλιωτών Καβάλας, Λημνιών Καβάλας, «Αγ. Γεώργιος» Κουτσού Ξάνθης, Τραντέλλενες, Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες».

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1 και Βενιζέλου.

17:30 Μπαλνταφάν

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης καλεί τους μικρούς του φίλους στο ετήσιο αποκριάτικο μπαλνταφάν. Είσοδος 2 ευρώ.

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

21:00

«Κάτι παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο»

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης και της ΦΕΞ  οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο. Περισσότερες πληροφορίες στα http://elmexanthis.blogspot.gr, τηλ 2541025421, 6932451755.

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει δημιουργήσει ένα αρχείο από ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ του Jean Cocteau στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Νικολαϊδη στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.

Οργάνωση: ΕΛΜΕ / Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ.

Παρασκευή 8 Μαρτίου

Πλατεία Δημοκρατίας

12:00

Συναυλία «Coconaut Rockers»

Διαστημάνθρωποι σε μινόρε. Καρύδες που κοιτάνε στο άπειρο. Μουσικάντηδες για punk καρσιλαμάδες. Και μια μπάντα από την Ξάνθη που συνδυάζει τους balkan ρυθμους με ξεσηκωτικούς ska ήχους και ανεβαστικες gypsy γκρουβες. Οι The Coconaut Rockers, από τους δρόμους της Ξάνθης, έρχονται να αφήσουν το στίγμα τους. Η μπάντα ξεκίνησε αρχικά από τον Billy και τον Rafa τον Μάιο του 2013 ως μία υλοποίησή της, στους δρόμους της Ξάνθης κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής. Με ένα πλήθος εμφανίσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και τη συμμετοχή τους σε πολλά φεστιβάλ, έχουν μοιραστεί την ίδια μουσική σκηνή με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου. Τον Μάρτιο του 2018 παρουσίασαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, το EP “Disco Gypsy UFOs”.

Από τη μπάντα πέρασαν αρκετοί μουσικοί ώστε να εδραιωθεί πλέον το σημερινό σχήμα.

Billy Alexandridis (Vox,Gtr)

Rafa Tasios (Vox)

Xaris Kanos (Gtr,Vox)

Lefteris Iliadis (Trumpet)

Xaris Laza (Sax)

Nikos Mitsou (Bass Gtr)

Stratos Logan (Drums)

18:00

Συναυλία «Kostas Zekos & The Sound Gangsters»

Ο Κώστας Ζέκος είναι τραγουδοποιός και ερμηνευτής που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού ροκ και έντεχνου τραγουδιού. Στην ελληνική δισκογραφία βρίσκεται από το 2008 με τον δίσκο “ορατό σύμπαν”. Ο τελευταίος δίσκος του με τίτλο “σε έναν καλύτερο κόσμο” κυκλοφόρησε στο τέλος του 2017. Μαζί με τους The Sound Gangsters παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία και γνωστές αγαπημένες διασκευές από το ελληνικό έντεχνο και rock ρεπερτόριο.

Κώστας Ζέκος, κιθάρα, φωνή.

Ευριπίδης Ταρασίδης, κιθάρα.

Αλέξης Μαντιράκης, τύμπανα.

Θάνος Ζομανίδης, μπάσο.

19:30

Συναυλία 15 50 και Δημήτρης Σταρόβας. 20 χρόνια «Όλα είναι δρόμος»

Το δημοφιλές ροκ συγκρότημα στα πλαίσια των non stop εμφανίσεων του, θα κάνει στάση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης με συνοδοιπόρο του τον εξαιρετικό Δημήτρη Σταρόβα. Μετά από δύο χρόνια επιστρέφουν και θα παρουσιάσουν τρεις ώρες με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια αλλά και δικές τους επιτυχίες.

Οι 15 50 με την εκρηκτική τους σκηνική παρουσία αλλά και ο Δημήτρης Σταρόβας με το αστείρευτο χιούμορ και το μουσικό του ταλέντο , υπόσχονται μια συναυλία που θα μείνει αξέχαστη.

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

17:00

Αποκριάτικες περιπέτειες, μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ

Θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού Θεάτρου. Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις στο τηλ 2541025421.

 

Ι.Θ.Τ.Π. – Κτήριο 1, 12 Αποστόλων 45

18:00 – 20:00 Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη χορευτική έκφραση.

Τα Εργαστήρια Σύγχρονου – Μοντέρνου Χορού για παιδιά 4-9 του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζουν μία χορευτική παράσταση, ένα ταξίδι στη φαντασμαγορία του χορού με πρωταγωνιστές τα παιδιά και προσκαλεί τους μικρούς του φίλους, να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Ελάτε να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε και να γίνουμε… «Μικροί χορευτές εν δράσει…»

Απαραίτητη προϋπόθεση: κέφι, καλή διάθεση, όρεξη και φαντασία. Είσοδος ελεύθερη.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

19:00

Εργαστήρι ζωγραφικής & και κατασκευής μάσκας.

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού. Πληροφορίες στο τηλ 2541025421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

20:00

Νύχτα στο μουσείο, «4 Οκτωβρίου 1919 η βραδιά της απελευθέρωσης σ’ ένα αρχοντικό της Ξάνθης».

Στο πλαίσιο του εορτασμού «Ξάνθη ελεύθερη – 100 χρόνια» το μουσείο οργανώνει το πρόγραμμα για όλες τις τάξεις του δημοτικού και την 1η Γυμνασίου. Διάρκεια προγράμματος: Από τις 20:00 προσέλευση έως τις 10:00 την επομένη. Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: έως 22. Κόστος προγράμματος: 13€ ανά μαθητή με βραδινό και πρωινό.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ανοίγει τις πόρτες του, για μια νύχτα στο μουσείο με τους μικρού μας φίλους. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στη δράση θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν για ένα βράδυ, εντός του εντυπωσιακού αρχοντικού το σημαντικό γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης μας. Θα αναλάβουν τους ρόλους των ανθρώπων που διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο στο ιστορικό αυτό γεγονός και θα ζήσουν την εορταστική εκείνη βραδιά.

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1 και Βενιζέλου.

20:30

Bal masqué

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σας καλεί, στον αποκριάτικο χορό διοργανώνει με τίτλο το «πάρτι της Φωτιάς». Ελάτε να διασκεδάσουμε και να ξεφαντώσουμε με την μουσική του dj Andreas Pap. Είσοδος 5 ευρώ με ποτό.

Σάββατο 9 Μαρτίου

Πλατεία Δημοκρατίας

13:00

Συναυλία Αμαριλλύς

Η Αμαρυλλίς βρίσκεται στην καλύτερη και την πιο δημιουργική στιγμή της καριέρας της. Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική και sold out εμφανίσεις, επιστρέφει πιο ανανεωμένη και «έτοιμη» από ποτέ. Έχοντας στο ενεργητικό της μεγάλες συνεργασίες και τραγούδια «σταθμούς» στην πορεία της έως τώρα, γραμμένα από μεγάλους και καταξιωμένους δημιουργούς, έρχεται στην μεγάλη γιορτή της Ξάνθης με μοναδικό στόχο να ξεσηκώσει το κοινό και να δώσει μία διαφορετική, δυναμική και ξεχωριστή νότα

19:30

Βραδινή καρναβαλική παρέλαση

Ένα εντυπωσιακό πανόραμα χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής που μεταμορφώνει την πόλη δίνοντας ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής, παρουσιάζουν τα αποκριάτικα πληρώματα που θα πάρουν μέρος στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής. Ξεκινώντας από την διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας, θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία Δημοκρατίας όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ’ ένα ξέφρενο πάρτι. Μουσική επένδυση από τους dj’s Joe Vida και VitaPi.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτεί ο σύλλογος «Θάμυρις» για την καλύτερη παράσταση και η «Θρακική Θεατρική Σκηνή» για την καλύτερη στολή στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2018.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

10:00

Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας ΙΙΙ.

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού. Πληροφορίες στο τηλ 2541025421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

 

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

22:00

Carnival Latin Party

Το εργαστήρι latin της Φ.Ε.Ξ, διοργανώνει το Carnival Latin Party με πολύ κέφι και χορό και παρουσιάσεις από το σύνολο των μαθητών του. Στο εργαστήριο διδάσκονται οι χοροί Salsa Cubana, Rueda de Casino, Bachata, Merengue, Rumba Cubana, Reggaeton, Kizomba, Paso Doble, Samba, Cha-cha. Σας περιμένουμε… στο πάρτυ μας…

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ

 

Καπναποθήκη ΦΕΞ, Πλάτωνος 27

22:30

Color Milonga – TangoAires

Η ομάδα TangoAires της ΦΕΞ, διοργανώνει ‘Color Milonga’ με “tango show”. Φορέστε τις μάσκες σας και ελάτε να χορέψουμε σε ρυθμούς Tango, του πιο ερωτικού χορού! Η ομάδα TangoAires της ΦΕΞ οργανώνει μαθήματα εκμάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρημένους, χορούς – milonga – ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα.

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι TangoAires της ΦΕΞ

 

10 Μαρτίου

13:00

Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση

 

Ο βασιλιάς καρνάβαλος ξυπνά από την λήθη των έντεκα μηνών και εισέρχεται πανηγυρικά με την συνοδεία του στην πόλη που γεννήθηκε. Αν και ήδη πενήντα τεσσάρων ετών, μπορεί να ακολουθήσει τους νέους και στο πνεύμα του φετινού θέματος να δηλώνει ερωτευμένος περισσότερο από ποτέ. Πλαισιωμένος από άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές απλωμένους σε έναν πολύχρωμο καμβά, ένα ποτάμι χαράς και κεφιού ξεχύνεται μπροστά στα μάτια των πολυάριθμων επισκεπτών. Βρισκόμαστε στην κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Τη μουσική επιλέγουν οι Δημήτρης Σταυρίδης και Φώτης Ίλτσος.

Σε μια πόλη που έχει τον δικό της τρόπο να διασκεδάζει, να φιλοξενεί, να μαγεύει, να ξεχωρίζει για το πλούσιο πολιτιστικό της παρελθόν. Μια πόλη τόσο πολύχρωμη όσο και οι καρναβαλιστές της.

Η παρέλαση καταλήγει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων σε μουσική επένδυση από τον Τόρη Παπαδήμα.

Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Ουγγαρέζος.

 

Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

19:00

Τελετή λήξης

Το κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων σηματοδοτεί το έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.

Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

 

Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου

 

Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης

Λαογραφικές εκδηλώσεις Καθαράς Δευτέρας

Και φέτος όλοι δρόμοι οδηγούν στη Δ.Ε. Σταυρούπολης Ξάνθης. Κάτοικοι και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, περιμένουν να υποδεχθούν τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης, άλλα και όσους θέλουν να περάσουν την ημέρα τους σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά ενός φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου.

 

Οικισμός Σταυρούπολης

11:00

Από το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παραδοσιακοί ήχοι θα πλαισιώνουν τα δρώμενα και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης «Ορφέας» θα μοιράζει στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί τοπικής παραγωγής.

 

Το έθιμο της «Καμήλας».

Στην πλατεία του οικισμού οι κάτοικοί της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Ένα τοπικό έθιμο παρουσιασμένο φέτος από την Ένωση Παλαιών Δασοπροσκόπων Ξάνθης.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

 

Το έθιμο του «Αράπη»

Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Τέχνης και Παράδοσης της Δ.Ε. Σταυρούπολης και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νικήσιανης «Ο Αράπης», θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο σημαντικά «Δωδεκαμετρικά» έθιμα στον Βαλκανικό χώρο, το παλιό και γραφικό αποκριάτικο έθιμο του «Αράπη». Συμβολίζει την μάχη μεταξύ ζωής και θανάτου, την γονιμότητα, την αναγέννηση και την έναρξης μιας νέας εποχής. Ο «Αράπης» έχει επιβλητική εμφάνιση προκαλώντας δέος και φόβο. Εικάζεται μάλιστα, ότι οι «Αράπηδεις» χρησιμοποιήθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο το 327π.Χ. εναντίον του βασιλιά Πώρου, στον Υδάσπη ποταμό Δυτικά των Ινδιών. Ο Μακεδόνας Στρατηλάτης, προβληματιζόταν για την έκβαση αυτής της μάχης, αφού δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την κύρια δύναμη του εχθρού, που ήταν οι ελέφαντες. Τότε εμφανίστηκαν οι Σάιοι, κάτοικοι της Νικήσιανης και του ζήτησαν για να τον βοηθήσουν να λάβουν μέρος μαζί του στην μάχη, ντυμένοι ως Αράπηδες. Ο θόρυβος των κουδουνιών προκάλεσε τρόμο στους ελέφαντες και τους έτρεψε σε φυγή και τοιουτοτρόπως η μάχη αυτή κερδήθηκε. Αργότερα, οι κάτοικοι του τόπου αυτού σε συνδυασμό με τα διονυσιακά-ορφικά μυστήρια, έκαναν αναπαράσταση του γεγονότος αυτού. Κι έτσι διαμόρφωσαν ένα έθιμο που παραμένει αναλλοίωτο από το χρόνο, την εξέλιξη και αντίδραση του χριστιανισμού, αλλά και Οθωμανών στα χρόνια της τουρκοκρατίας και των Βουλγάρων στην εποχή της κατοχής . Οι επονομαζόμενοι λοιπόν «Αράπ’δις» (Αράπηδες) είναι μια ονομασία που δόθηκε προφανώς μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Τούρκους, αφού αράπης σημαίνει στην τουρκική γλώσσα Άραβας, και στη συνέχεια αυτός που έχει μαύρη επιδερμίδα. Ασφαλώς ονομάστηκαν έτσι τα μέλη του αυτοσχέδιου θιάσου, επειδή η στολή τους είναι μαύρου χρώματος. Το έθιμο αυτό είναι το πιο βαθιά ριζωμένο σε όλους τους καταγόμενους εκ Νικήσιανης όπου κι αν κατοικούν. Είναι το μόνο που επέζησε στον χρόνο όπως προαναφέρθηκε και συνεχίζει να τελείται μέχρι σήμερα με ιδιαίτερη πίστη και ευλάβεια με σκοπό έναν, να παραδίδεται στις νέες γενιές αναλλοίωτο.

Οικισμός Κομνηνών

12:00

Ποντιακό γλέντι

Στον οικισμό Κομνηνών συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται στους παρευρισκομένους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

 

Δημοτική Κοινότητα Κιμμερίων

Οικισμός Κιμμερίων

 

Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Κιμμερίων

11:00

Κούλουμα

Ο πολιτιστικός σύλλογος Γυναικών Κιμμερίων «Η Ζωοδόχος Πηγή» γιορτάζει τα Κούλουμα, με αχνιστή φασολάδα, λαγάνες και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, κρασί, παραδοσιακή μουσική, μουτζουρώματα και χαρταετούς.

 

Δημοτική Κοινότητα Ευμοίρου

Οικισμός Λεύκης

11:00

 

Προαύλιο Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι».

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι» οργανώνει και παραθέτει στον προαύλιο χώρο του συλλόγου (αλλά και εντός των αιθουσών του αν χρειαστεί), την παραδοσιακή φασολάδα, αλλά και κάθε γνωστό σαρακοστιανό έδεσμα, μαζί με άφθονο κρασί, τσίπουρο και ακούσματα που αρμόζουν σε μια τέτοια γιορτή. Ελάτε να πετάξετε τον χαρταετό σας ψηλά και μετά ελάτε να απογειώσετε το κέφι σας στα ύψη μαζί μας.

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι» οργανώνει και παραθέτει στον προαύλιο χώρο του συλλόγου (αλλά και εντός των αιθουσών του αν χρειαστεί), την παραδοσιακή φασολάδα, αλλά και κάθε γνωστό σαρακοστιανό έδεσμα, μαζί με άφθονο κρασί, τσίπουρο και ακούσματα που αρμόζουν σε μια τέτοια γιορτή. Ελάτε να πετάξετε τον χαρταετό σας ψηλά και μετά ελάτε να απογειώσετε το κέφι σας στα ύψη μαζί μας.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1 και Βενιζέλου.

11:30

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ανοίγει το Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας στο χώρο του, από ώρα 18:30 έως 22:00.

Ώρες και ημέρες λειτουργίας της έκθεσης: Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου, 11:30 – 13:30 και 18:30 – 22:00.

 

ΠΑΚΕΘΡΑ, Μάρκου Μπότσαρη 20

1η έκθεση:

«Οι γέφυρες στην πόλη της Ξάνθης – Από το τέλος του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας».

Οργάνωση: Πολιτιστικό αναπτυξιακό κέντρο Θράκης.

2η έκθεση:

«Το παλιό καρναβάλι, από το μεσοπόλεμο ως την δεκαετία του 1970, φωτογραφικές μνήμες».

Οργάνωση: Σύλλογος για την προστασία και αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης

Διάρκεια έκθεσης: 4 έως 10 Μαρτίου 2019

Ώρες λειτουργίας: 18:30 – 21:30. Είσοδος ελεύθερη.

 

Πολιτιστικός Πολυχώρος Ι.Θ.Τ.Π. Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού», καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9.

Έκθεση Ζωγραφικής: Όταν η Τέχνη συναντά την κοινωνική προσφορά

Μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής με νεωτερικές δημιουργίες από τον Ιορδάνη Χατζηευφραιμίδη. Με έργα που έχουν ως κοινή συνισταμένη την αφαιρετική προσέγγιση, άλλοτε στην πιο πλήρη μορφή της και άλλοτε στις παρυφές της, ο δημιουργός προσφέρει την ευκαιρία δημιουργικής ανάπλασης της πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Το ΙΘΤΠ υλοποιεί την συγκεκριμένη έκθεση, επιδιώκοντας την θεσμοθέτηση μιας ετήσιας έκθεσης εικαστικών στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, με βασικό στόχο την προσφορά για πολιτιστικό και κοινωνικό σκοπό. Στους επισκέπτες θα δοθούν δωρεάν αντίγραφα από τους αυθεντικούς πίνακες διαστάσεων 20Χ30.

Επιμέλεια: Βασίλης Μακέδος

Διάρκεια έκθεσης: 2 έως 22 Μαρτίου 2019

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή (πρωί με ραντεβού), 18:00 – 21:00 Είσοδος ελεύθερη.

ΣΕΙΡΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ

 

 1. Βίστωνες
 2. Βάτραχοι
 3. Συλλ. Ιάσμου
 4. Η Γέφυρα
 5. Κρήτες φοιτητές
 6. Απαράδεκτοι
 7. Τrel@cademy.kom
 8. Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
 9. Ξενιτεμένοι

10  Θρακική Θεατρική Σκηνή

 1. Οι Απίθανοι
 2. ΠΑΣ Αντίκας
 3. Οδρύσσες
 4. Σπάρτακοι ‘82
 5. Κάβειροι
 6. Εργαζομένων Πλαστικών Θράκης
 7. Κύπριοι φοιτητές
 8. Εργαζομένων ΣΕΚΕ
 9. Άτλας
 10. KAVALATINO
 11. Κατασκηνωτές
 12. Θάμυρις
 13. Θρακιώτες Χρυσούπολης
 14. Νεολαί®α
 15. Άνοιξη
 16. Οι Φίλοι
 17. Δαφνιωτών «Η Δήμητρα»
 18. Ατίθασοι
 19. Αμφιτρύονες
 20. Διόνυσος
 21. Γενισέα
 22. Παράδοση