Main Menu

Οι εκδηλώσεις για σήμερα Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στη Ξάνθη-Ξεχωρίζει ο Βαλκανικός γάμος-Ακυρώνεται “Η γιορτή λαογραφίας” λόγω καιρού.

Η προγραμματισμένη εκδήλωση για σήμερα Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 “Η γιορτή της Λαογραφίας” στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2019, λόγω καιρικών συνθηκών ακυρώνεται.

 

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

20:00

«Του Καπνού τ΄ Αρώματα»

Μια παράσταση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένταξη της Ξάνθης στον Ελληνικό κορμό, πλημμυρισμένη από εικόνες, χορούς και τραγούδια, με τα οποία προβάλλεται η ιστορική, η κοινωνική και πολιτισμική διαδρομή των κατοίκων της Ξάνθης. Αρώματα έντονα και μοναδικά, με την συμμετοχή του Σέρβικου Λαϊκού Χορευτικού Συνόλου του Organizacija za narodnu umetnost – Srbija, του θεατρικού εργαστηρίου «Ανατολικά του Νέστου», της σχολής χορού «X-Dream» και του ωδείου « Το Εύφωνον».

Ένα κουβάρι μνήμης που ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας αλήθειες, πάθη, μίση και διαμάχες της δεκαετίας 1919-1929. Ταξίδι νοσταλγικό « στα αρώματα » του χρυσόφυλλου «μπασμά» και στον κόσμο των καπνεργατών και των καπνεμπόρων, που με περίσσιο σθένος, πρόσφεραν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης και στην ανάδειξη της σε « Αρχόντισσα » της Θράκης.

Μια ηθογραφία εποχής, που αναδεικνύει, με ρεαλιστικό τρόπο, τα ήθη της ξανθιώτικης κοινωνίας στην μετά την ενσωμάτωση με την Ελλάδα εποχή. Μιας κοινωνίας που είχε στην σύνθεσή της πολλούς αστούς με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και χιλιάδες πρόσφυγες κατατρεγμένους που προσπαθούσαν «με νύχια και με δόντια» να ανασυσταθούν από την τέφρας τους και να συνυπάρξουν σε μια πόλη κατεστραμμένη και εξαθλιωμένη κοινωνικά και οικονομικά. Το χρήμα αποτελούσε μέγιστο ζητούμενο τόσο για εκείνους που επιδίωκαν να το αυγατίσουν όσο και για εκείνους που το χρειάζονταν για να επιβιώσουν.

Πρόκειται για έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των ξανθιωτών που προσπέρασαν την επώδυνη εμπειρία της βουλγαρικής κατοχής, τα δάκρυα, το αίμα, τις διώξεις, τους φόνους και με περίσσια ψυχική δύναμη στάθηκαν περήφανα μπροστά στις νέες προκλήσεις της ζωής.

Οργάνωση: Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης.

 

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

20:30

Θεατρική παράσταση «Το καθάρσιο του παιδιού»

Ο σύλλογος νεολαίας Κιμμερίων σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα της ΦΕΞ, παρουσιάζουν την κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντό, «Το καθάρσιο του παιδιού». Σχετικά με το έργο:

Γαλλία, αρχές 19ου αιώνα. Ένας βιοτέχνης ειδών κεραμικής αποφασίζει να δημιουργήσει ένα νέο μείγμα άθραυστης πορσελάνης με την προοπτική να κατασκευάσει ένα γιογιό που θα χρησιμοποιηθεί από τον στρατό. Για αυτό το λόγω καλεί την πρόεδρο της επιτροπής του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης σε γεύμα με τα επιδείξεως. Η επίσκεψη όμως παίρνει περίεργη τροπή όταν ο επτάχρονος δυσκοίλιος γιος αρνείται να πιει το καθάρσιό του.

Διασκευή, Φώτης Καρυώτης.

Σκηνικά – κουστούμια, Βάνια Φίτσεβα.

Φώτισμοί, Πασχάλης Ξανθόπουλος.

Μουσική επιμέλεια, Φώτης Καρυώτης.

Παίζουν, Κατερίνα Τσώλου, Αναστασία Κιαχίδου, Σιμπέλ Τσακίρ Κιουτσούκ, Κατερίνα Ξανθοπούλου, Δήμητρα Χριστοφορίδου, Βασιλική Μονοπόρτη και Φώτης Καρυώτης.

Σκηνοθεσία, Βάνια Φίτσεβα.

 

Αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή», Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, Κιμμέρια Ξάνθης.

19:00

Βαλκανικός Γάμος

Στα πλαίσια των Θ΄ Μουσικοχορευτικών Θεσμίων, το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης με την συμμετοχή του συγκροτήματος PHILIP KUTEV της Βουλγαρίας και ENSEMBLE KOLO της Σερβίας πραγματοποιεί μια τριεθνή παραδοσιακή συνάντηση. Είσοδος Ελεύθερη.

 

Αίθουσα Εκδηλώσεων «Απόλλων»

20:00

Ετήσιος χορός συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης

Ο σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης σας προσκαλεί στον ετήσιο αποκριάτικο χορό του, όπου θα εμφανιστούν και τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου.

Γιάννης Κουρτίδης – Αλέξης Παρχαρίδης, τραγούδι, Τάσος Πετρόπουλος, λύρα – τραγούδι, Γιάννης Πολυχρονίδης, νταούλι, Νίκος Μεταξάς, πλήκτρα.

Τιμή πρόσκλησης: 15€(κανονικό), 10€ (παιδικό), πλήρες μενού και άφθονο ποτό.

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2541078811. Οι κρατήσεις ισχύουν μέχρι την έναρξη του προγράμματος.