Main Menu

Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025
Ξάνθη, GR
10°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών για σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στη Ξάνθη.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

19:00

Βραδιά λαογραφίας, παιδικά χορευτικά.

Οι μικροί χορευτές των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, οι συνεχιστές της παράδοσής μας, παρουσιάζουν με χάρη, λεβεντιά και μεράκι χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Εβριτών Ξάνθης, Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», Ποντίων Ξάνθης, «Η Θράκη», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (εφηβικό τμήμα) Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες».

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

10:00

Ιστορικοί περίπατοι, γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται μόνο μετά από συνεννόηση, όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Χώρος διεξαγωγής: Παλιά Πόλη και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, ΦΕΞ.

Διάρκεια προγράμματος: Από 90 έως 120 λεπτά.

Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: έως 40 / Κόστος προγράμματος: 2€ ανά μαθητή.

Πολιτιστικός Πολυχώρος Ι.Θ.Τ.Π. Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού», καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9.

19:00

Τοπική Ιστορία: Από τα Ελευσίνια Μυστήρια στην Αποκριά…

Στα πλαίσια του μαθήματος του Εργαστηρίου Τοπικής Ιστορίας, το ΙΘΤΠ σας προσκαλεί να γνωρίσετε έθιμα της Αποκριάς στην Ξάνθη και γενικότερα στην Θράκη. Θα δείτε έθιμα που οι ρίζες τους στέκουν βαθειά στο χώμα, από που προέρχονται, ποιά η σύνδεση τους με την αρχαία Ελλάδα, πως επιβίωσαν μέσα στο χρόνο, αν αλλοιώθηκαν, αν τροποποιήθηκαν και αν τα συναντούμε και σε άλλες περιοχές.

Εισηγήτρια: Βασιλική Στρώλη, ιστορικός. Είσοδος ελεύθερη.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

20:00

«Η Ξάνθη και η Κατίνα Βέικου Σεραμέτη» με την Δήμητρα Κατάκη, φιλόλογο.

Η Κατίνα Βέικου – Σεραμέτη γεννήθηκε στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης το 1912. Καταγόταν από ευκατάστατη ναυτική οικογένεια η οποία ακολούθησε την τύχη του Ελληνισμού κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, και έγινε πρόσφυγας στην μητροπολιτική Ελλάδα. Κατά το 1931 αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Θεσσαλονίκης και αμέσως διορίστηκε ως η πρώτη δασκάλα του χωριού Μύκη στα πομακοχώρια της Ξάνθης. Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τη συλλογή λαογραφικού υλικού της Ανατολικής Θράκης, και ιδιαίτερα των Επιβατών, ενώ αργότερα ασχολήθηκε και με την καταγραφή λαογραφικού υλικού της Ξάνθης. Είχε εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές, ενώ έγραφε συστηματικά και στο ξανθιώτικο λαογραφικό περιοδικό «Θρακικά Χρονικά» άρθρα που αφορούσαν στη λαογραφία της Ξάνθης αλλά και των Επιβατών της Ανατολικής Θράκης. Το 1952 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο της «Εν Αθήναις Γλωσσικής Εταιρείας». Η προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα της Ξάνθης γίνεται ιδιαίτερα αισθητή μέσα από τη συμμετοχή της στην ίδρυση και μετέπειτα λειτουργία της Φ.Ε.Ξ.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.