Main Menu

Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
18°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

«Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»-Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα.

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην έκτη μουσική συνάντηση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων», έναν καινοτόμο εκπαιδευτικό και  καλλιτεχνικό  θεσμό, που φέρνει κοντά τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων της χώρας μας και των Βαλκανίων. Έναν θεσμό που πρεσβεύει τους εκπαιδευτικούς και  παιδαγωγικούς στόχους που οφείλει να υπηρετεί το σύγχρονο σχολείο.  Γιατί το Σχολείο είναι από τη φύση του ο χώρος της παιδείας  και  ο άνεμος της αλλαγής. Και όταν λέμε Παιδεία εννοούμε «…την πνευματική και ψυχική διάπλαση ενός ελεύθερου ανθρώπου, με τεχνική αναθεώρησης κι ονειρικής δομής, με αγωνία απελευθέρωσης και με διαθέσεις μιας ιπτάμενης φυγής προς τ’ άστρα», όπως μας δίδαξε και ο χατζιδακικός λόγος. Με αυτό το όραμα πορευόμαστε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, καθιστώντας το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης πηγή έμπνευσης, χαράς, δημιουργίας και πολιτισμού.

Ευχαριστούμε το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας για την άριστη συνεργασία, τους εθελοντές μας για την πολύτιμη βοήθειά τους, καθώς και όλους εσάς, που μας στηρίζετε με τη συμμετοχή σας, την ενίσχυσή σας, και την παρουσία σας.

Αναστάσιος Ρούμογλου

Διευθυντής Μουσικού σχολείου Ξάνθης

Πρόγραμμα:

Τρίτη 16 Απριλίου

20:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης με τα δημοτικά σχολεία της Ξάνθης σε τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο. Θεατρική παράσταση με τίτλο «Μια τρελή μουσική γειτονιά» σε κείμενα της καθηγήτριας Φανής Τερζόγλου.

Τετάρτη 17 Απριλίου

 

20:00 Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «οικία Μάνου Χατζιδάκι»

Βραδιά αφιέρωμα στον ακαδημαϊκό, συνθέτη, μαέστρο και δάσκαλο Θεόδωρο Αντωνίου. Διάλεξη – παρουσίαση της ζωής και του έργου του Θεόδωρου Αντωνίου από τον Θωμά Ταμβάκο, μουσικογράφο, κριτικό, ερευνητή, συγγραφέα και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Καθηγητές και μαθητές των μουσικών σχολείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τιμούν τον συνθέτη Θεόδωρο Αντωνίου. Υπεύθυνος καθηγητής: Δρ. Κωνσταντίνος Χίζαρης.

 

Πέμπτη 18 Απριλίου

09:00 Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

Σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης με τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αβδήρων σε ρεπερτόριο από γνωστές ελληνικές ταινίες. Παρουσίαση της μουσικής παράστασης «Μια τρελή μουσική γειτονιά». Επίτιμη καλεσμένη η επιστημονική – παιδαγωγική υπεύθυνη του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Ελένη Ανδρεαδέλλη.

 

10:00 Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

Βιωματική δράση μεταξύ των Δημοτικών Σχολείων Δήμου Αβδήρων, του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και του γνωστού τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα.

 

15:00-18:00 Βιωματικά εργαστήρια

Ξενοδοχείο ELISSO:

Ορχήστρα με διευθυντή τον Νίκο Κυπουργό.

Διδασκαλία γνωστών συνθέσεων του ίδιου του δημιουργού, οι οποίες έχουν αποσπάσει βραβεία παγκοσμίου επιπέδου, καθώς και συνθέσεις άλλων αξιόλογων συνθετών σε μια ορχήστρα περίπου 250 μαθητών.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης:

Χορωδία με την Εριφύλη Δαμιανού.

Διδασκαλία χορωδιακού συνόλου, το οποίο θα απαρτίζεται από 350 μαθητές των μουσικών σχολείων και θα συμπράξει με τη μεγάλη μαθητική ορχήστρα.

 

Δημοτική Πινακοθήκη:

«Χορογραφώντας τη σκιά» με την Άσπα Φούτση.

Μαθητές και μαθήτριες από όλα τα Μουσικά Σχολεία συμμετέχουν σε χορογραφίες με την μουσική υπόκρουση γνωστών μουσικών θεμάτων από την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Οι μαθητές θα δημιουργήσουν σκηνές με μοναδικό τους εργαλείο το φως και τις σκιές που θα προκύπτουν από τα σώματα τους. Τον φωτισμό επιμελείται ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης.

 

Αίθουσα Εμπορικού Επιμελητηρίου:

Σεμινάριο διδασκαλίας «Μουσική Τεχνολογία-Ηχοληψία – Βιντεοληψία -Παραγωγή Εφέ» με τον Δρ. Μιχάλη Χουρδάκη.

Οι μαθητές θα διδαχτούν τεχνικές ηχογράφησης, αναπαραγωγής, επεξεργασίας, παραγωγής ήχου καθώς και προχωρημένα θέματα που αφορούν στη μουσική ακουστική.

 

20:00 Πλατεία Δημοκρατίας

Συναυλία αφιέρωμα σε τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου με τον Κώστα Μακεδόνα και συμμετοχή των Μουσικών Σχολείων Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Κομοτηνής. Στα κείμενα και την παρουσίαση ο μουσικός δημοσιογράφος Γιώργος Τσάμπρας.

Παρασκευή 19/4

10:00-14:00 Βιωματικά Εργαστήρια

  • Ξενοδοχείο ELISSO:

Ορχήστρα με διευθυντή τον Νίκο Κυπουργό.

  • Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης:

Χορωδία με την Εριφύλη Δαμιανού.

  • Δημοτική Πινακοθήκη:

«Χορογραφώντας τη σκιά» με την Άσπα Φούτση.

  • Αίθουσα Εμπορικού Επιμελητηρίου:

Σεμινάριο διδασκαλίας «Μουσική Τεχνολογία-Ηχοληψία – Βιντεοληψία -Παραγωγή Εφέ» με τον Δρ. Μιχάλη Χουρδάκη.

 

Συναυλίες Μουσικών Σχολείων

Πλατεία Δημοκρατίας:

18:00 Μουσικό Σχολείο Πειραιά

19:30 Μουσικό Σχολείο Λάρισας

20:30 Μουσικό Σχολείο Αθήνα

21:30 Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Πλατεία Αντίκα:

19:00 Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας

20:00 Μουσικό Σχολείο Λευκάδας

 

Διασταύρωση οδών Ορφέως και Ι. Σγουρού:

19:00 Μουσικό Σχολείο: Άρτας

20:00 Μουσικό Σχολείο Campulung Ρουμανίας

21:00 Μουσικό Σχολείο Χανίων

 

Πεζόδρομος Κονίτσης (Εθνική Τράπεζα):

19:00 Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών

20:00 Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου

21:00 Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας

 

20:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Μουσικοθεατρική παράσταση «Ο μικρός πρίγκιπας».

 

20:00 Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης (έναντι ΟΤΕ)

Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Μουσικοθεατρική παράσταση σε πρωτότυπες συνθέσεις των μαθητών με το σχήμα «Μουσικές του κόσμου».

 

Σάββατο 20 Απριλίου

10:00-14:00 Βιωματικά Εργαστήρια

  • Ξενοδοχείο ELISSO:

Ορχήστρα με διευθυντή τον Νίκο Κυπουργό.

  • Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης:

Χορωδία με την Εριφύλη Δαμιανού.

  • Δημοτική Πινακοθήκη:

«Χορογραφώντας τη σκιά» με την Άσπα Φούτση.

  • Αίθουσα Εμπορικού Επιμελητηρίου:

Σεμινάριο διδασκαλίας «Μουσική Τεχνολογία-Ηχοληψία – Βιντεοληψία -Παραγωγή Εφέ» με τον Δρ. Μιχάλη Χουρδάκη.

 

19:30 Πλατεία Δημοκρατίας

Τελετή λήξης

Μαθητές και μαθήτριες των συμμετεχόντων Μουσικών Σχολείων συμπράττουν και ερμηνεύουν σε μια αποχαιρετιστήρια συναυλία, τα έργα που διδάχθηκαν στα βιωματικά εργαστήρια.

21:00 Ξενοδοχείο «ELISSO»

Αποχαιρετιστήριο πάρτι των Μουσικών Σχολείων

Συνάντηση όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών των Μουσικών Σχολείων, των εθελοντών, καθώς και των επίτιμων προσκεκλημένων σε μια γιορτή αποχαιρετισμού.

Νίκος Κυπουργός

Σπούδασε θεωρητικά της Μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς, Iάννη Ξενάκη, κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική.

Την πενταετία 1983-88 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική εκπαίδευση, συμμετέχοντας στη σύνταξη ενός σύγχρονου ελληνικού μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος, και παράλληλα με την διδασκαλία σε ωδεία της Αθήνας και της Καλαμάτας καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει γράψει φωνητική μουσική (το έργο του Knots για 16 φωνές τιμήθηκε με το A΄ Βραβείο στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της Unesco το 1979), ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική χορού, τραγούδια, μιούζικαλ.

Στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι (Τρίτο Πρόγραμμα, Σείριος, Αγώνες Τραγουδιού κ.ά.) και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, κ.α.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο θεατρικής Μουσικής Δημήτρης Μητρόπουλος (1998), το βραβείο Ένωσης Κριτικών για την παράσταση “Σωσμένος” (1991) και το βραβείο Αθηνοράματος για την “Νύχτα της Κουκουβάγιας” και τον “Γυάλινο Κόσμο” (1998).

Ασχολήθηκε όμως και με τη μουσική για τον κινηματογράφο, για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του YΠΠO (Rom 1990, Το Πεθαμένο Λικέρ 1993, Μεταίχμιο 1994, Ελεύθερη Κατάδυση 1995), καθώς και με το Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Aenigmα est 1990, O Δραπέτης 1991, Το Πεθαμένο Λικέρ 1992, Μεταίχμιο και ‘Ύποπτος Πολίτης 1994). H μουσική του για το Πεθαμένο Λικέρ τιμήθηκε και με το Βραβείο Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (1993) ενώ το Four Corners of Suburbia με το βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Avignon (2006).

Το 2010 ίδρυσε με μία ομάδα Συριανών μουσικών την Ορχήστρα των Κυκλάδων με την οποία έχει δώσει περισσότερες από 30 συναυλίες σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο) και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. http://cycladesorchestra.gr).

 

Εριφύλη Δαμιανού

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, διπλωματούχος Πιάνου, πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και διπλωματούχος του Μουσικοπαιδαγωγικού Ινστιτούτου Zoltán Kodály Ουγγαρίας (Red Diploma). Σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στην Ουγγαρία με τους P. Erdei, E. Rosgonyi και K. Kiss. Από το 1992 διδάσκει ως Ειδική Επιστήμων στο Τμήμα Μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ.. Από το 2013 ίδρυσε και διευθύνει τη Χορωδία της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.).

 

Μιχάλης Χουρδάκης

Μουσικολόγος – Διδάκτωρ Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος και Τεχνητής Νοημοσύνης, καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

Άσπα Φούτση

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού, πτυχιούχος του ΥΠ.ΠΟ. Παρακολούθησε σεμινάρια χορογραφίας στο Centre International Choréographique στο Παρίσι, καθώς και σεμινάρια παιδαγωγικής μπαλέτου στην Ακαδημία Χορού της Όπερας της Σόφιας. Έλαβε μέρος σε παραστάσεις χορού κλασικού ρεπερτορίου της Ε.Λ.Σ. Αθηνών. Από το 1982 διατηρεί ιδιωτική σχολή χορού στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της χορευτικής ομάδας “ΕΞΙΣ”. Συνεργάστηκε ως χορογράφος με πολλές θεατρικές ομάδες και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Από το 1999 διδάσκει κινησιολογία στη Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Από το 2007 είναι ιδρυτικό μέλος του Χοροθεάτρου «Αδράστεια». Το Νοέμβριο του 2012 χορογράφησε τη ροκ όπερα “Alexander” του Θεσσαλονικιού συνθέτη Κώστα Αθυρίδη. Είναι μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Σχολών Χορού Ελλάδος (Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.).

Τριαντάφυλλος Βαΐτσης

Σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος στη Πολυτεχνική σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ασχολήθηκε με το επάγγελμα του μηχανικού περιβάλλοντος από το 2003. Από τη παιδική του ηλικία ήδη ασχολήθηκε με διάφορα είδη τέχνης, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως ζωγραφική, ξυλογλυπτική, κατασκευές με σύρμα, θέατρο και ποίηση. Το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια). Γοητευμένος από αυτήν και αναζητώντας διάφορες τεχνικές προκειμένου να εμβαθύνει, ήρθε αντιμέτωπος με ένα «γλυπτό σκιάς» (Shadow Art). Έκτοτε ασχολείται με τη τέχνη της σκιάς. Το 2013 αποφάσισε να εγκαταλείψει το αντικείμενο του μηχανικού περιβάλλοντος. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Κατοικεί στην Ξάνθη από το 1994, ενώ το 2014 δημιούργησε το «Σπίτι της Σκιάς» (The House of Shadow).

Θωμάς Ταμβάκος

Μουσικογράφος – ερευνητής και μουσικοκριτικός, είναι δημιουργός/κάτοχος του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟΥ (από το 1980), με υλικό καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για 4.000 Έλληνες και ελληνικής καταγωγής μουσουργούς λόγιας μουσικής. Αξιόλογη είναι η συνδρομή του στο 7τομο ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του μουσικολόγου-μουσουργού Τάκη Καλογερόπουλου αλλά και η συνεργασία του με καλλιτεχνικά περιοδικά. Έχει επίσης αναπτύξει συγγραφικό έργο (συμμετοχή στο λεύκωμα/ερευνητικό πόνημα «Μουσουργοί της Θράκης»).

Γιώργος Τσάμπρας

Γεννήθηκε το 1964 και από έξι χρονών κατοικεί στον Πειραιά . Σπούδασε κοινωνιολογία. Εισέβαλε στην δημοσιογραφία μέσω του ειδικού μουσικού τύπου το 1982 και έκτοτε …παρέμεινε. «Μουσική» ( 1982 – 1987 ), «Ήχος» ( 1987 – 1994), «Δίφωνο»( 1995 – 2001, 2006 – 2007 ), «Echo & artis» ( 2002 – 2003 ). Παράλληλα, συνεργάστηκε, για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα, με περιοδικά ποικίλης ύλης αλλά και εφημερίδες : «Τηλέραμα», «Επίκαιρα», «Εικόνες», «TV Ζάπιγκ», «Καθημερινή», «Ποντίκι» «Βήμα» και «Ελευθεροτυπία». Στο ραδιόφωνο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1985 . Στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Με το Δεύτερο πρόγραμμα αλλά και με την ΕΡΑ – 4, συνεργάστηκε τότε ως το 1991. Το 1987, με την ίδρυση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, συνεργαζόμενος με τον ΑΘΗΝΑ 9.84, έκανε την πρώτη, ουσιαστικά, καθημερινή εκπομπή της ιδιωτικής ραδιοφωνίας για το ελληνικό τραγούδι Ύστερα από 12άχρονη απουσία, επανήλθε στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στις αρχές του 2004 και – με μικρές διακοπές που είχαν να κάνουν με γενικότερα γεγονότα – παρέμεινε εκεί μέχρι τον Αύγουστο του 2015 . H πιο πρόσφατη συνεργασία του είναι με τον Ρ/Σ « Στο Κόκκινο 105.5». Το 1991 έγραψε μια πρώτη μορφή της «Ιστορίας του νεοελληνικού τραγουδιού» από τον 18ο αι. μέχρι σήμερα, για το βιβλίο μουσικής της Α’ Λυκείου ( «Η μουσική στον αιώνα μας» Β’ Μέρος, Εκδόσεις ΟΕΔΒ ). Το 2003 η «Ιστορία του νεοελληνικού τραγουδιού» ξαναγράφτηκε απ’ την αρχή και εκδόθηκε από το «Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» στον Τρίτο τόμο του μαθήματος «Ελληνικός Πολιτισμός» ( Τέχνες ΙΙ: Επισκόπηση Ελληνικής Μουσικής και Χορού ). Για δέκα πέντε περίπου χρόνια (1995 – 2010) , ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μορφή και το περιεχόμενο και έχει επιμεληθεί την επανέκδοση μεγάλου μέρους της ιστορίας της ελληνικής δισκογραφίας σε δίσκους ακτίνας Συνολικά, έχει φροντίσει για την επανέκδοση περισσότερων από …1000 δίσκους. Το 2005 κυκλοφορεί το πρώτο «αυτοτελές» βιβλίο του ( « Μιχάλης Σουγιούλ – «Ας ερχόσουν για λίγο» ). Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Αντάρτης κλαριντζής», Ακολούθησε το βιβλίο – λεύκωμα «ΑΛΕΞΙΟΥ» ( Εκδ. Αδάμ, τέλη 2009 ). Και η τελευταία δουλειά του στο χώρο του βιβλίου, είναι η οργάνωση και η επεξεργασία του υλικού στο βιβλίο «Γιώργος Ζαμπέτας – Βαθειά στη θάλασσα θα πέσω…», Εκδ. «Άγκυρα», Νοέμβριος 2013 ).

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αργυρώ Παυλοπούλου