Main Menu

Το πρόγραμμα και όλες οι εκδηλώσεις των Γιορτών Νεολαίας στη Ξάνθη.

Πέμπτη 9 Μαΐου

17:00 Πλατεία Δημοκρατίας

2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

Γκάλοπ, ερωτηματολόγιο, διαγωνισμός. «Ενεργός Ευρωπαίος Πολίτης. Μαθαίνω – Δρω – Αποφασίζω».

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί ένα γκάλοπ – διαγωνισμός με τους περαστικούς κατοίκους της πόλης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο που διαδραματίζει στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Γεώργιος Αργυρόπουλος, Ανέστης Εξαφτόπουλος, Φωτεινή Βασιλειάδου, Μαρία Γκόγκου, Χρυσαυγή Τριανταφυλλίδου, Γεωργία Τσούγα.

Κυριακή 12 Μαΐου

19:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης

Μουσικοχορευτική θεατρική παιδική παράσταση, «Πανηγυράκι Γίνεται»

Μια παράσταση αφιερωμένη στα πανηγύρια όλης της Ελλάδας.

Είσοδος 3 ευρώ.

 

Δευτέρα 13 Μαΐου

09:00 ΙΘΤΠ, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, Δ.Σ. Σταυρούπολης, Δ.Σ. Αβδήρων

Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης-Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παιγνιώδεις Δράσεις Φιλαναγνωσίας. Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Φιλαναγνωσίας. «Ένα γράμμα, μια βινιέτα, Παπαθεοδούλου και Ροντάρι ανοίγουνε βεντέτα» Β΄ έτος.

Συνεργάζονται: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Δήμητρα Πυργελή, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, Επιτροπή Διαχείρισης Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», Θεατρική Ομάδα «Ανατολικά του Νέστου», ΚΠΕ Βιστωνίδας, Batinada μπάντα δρόμου Αφροβραζιλιάνικων κρουστών του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, Κοιν.Σ.Επ. «Οξυγόνο» και πολλοί εκπαιδευτικοί …

Σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο Δίκτυο Φιλαναγνωσίας: 1ο Ειδικό Δ.Σ. Ξάνθης,

Δ.Σ. Τυφλών και Αμβλυώπων, 3ο Δ.Σ. Ξάνθης, 7ο Δ.Σ. Ξάνθης, 10ο Δ. Σ. Ξάνθης, 14ο Δ.Σ. Ξάνθης, 15ο Δ.Σ. Ξάνθης, 18ο Δ.Σ. Ξάνθης, 20ο Δ.Σ. Ξάνθης, Μ.κό Δ.Σ. Μάνταινας, Μ.κό Δ.Σ. Άλματος, Δ. Σ. Σταυρούπολης, Δ.Σ. Αβδήρων, Δ. Σ. Πετεινού, Δ. Σ. Διομήδειας, Δ.Σ. Μ. Ευμοίρου, 5ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης, 9ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης, 17ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης, Νηπιαγωγείο Αβδήρων.

09:00 13ο Νηπιαγωγείο, στον χώρο του σχολείου.

Μουσικό δρώμενο

Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο «Δίνω νότες στην ψυχή μου», το 13ο Νηπιαγωγείο προγραμματίζει την επίδειξη στο χώρο του, με κρουστά μουσικά όργανα, από την «Μπάντα του δρόμου αφροβραζιλιάνικων κρουστών Ξάνθης». Με αυτήν την δράση θα δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με μουσικά όργανα από την κατηγορία των κρουστών, να ακούσουν μουσική από άλλες χώρες και να μιλήσουν για την ξεχωριστή μουσική παράδοση διαφορετικών πολιτισμών, να αισθανθούν την δυναμική που έχει μια μπάντα, τη συνεργασία και το συντονισμό που απαιτείται από τα μέλη της και τέλος, η παρουσίαση της μπάντας θα αποτελέσει το έναυσμα για να δημιουργήσουν τα ίδια τα παιδιά δικά τους, αυτοσχέδια μουσικά όργανα.

20:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Θεατρικό εργαστήρι «Ανατολικά του Νέστου»

Θεατρική παράσταση «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου»

Το εφηβικό τμήμα του θεατρικού εργαστήριου «Ανατολικά Του Νέστου» σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης, στα πλαίσια της θεατρικής έρευνας που πραγματοποιείται στο εργαστήρι, δούλεψε πάνω στο εξαιρετικό κείμενο του Βασίλη Μαυρογεωργίου «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» και δημιούργησε μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη παράσταση, όπου η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών έχουν τον πρώτο λόγο.

Διδασκαλία: Πολυξένη Καρακατσάνη, Βασίλης Λειβαδίτης.

Σκηνογραφία- κοστούμια: Αναστασία Σαλαμπάση.

Μουσική επένδυση – πιάνο: Οι μαθητές Ζωή Παπασταθοπούλου, Σωκράτης Παράσχου, Μάρθα Μαρία Ψύλλα.

 

Τρίτη 14 Μαΐου

11:00 Πλατεία Δημοκρατίας

1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης

Μουσική και λαογραφική εκδήλωση

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης ασχολήθηκαν στο πολιτιστικό τους πρόγραμμα με την απόδοση παραδοσιακών και σύγχρονων τραγουδιών που τους εκφράζουν. Τα τραγούδια παρουσιάστηκαν σε εκδηλώσεις του σχολείου σε ζωντανή εκτέλεση και συνοδεία χορού. Τα τραγούδια και ο χορός είναι άμεσα συνυφασμένα με τον πολιτισμό του ελληνικού λαού και είναι πάντα παρόντα, παραδοσιακά και σύγχρονα, σε κάθε κοινωνική του εκδήλωση.

 

11:30 Πλατεία Δημοκρατίας

1ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Παρουσίαση προγράμματος «Έχω, έχεις έχει κινητό. Επικοινωνούμε όμως;»

Οι μαθητές θα μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια, με στόχο την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από την ορθή αλλά και ευγενική χρήση των κινητών.

 

Τετάρτη 15 Μαΐου

10:30 και 20:30 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

Θεατρική παράσταση (του Γιώργου Μανιώτη), «Χορεύει η Κρυστάλλω μάμπο».

Ένα έργο ζωηρό, εκρηκτικό, «δραματικό» όσο και η ίδια η ζωή, καθηλώνει τον θεατή που με περιέργεια και έκπληξη ταυτίζεται με όσα συμβαίνουν στη σκηνή. Αγροτικά, μεταναστευτικά, κτηματικά, μικροαστικά, εργολαβικά δράματα όπου συναντιέται το χθες με το σήμερα, αντιπροσωπευτικά περιστατικά του καθημερινού βίου, επεισόδια μεταφερμένα από την άμεση πραγματικότητα. Σαν καθρέφτης διόλου παραμορφωτικός, γι’ αυτό και αδυσώπητα πραγματικός. Ο θεατής αναγνωρίζει καταστάσεις και πρόσωπα που λίγο πολύ πρέπει να τον αφορούν. Το δικό μας πρόσωπο όπως διαμορφώθηκε από την κοινωνία που μας περιβάλλει.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Βασίλειος Γιουβαντζής, Πέγκυ Στεφανίδου, Σωτηρία Τοπαλίδου.

 

Πέμπτη 16 Μαΐου

10:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

4ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

Παρουσίαση εργασιών και δραστηριοτήτων. «Από το Big Bang στον 21ο αιώνα μ.Χ.»

Το 4ο ΓΕΛ Ξάνθης παρουσιάζει τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και τις Ερευνητικές Εργασίες.

 

Παρασκευή 17 Μαΐου

Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης 10:00-14:00 και 18:00-20:30

Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης-Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)

Έκθεση εικαστικών έργων και έκθεση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων 2018-2019

Και φέτος εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες της πόλης μας εκθέτουν την ψυχή, τις σκέψεις και τα οράματά τους μέσα από τα εικαστικά τους έργα… έτσι όπως τα πραγματοποίησαν στο πλαίσιο εκπόνησης προγραμμάτων Αειφορίας (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων).

*Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

2ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Θεατρική παράσταση 11:00 Αγγλική γλώσσα – 12:00 Ελληνική γλώσσα

 19:00 Αγγλική γλώσσα – 20:00 Ελληνική γλώσσα

«The Taming of the Shrew, Tο ημέρωμα της Στρίγγλας» by William Shakespeare

Το 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus και των καινοτόμων δράσεων θα ανεβάσει κατά την διάρκεια των Γιορτών Νεολαίας 2019 δύο θεατρικές παραστάσεις. Το θέμα μας είναι ο William Shakespeare και θα παρουσιάσει το έργο «Το ημέρωμα της Στρίγγλας», «Τhe taming of the Shrew». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου και θα παρουσιάσουν το έργο και στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Οι καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι: Έλενα Τάτσιου, Απόστολος Συρόπουλος, Ελευθερία Αλεξιάδου, Κυριακή Αθανασιάδου, Καλλιόπη Μορβάκη και Ιωάννης Κοντοβός.

 

12:00 Αμφιθέατρο 1ου Γυμνασίου Ξάνθης

1ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Παρουσίαση προγράμματος «Έχω, έχεις έχει κινητό. Επικοινωνούμε όμως;»

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους και τους μαθητές των διπλανών Δημοτικών σχολείων τα συμπεράσματα τους και τις παρατηρήσεις τους για το επίκαιρο θέμα της χρήσης των κινητών.

 

Δευτέρα 20 Μαΐου

5ο Γυμνάσιο Ξάνθης

08:30 Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Παρουσίαση Πολιτιστικού Προγράμματος «Σάμος, Θράκη, Σαμοθράκη»

Στο νησί με το ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε την Εύβοια και τη Κρήτη, το όρος Σάος, με το καλά κρυμμένο στον ορεινό της όγκο Ηρώο των Μεγάλων Θεών με τη Χώρα να θυμίζει κάτι από Μετέωρα και Πήλιο και το άπειρο φυσικό κάλλος με τις αμέτρητες βάθρες η Σαμοθράκη φαίνεται να χαιρετά από τα βορειοανατολικά της Ελλάδας ως μία άλλη Νίκη.

Το αρχικό όνομα της Σαμοθράκης ήταν Σάμος από το βουνό Σάος με τη κορυφή του να την αποκαλούν οι ντόπιοι ” Φεγγάρι ”. Το πρόγραμμα είναι μία περιήγηση σε τούτο το νησί, στο νησί που σήμερα αποκαλείται Σάμος και επιπρόσθετα στον τόπο των Θρακών με έμφαση στις από αρχαίων χρόνων περιοχές της Μαρώνειας και των Αβδήρων.

Συντονίστρια καθηγήτρια, Ελένη Ντόσκα. Συμμετέχοντες καθηγητές, Κωνσταντία Καζακλή, Κωνσταντίνος Πυλαρινός.

 

10:00 Πλατεία Δημοκρατίας

2ο ΕΠΑΛ – 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Ξάνθης

Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος στην κεντρική πλατεία Ξάνθης «Οι Κυρίες της Ξάνθης την εποχή του καπνού».

Η Ξάνθη άνθησε κυρίως τον 19ο αιώνα λόγω της παραγωγής και επεξεργασίας καπνού, που είχε σαν αποτέλεσμα την ακμή της αστικής τάξης εκείνης της εποχής, που την χαρακτήριζε η καλαισθησία. Στα πλαίσια του μαθήματος «καλλιτεχνικά χτενίσματα», γίνεται η ιστορική αναδρομή την εποχή του καπνού στην Ξάνθη και αναπαράγεται ο τρόπος εμφάνισης των Κυριών αυτών.

 

10:30 Πλατεία Δημοκρατίας

Σύλλογος Ρομποτικής Μαθηματικών Φυσικής και Τεχνολογίας Ξάνθης «RoboSpecialists».

Παρουσίαση Ρομποτικού ποδοσφαίρου και παρουσίαση-κατασκευή μικροδορυφόρου.

 

11:00 Πλατεία Δημοκρατίας

4ο και 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Μουσική, χορωδιακή και λαογραφική εκδήλωση, «Σώμα και Φωνή»

H χορωδία του 4ου  και του 6ου Γυμνασίου Ξάνθης με υπεύθυνη την καθηγήτρια μουσικής Σοφία Τσέλιου σε συνεργασία με τη χορωδία του Παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης και υπεύθυνο τον μουσικό Αντώνη Μουσαδέ, θα τραγουδήσουν τραγούδια και στη συνέχεια όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς. Η δραστηριότητα είναι αφιερωμένη στα δικαιώματα των παιδιών.

Ο εκπαιδευτικός σύλλογος, με τον διακριτικό τίτλο «RoboSpecialists» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει συστηματικά στα επιστημονικά πεδία Ρομποτικής, Μαθηματικών Φυσικής και Τεχνολογίας, 300 νέα παιδιά, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες και διακρίσεις σε διαγωνισμούς Περιφερειακούς, Πανελλήνιους, Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους, που συμμετείχαν, για τα δεδομένα της ακριτικής μας πόλης.
Στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas ΑΜ-Θ στην κατηγορία δημοτικού football WeDo2.0, μία ομάδα κατέλαβε την 1η θέση και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής που διεξήχθη στην Αθήνα 15-16 Μαρτίου η ομάδα κατέλαβε την 2η θέση. Οι μαθητές θα παίξουν μαζί με άλλους μαθητές  για να γνωρίσουν το ρομποτικό ποδόσφαιρο, κάθε ομάδα έχει 3 παίκτες. Συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής CanSat (https://cansat.gr/) που διεξήχθη στην Αθήνα 18-21  Απριλίου και η ομάδα Curius Spinner κατέλαβε τη 3η θέση. Οι πέντε μαθητές  θα παρουσιάσουν επίσης την κατασκευή ενός μικροδορυφόρου.

11:00 Πλατεία Δημοκρατίας

4ο Γυμνάσιο Ξάνθης

«Bazaar μεταχειρισμένων»

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας διοργανώνει ένα bazaar μεταχειρισμένων προωθώντας έτσι το μήνυμα της ανακύκλωσης και της «δεύτερης» ζωής πολλών αντικειμένων.

 

11:30 Πλατεία Δημοκρατίας

5ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Παρουσίαση Πολιτιστικού Προγράμματος «Σάμος, Θράκη, Σαμοθράκη»

Μία περιήγηση στο μυθικό νησί της Σάμου και στο όγδοο θαύμα της αρχαιότητας, που φιλοξενεί στην αγκαλιά του «Το Ευπαλίνειο Όρυγμα». Μία αναφορά στους Σάμιους φιλοσόφους και μαθηματικούς που έδωσαν τα περισσότερα και σπουδαιότερα επιτεύγματα στην αρχαιότητα. Τον Πυθαγόρα και τον Ευπαλίνο, αλλά και τον Επίκουρο και τον Αρίσταρχο. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τη Θράκη και τις αρχαιολογικές περιοχές των Αβδήρων και της Μαρώνειας και φυσικά με το μοναδικό νησί της, τη Σαμοθράκη με το Ηρώο των Μεγάλων Θεών. Λαλιές των τριών περιοχών και λαογραφικά έθιμα περιδράμουν την αναφορά.

Συντονίστρια καθηγήτρια Ελένη Ντόσκα. Συμμετέχοντες καθηγητές, Κωνσταντία Καζακλή, Κωνσταντίνος Πυλαρινός.

 

20:30 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

Μουσικοθεατρική παράσταση «All you need is love».

Ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι στο παρελθόν, εμπνευσμένο από το έργο των Beatles. Τρεις διαφορετικές ιστορίες, που αποδεικνύουν ότι τελικά η ζωή είναι απλή και η αγάπη είναι ο μόνος δρόμος για την πραγματική ευτυχία.

Η ιδέα, το σενάριο και η παραγωγή είναι των μαθητριών Έφης Χατζοπούλου, Χριστίνας Καϊλάρη, Ορσάνθης Μελίδου και Αθηνάς Αλεξιάδου.

Η μουσική επιμέλεια είναι του Άγγελου Μουρβάτη.

Υπεύθυνη καθηγήτρια, Εύη Μαυροπούλου.

 

 

Τρίτη 21 Μαΐου

12:00 και 20:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

Θεατρική παράσταση «Αντιγόνη – Η αληθινή ιστορία» της Χρύσας Ξουραφά

Τι καινούριο έχει να προσφέρει μια νέα συγγραφέας σε σχέση με ένα έργο μοναδικό, που έχει παρασταθεί χιλιάδες φορές; Ένα έργο που αναφέρεται σε όλες τις δυνατές συγκρούσεις μεταξύ θεών, ανθρώπων και φύλων;

Η Χρύσα Ξουραφά προσθέτει τη φρεσκάδα της νεανικής ματιάς, το λυτρωτικό χιούμορ και έναν γόνιμο στοχασμό πάνω στα ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Δε διασκευάζει το έργο του Σοφοκλή. Με δέος και θαυμασμό “δανείζεται” τους ήρωες του και τους φέρνει στη σφαίρα των σύγχρονων θνητών.

Η Αντιγόνη και πάλι επαναστατεί. Αυτή τη φορά απέναντι στους δύο πατεράδες της, τον Οιδίποδα και τον Σοφοκλή. Διεκδικεί να απεγκλωβιστεί από τα ασφυκτικά όρια του ρόλου που άλλοι γράψανε για ‘κείνη. Θέλει επιτέλους να ζήσει, να αγαπήσει και να ευτυχήσει! “Η ψυχή μας, με τον εαυτό της για να γνωριστεί, έχει ανάγκη μέσα σε άλλη ψυχή να κοιταχτεί”… Ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης σε μια εποχή που απεγνωσμένα χρειάζεται αξίες.

 

Πέμπτη 23 Μαΐου  

10:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Γυμνάσιο Πολυσίτου

Δραματοποιημένη αφήγηση. «Η Ιλιάδα και η Λογοτεχνία όπως την έγραψαν και τη ζωντάνεψαν οι μαθητές»

Μια απόπειρα γραφής και δραματοποίησης επιλεγμένων αποσπασμάτων από το μάθημα της Λογοτεχνίας και της Ιλιάδας επιχείρησαν οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, Ζ. Ματσούδη και Κ. Τερζανίδη.

Επειδή το μάθημα είναι χαρά και δημιουργία, οι μαθητές με χιούμορ και ευαισθησία ανατρέπουν κλασικά κείμενα της λογοτεχνίας και τα σφραγίζουν με τη δική τους πρωτότυπη πινελιά.

 

10:30 Πλατεία Δημοκρατίας

Σύλλογος Ρομποτικής Μαθηματικών Φυσικής και Τεχνολογίας Ξάνθης «RoboSpecialists».

Παρουσίαση Ρομποτικού ποδοσφαίρου και παρουσίαση-κατασκευή μικροδορυφόρου.

Ο εκπαιδευτικός σύλλογος, με τον διακριτικό τίτλο «RoboSpecialists» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει συστηματικά στα επιστημονικά πεδία Ρομποτικής, Μαθηματικών Φυσικής και Τεχνολογίας, 300 νέα παιδιά, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες και διακρίσεις σε διαγωνισμούς Περιφερειακούς, Πανελλήνιους, Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους, που συμμετείχαν, για τα δεδομένα της ακριτικής μας πόλης.
Στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas ΑΜ-Θ στην κατηγορία δημοτικού football WeDo2.0, μία ομάδα κατέλαβε την 1η θέση και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής που διεξήχθη στην Αθήνα 15-16 Μαρτίου η ομάδα κατέλαβε την 2η θέση. Οι μαθητές θα παίξουν μαζί με άλλους μαθητές  για να γνωρίσουν το ρομποτικό ποδόσφαιρο, κάθε ομάδα έχει 3 παίκτες. Συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής CanSat (https://cansat.gr/) που διεξήχθη στην Αθήνα 18-21  Απριλίου και η ομάδα Curius Spinner κατέλαβε τη 3η θέση. Οι πέντε μαθητές θα παρουσιάσουν επίσης την κατασκευή  ενός μικροδορυφόρου.

 

10:30 Πλατεία Δημοκρατίας

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γενισέας

Θεατρική παράσταση «Το κρυφτό της Χαράς»

Μέσα στα πλαίσια της ενσωμάτωσης και συμπερίληψης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Γενισέας συμμετέχει στις Γιορτές Νεολαίας 2019 με ένα μικρής διάρκειας δρώμενο με τίτλο «Το κρυφτό της Χαράς».

Οι μαθητές του σχολείου θα προσπαθήσουν μέσα από το δρώμενο αυτό να αποδείξουν ότι η χαρά βρίσκεται στα πιο απλά πράγματα. Άραγε θα τα καταφέρουν;

 

11:00 Πλατεία Δημοκρατίας

3ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Παρουσίαση με πλακάτ: «Ταξιδεύοντας με τον Πέτρο στην ιστορία και τη λογοτεχνία»

Οι μαθητές προσεγγίζουν το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου». Διαβάζουν το κείμενο και αποτυπώνουν τα ερεθίσματα που πήραν από την ανάγνωση με διάφορα εκφραστικά μέσα. Το θέμα του μυθιστορήματος καθώς και η ιστορική περίοδος κατά την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα του βιβλίου προβληματίζουν τους μαθητές. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, η κατοχή και η αντίσταση, οι συνέπειες του πολέμου στην ζωή των ανθρώπων είναι τα επιμέρους θέματα που προσεγγίζουν οι μαθητές. Το πολιτιστικό αυτό πρόγραμμα είναι ένα ταξίδι στη λογοτεχνία, αλλά και στην ιστορία.

 

11:00 Πλατεία Δημοκρατίας

3ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Παρουσίαση με πλακάτ: «Εφηβεία και διατροφικές διαταραχές»

Ίσως η πρώτη σκέψη όλων όταν ακούσουν ή διαβάσουν τον όρο «διατροφική διαταραχή» σχετίζεται απλά και μόνο με πιθανά προβλήματα σε ότι αφορά την κατανάλωση τροφής. Στην πραγματικότητα, μια τέτοιου είδους διαταραχή αποτελεί σύμπτωμα βαθύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένα άτομο- ιδιαίτερα οι έφηβοι – με αίτια βιολογικά, ψυχολογικά και κοινωνικά. Η νευρική ανορεξία, η βουλιμία , η περιστασιακή υπερφαγία αλλά και η μεγαλορεξία και ορθορεξία, αποτελούν τις διαταραχές που μελετήσαμε. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τις πιθανές αιτίες, να τις κατανοήσουμε αλλά και να δώσουμε λύσεις. Η εικόνα του σώματος μας είναι αυτή που πυροδοτεί ανάμεικτα συναισθήματα και επηρεάζεται από  εξωγενείς παράγοντες. Μαθαίνουμε λοιπόν να αγαπάμε τον εαυτό μας και το σώμα μας, να ακούμε τις ανάγκες του και να το σεβόμαστε. Γι’ αυτό διοχετεύουμε τα συναισθήματά μας σε άλλες δραστηριότητες όπως ο χορός!

 

11:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

3ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Παρουσίαση video: «Παρουσιάζω τα παλιά σχολεία της πόλης μου»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος ερευνούν και παρουσιάζουν τα παλιά σχολεία της Ξάνθης μέσα από ένα οδοιπορικό στο χώρο – παλιά πόλη – και στον χρόνο στην ιστορία των σχολείων, η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ξάνθη ή είχαν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων της. Η περιήγηση αυτή ξεκινά από το 1860 περίπου και φτάνει μέχρι την απελευθέρωση από την τελευταία βουλγαρική κατοχή το 1944.

 

Σάββατο 25 Μαΐου

10:00 Πλατεία Διοικητηρίου

Εορτή Αιμοδότη, «Τα παιδιά ζωγραφίζουν»

Έκθεση ζωγραφικής από 60 μαθητές δημοτικών σχολείων στην κεντρική πλατεία Ξάνθης με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία.

 

Τρίτη 28 Μαΐου

10:30 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

5ο Δημοτικό Σχολείο

Θεατρική παράσταση «Ο μικρός πρίγκιπας»

Οι μαθητές του Ε2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου με την συμμετοχή του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση: «Ο μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας ταξιδεύει από πλανήτη σε πλανήτη και συμπαρασύρει τα παιδιά σε έναν εκπληκτικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά! Θα συναντήσουν τον πιλότο, το λουλούδι, τον βασιλιά, την αλεπού και με άξονα πάντα το θεατρικό παιχνίδι θα ανακαλύψουν -αποκαλύψουν-  παρέα, το βαθύτερο νόημα της ιστορίας. Τόσο απλά, μια και «Μόνο με τη καρδιά βλέπεις καλά, τα μάτια δεν βλέπουν την ουσία». Ο φανταστικός αυτός Πρίγκιπας ήταν, είναι και θα είναι, το μικρό παιδί που κρύβουμε όλοι μέσα μας αυτό που κάνει τις πιο σωστές ερωτήσεις, βλέπει τον κόσμο με τελείως διαφορετικό τρόπο και δεν φοβάται να πει στους ενήλικες σκληρές αλήθειες.

Θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία: Σταύρος Ράικος

Μουσική επιμέλεια: Ξανθίππη Αναστασιάδου

Κιθάρα: Αντώνης Μουσαδές

Χορογραφίες: Βασιλεία Μαρία Καρτσίδου

 

Τετάρτη 29 Μαΐου

10:30 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

5ο Δημοτικό Σχολείο

Θεατρική παράσταση «Ο μικρός πρίγκιπας»

 

Παρασκευή 31 Μαΐου

11:00 και 19:00 Πνευματικό Κέντρο Πολυσίτου 

Γυμνάσιο Πολυσίτου

Δραματοποιημένη αφήγηση. «Η Ιλιάδα και η Λογοτεχνία όπως την έγραψαν και τη ζωντάνεψαν οι μαθητές»

Μια απόπειρα γραφής και δραματοποίησης επιλεγμένων αποσπασμάτων από το μάθημα της Λογοτεχνίας και της Ιλιάδας επιχείρησαν οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, Ζ. Ματσούδη και Κ. Τερζανίδη.

Επειδή το μάθημα είναι χαρά και δημιουργία, οι μαθητές με χιούμορ και ευαισθησία ανατρέπουν κλασικά κείμενα της Λογοτεχνίας και τα σφραγίζουν με τη δική τους πρωτότυπη πινελιά.

 

Παρασκευή 31 Μαΐου

19:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

5ο Δημοτικό Σχολείο

Θεατρική παράσταση «Ο μικρός πρίγκιπας»

 

Τετάρτη 5 Ιουνίου

10:00 Καπναποθήκη «Π», αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπνεργατών 9)

Βιβλιοπαρουσίαση και εκπαιδευτική δράση για την οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών, «Πράσινα Χαμόγελα»

«Όταν τρεις φίλοι συναντούν ένα δάσος, τότε αλλάζουν οι καρδιές και πρασινίζουν τα χαμόγελα». Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Πράσινα Χαμόγελα» του Νίκου Κοσμίδη, το οποίο εκδόθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE FoResMit: LIFE14 CCM/IT/000905, η Δ/νση Δασών Ξάνθης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ΑΜΘ και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση και εκπαιδευτική δράση για την οικολογική ευαισθητοποίηση των μαθητών της δημοτικής εκπαίδευσης. Τα παιδιά θα μάθουν την αξία του περιαστικού δάσους της πόλης και θα γνωρίσουν τις προκλήσεις που η κλιματική αλλαγή επιφυλάσσει για το μέλλον των παιδιών όλου του κόσμου. Επίσης, θα προσεγγίσουν, για πρώτη φορά ίσως, την έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης μέσα από τη συμμετοχή τους σε παιχνίδι ρόλων, την παρουσίαση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού και τη συζήτηση με τον συγγραφέα. Στο τέλος της εκδήλωσης, όλα τα παιδιά θα παραλάβουν δωρεάν ένα αντίτυπο του βιβλίου, ενώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα προσφερθεί κέρασμα από τη Δ/νση Δασών Ξάνθης.

 

18:30 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

12ο Δημοτικό Σχολείο, τμήμα Ε1

Θεατρική παράσταση «Ετοιμάζω ταξίδι»

Έξι ιστορίες για τις διακοπές, πριν τις διακοπές. Άνθρωποι καθημερινοί, απλοί που δεν αντιμετωπίζουν τις διακοπές και τα ταξίδια με τον ίδιο τρόπο. Άνθρωποι που αναζητούν  την περιπέτεια κι άλλοι που δεν αφήνουν την ασφάλεια του καναπέ τους. Όπως  και να ΄χει όμως οι διακοπές και τα ταξίδια είναι πράγματα ευχάριστα… Για τους περισσότερους τουλάχιστον. Ή μήπως όχι; Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί. Ίσως να ετοιμάσετε κι εσείς το δικό σας ταξίδι.

 

19:30 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

12ο Δημοτικό Σχολείο, τμήμα Ε2

Θεατρική παράσταση «OffStage»

Off-Stage Seven sketches with ideas from everyday situations (such as on a train, in a restaurant, at a bus stop…or even in the street) that prove the funniest stuff can be the things you encounter every day!

Οι μαθητές του Ε2 του σχολείου μας θα σας αποδείξουν στην παράστασή τους ότι τα πιο αστεία πράγματα μπορεί να είναι αυτά που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα! Επτά σκετς με ξεκαρδιστικούς διαλόγους στην Αγγλική γλώσσα, βγαλμένα από τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, όπως σ’ ένα εστιατόριο, σε μια στάση λεωφορείου, πάνω στο τρένο…ακόμη και στο δρόμο!

 

Πέμπτη 6 Ιουνίου

10:00 Καπναποθήκη «Π», αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπνεργατών 9)

Βιβλιοπαρουσίαση και εκπαιδευτική δράση για την οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών, «Πράσινα Χαμόγελα»

 

Παρασκευή 7 Ιουνίου

20:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Μουσικό Εργαστήριο

Μουσική Παράσταση «Oliver»

Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου θα παρουσιάσουν το μιούζικαλ του Lionel Bart, Oliver, που είναι βασισμένο στο κλασικό βιβλίο του Κάρολου Ντίκενς, Όλιβερ Τουίστ. Με την υποστήριξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης.

 

Δευτέρα 10 Ιουνίου

20:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Μουσικό Θέατρο ΦΕΞ.

Μουσικοχορευτική παιδική παράσταση « Σε ένα δάσος μαγικό»

Μια φορά και ένα καιρό «Σε ένα δάσος μαγικό». Μα δεν υπάρχουν κακές και καλές μάγισσες!!! Υπάρχουν κακές και καλές πράξεις!!! Μαγική μουσική τραγούδι, χορός, χρώματα θα σας κρατήσουν συντροφιά σε ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο του παραμυθιού.

Σενάριο- σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Παρασκευή 14 Ιουνίου

20:00 Πλατεία Δημοκρατίας, Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο (έναντι ΟΤΕ).

10ο Δημοτικό Σχολείο

Συναυλία «Μια πόλη μαγική»

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με χορωδία και ορχήστρα.