Main Menu

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
12°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης για τη Γενοκτονία στην πλατεία Ελευθερίας-Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Τη Τετάρτη 15 Μαίου  συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας με την ομιλία του αν. Καθηγητή κ. Πετρόπουλου Ηλία στην πλατεία Ελευθερίας στο μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού με θέμα “«Ο ξεριζωμός των Ελλήνων του Πόντου. 100 χρόνια μετά» καυτηρίασε τις μέχρι σήμερα ολιγωρίες, τον διχασμό που κυριαρχεί στον οργανωμένο ποντιακό χώρο αλλά τόνισε και τις ελπιδοφόρες προσπάθειες που γίνονται από πολλούς φορείς (πανεπιστήμια, συλλόγους, κτλ).
Στην συνέχεια η θεατρική ομάδα ¨Κολχίς” με τα τραγούδια αλλά και τις αφηγήσεις μας οδήγησε¨στα μαρτυρικά χρόνια της Γενοκτονίας.

Ήταν μια εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια Ελευθερίων της Ξάνθης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρωμανίδης τόνισε “Το πρωινό της 4ης Οκτωβρίου 1919, μετά την ήττα των Γερμανών και των συμμάχων τους, ο ελληνικός στρατός με τον Στρατηγό Γεώργιο Λεοναρδόπουλο και την 9η Μεραρχία μπαίνει στην Ξάνθη και την απελευθερώνει. Επικεφαλής των στρατευμάτων ήταν ο Ξανθιώτης Ανθυπολοχαγός Μηχανικού, Γαβριήλ Λαδάς. Η Ξάνθη, έπειτα από 544 χρόνια τουρκικού ζυγού και βουλγαρικής κατοχής ήταν πάλι ελεύθερη και ελληνική.

19 Μαΐου 1919, ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ πάτησε το πόδι του στην Σαμψούντα δήθεν για να ειρηνεύσει την περιοχή. Δυστυχώς αποτέλεσε ορόσημο συνέχειας μιας απάνθρωπης θηριωδίας με 353 000 νεκρούς τα κόκκαλα των οποίων, αλειτούργητα- άκλαυτα και άταφα, είναι διασκορπισμένους σε κάθε γωνία της πολύπαθης πατρίδας μας του Πόντου. Ο Πόντος , ύστερα από σχεδόν 3000 χρόνια παρουσίας Ελλήνων, χάνεται.

2019 μια χρονιά με ιδιαίτερους συμβολισμούς για την Ξάνθη μας. Χρονιά χαράς από την μία αλλά χρονιά πένθους από την άλλη. Και όμως οι άνθρωποι από τους δύο τόσο διαφορετικούς και μακρινούς τόπους που βίωσαν τόσο διαφορετικά συναισθήματα φιλοξενούνται σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, συμβίωσαν ειρηνικά και πρόκοψαν αυτόν τον τόπο.”