Main Menu

“Τρέχουν” για τη δημιουργία νέων διοδίων στη Θράκη και από την άλλη καθυστερούν την συντήρηση της Εγνατίας οδού.

Ξεκινάει την 1η Ιουλίου η κατασκευή πλευρικών διοδίων στη Θράκη. Αυτό προκύπτει από τις δύο αποφάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν σε συγκεκριμένα σημεία της Εγνατίας Οδού στη Θράκη προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες κατασκευής πλευρικών σταθμών διοδίων στον Α/Κ Μέστης και μετωπικού σταθμού διοδίων στο Αρδάνιο. Από 1η Ιουλίου ξεκινάει η κατασκευή των διοδίων και τα μεν πλευρικά διόδια στον κόμβο Μέστης θα ολοκληρωθούν τέλος Αυγούστου, ενώ τα μετωπικά διόδια Αρδανίου θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2019. Στις αποφάσεις δεν διευκρινίζεται ποιος είναι ο χρόνος έναρξης λειτουργίας των διοδίων.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
Ειδικά για την κατασκευή των μετωπικών διοδίων αποφασίστηκε η τοποθέτηση εργοταξιακής σήμανσης και ο πλήρης αποκλεισμός του κλάδου Εξόδου από την Εγνατία Οδό  προς Μέστη & Σάπες στον Α/Κ Μέστης, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες κατασκευής πλευρικών σταθμών  διοδίων. Κατά την διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων η κίνηση των οχημάτων με κατεύθυνση από Κήπους προς Μέστη & Σάπες θα πραγματοποιείται μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Αλεξ/πολης – Κομοτηνής και οι οδηγοί θα προειδοποιούνται εγκαίρως με Εργοταξιακή Σήμανση να εξέλθουν από την Εγνατία Οδό στον Α/Κ Μάκρης. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα διαρκέσουν από 01-07-2019 μέχρι 31-08-2019.

Για την κατασκευή μετωπικών διοδίων αποφασίστηκε η τοποθέτηση εργοταξιακής σήμανσης και ο  αποκλεισμός της  μιας λωρίδας κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού Ηγουμενίτσας – Κήπων σε συγκεκριμένο τμήμα και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας,  προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες κατασκευής μετωπικών σταθμών  διοδίων Αρδανίου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα διαρκέσουν από 01-07-2019 μέχρι 31-12-2019.

Το 2022 θα είναι πλήρως λειτουργικά τα ηλεκτρονικά / δορυφορικά διόδια
Από την περιοχή του Έβρου αρχίσει η κατασκευή περισσότερων διοδίων που αναμένεται να επιβαρύνουν περισσότερο τους οδηγούς, ενώ ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί το αναλογικό σύστημα πληρωμής διοδίων. Ο συνολικός αριθμός των νέων σταθμών διοδίων στον άξονα της Εγνατίας οδού ανέρχεται σε 42 εκ των οποίων οι δύο, σε Σιάτιστα (Κοζάνη) και Αρδάνιο (Έβρος) είναι μετωπικοί και οι υπόλοιποι πλευρικοί.

Το 2022 θα είναι πλήρως λειτουργικά τα ηλεκτρονικά / δορυφορικά διόδια, το οποίο προβλέπει την κατάργηση των φυσικών υποδομών των σταθμών διοδίων, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σε πρόσφατη ομιλία του στο Καπανδρίτι, με θέμα «Διόδια – Αστικές και Σιδηροδρομικές Συγκοινωνίες».

Καθυστερεί το έργο συντήρησης 
Την ίδια στιγμή όμως στη Θράκη και ειδικά στη Ροδόπη το έργο συντήρησης στην Εγνατία Οδό καθυστερεί προκλητικά. Το διαπιστώνουμε σε κάθε διέλευσή μας από το τμήμα του αυτοκινητόδρομου μεταξύ των νομών Ροδόπης και Έβρου.

Η ενημέρωση που έγινε από την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης περί έναρξης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, λόγω εκτέλεσης εργασιών άμεσης επέμβασης μικρής διάρκειας και τοπικής εμβέλειας καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης φθορών σε στοιχεία του αυτοκινητόδρομου, της «Εγνατίας Οδού» από τον Α/Κ Ιάσμου έως τον Α/Κ Μέστης και αντίστροφα, όριζε ως χρόνο έναρξης την 30η Απριλίου 2019.

Όμως καμία κυκλοφοριακή ρύθμιση δεν έχει τεθεί προς το παρόν σε ισχύ, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες. ο δίκτυο της Εγνατίας Οδού στη Ροδόπη έχει καταστεί δεόντως προβληματικό. Φθαρμένο οδόστρωμα και πολλά προβληματικά σημεία σε πολλά τμήματα από τα διόδια Μέστης μέχρι τα διόδια Ιάσμου, αλλά και πριν τα διόδια Μέστης και στο σημείο που βρίσκεται ο κόμβος Μέστης – Σαπών.

Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών συντήρησης στην Εγνατία Οδό στο νομό Ροδόπης όπως προκύπτει από την ενημέρωση της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης είναι μεταξύ 30-04-2019 και 30-04-2020, χωρίς να γίνεται ρητά γνωστό πότε τελικά θα εκτελεστούν αυτές.

Απαλλαγή από την καταβολή διοδίων για τους μόνιμους κατοίκους
Υπενθυμίζουμε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του νομού Ροδόπης έχουν απαλλαγή από την καταβολή διοδίων εντός νομού, δηλαδή των διοδίων Ιάσμου και Μέστης. Δεν είναι γνωστό αν η απαλλαγή αυτή θα παρατεθεί περαιτέρω και φυσικά αν θα επεκταθεί και στα πλευρικά διόδια όταν αυτά τεθούν σε λειτουργία.

Η τελευταία επίσημη εγκύκλιο από το αρμόδιο υπουργείο ανέφερε ότι οι απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής διοδίων θα παραμείνουν σε ισχύ, είτε μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων είτε έως ότου εγκριθεί από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG- MOVE) η νέα Τιμολογιακή Πολιτική διοδίων της Εγνατίας Οδού

Πηγή: xronos.gr