Main Menu

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Ξάνθη, GR
12°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Διπλώματα οδήγησης: Τι θα ισχύει για όσους είναι άνω των 74 ετών – Πώς θα λαμβάνουν πιστοποιητικό καταλληλότητας.

Οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των οδηγών άνω των 74 χρόνων, που σήμερα περιμένουν στις ουρές για να επανεξεταστούν για το δίπλωμα οδήγησης, αναμένεται να βάλει σύντομα το υπουργείο Μεταφορών.

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι οι ηλικιωμένοι οδηγοί να εξετάζονται λεπτομερειακά- όπως γίνεται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού- από τους αρμόδιους γιατρούς , οι οποίοι θα χορηγούν πιστοποιητικό καταλληλότητας ή ακαταλληλότητας για τη συνέχιση της οδήγησης. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αυστηροποιηθεί το παλιό καθεστώς εξέτασης των οδηγών από τους γιατρούς, οι οποίοι πλέον θα φέρουν και την τελική επιστημονική ευθύνη για το εάν κάποιος ηλικιωμένος είναι σε θέση να οδηγεί ή όχι. Σήμερα, ο ισχύων νόμος έχει μεταφέρει την αρμοδιότητα αυτή στους εξεταστές οδήγησης.Αρχικά με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Αυγούστου θα ανασταλεί για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών ο νόμος Σπίρτζη περί “Δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχήματος”. Στο διάστημα του εξαμήνου θα επανέλθει σε ισχύ το παλαιό καθεστώς έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης.

Ο νόμος 4599/2019 θα επανεξεταστεί στο σύνολό του από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών, η οποία εντός έξι μηνών θα εισηγηθεί στον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, ετοιμάζοντας και τις απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για οικονομία χρό

Άλλα βασικά σημεία του νόμου που θα επανεξεταστούν, αφορούν στην ασφάλιση των υποψηφίων οδηγών και τη διαδικασία καταγραφής των πρακτικών εξετάσεων με κάμερες και μικρόφωνα.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ