Main Menu

Αναβλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης-Δεν παρουσιάστηκαν οι παρατάξεις Δημαρχόπουλου-Μελισσόπουλου-Παπαχρόνη-Χατζηθεοδώρου.

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης εχθές (Παρασκευή) το απόγευμα αφού από τους 41 Δημοτικούς Συμβούλους παρόντες ήταν μόνο οι 15 και αναγκαστικά όπως γίνετε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις η συνεδρίαση θα μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία.

Συγκεκριμένα δεν έδωσαν το παρόν οι παρατάξεις Δημαρχόπουλου-Μελισσόπουλου-Παπαχρόνη και Χατζηθεοδώρου διαμαρτυρόμενοι για τη  εγκύκλιο που τους αποκλείει από τα Δημοτικά Συμβούλια όπου και για αυτό το λόγο  εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία απάντησε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης.

Από την αντιπολίτευση έδωσαν το παρών μόνο οι Φερτούν-Λύρατζης και Τζεναν Τσαρεκτσή.

 

Παρακάτω διαβάστε την κοινή ανακοίνωση των 4 παρατάξεων:

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, δεν θα έπρεπε να είναι απλώς μια αξιακή επιλογή, αλλά να στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα πραγματικά δεδομένα. Να μην διαμορφώνει μια «νόθα πλειοψηφία», που οδηγεί στα φαινόμενα που ζούμε και δυστυχώς θα συνεχίσουμε να ζούμε. Φαινόμενα αλαζονείας, αμετροέπειας και αδιαφάνειας.

Ο νόμος «Κλεισθένης», με αρκετά είναι αλήθεια προβλήματα,  εισήγαγε μια διαφορετική αντίληψη εκλογής στην Αυτοδιοίκηση που δε δοκιμάστηκε. 231 Δήμοι επί συνόλου 332, εξέλεξαν Δήμαρχο της μειοψηφίας. Γνωρίζαμε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στη διακυβέρνηση, όμως ίσως ήταν η κατάλληλη στιγμή της συνεννόησης και των συνεργασιών.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν ότι οι νέες τροποποιήσεις θα επικαλούνταν «καταστροφές και πάθη» για να επιβάλουν ένα ακόμα χειρότερο σύστημα που καταργεί επί της ουσίας τον διάλογο, καταργεί τα όργανα αποφάσεων, καταργεί την ουσιαστική αντιπολίτευση, καταργεί όλες τις λοιπές παρατάξεις.

Καταργεί την νομιμότητα, καταργεί την λογική, καταργεί την λαϊκή ετυμηγορία, καταργεί την πλειοψηφία του 75% της βούλησης των δημοτών μας.

Με μια παράλογη ανατροπή, δημιουργεί παντού ένα απόλυτα «νόθο δημαρχοκεντρικό» μοντέλο, βαπτίζοντας παντού, την ισχνή μειοψηφία του Δημάρχου σε απόλυτη πλειοψηφία. Το μόνο που απέφυγε να κάνει είναι η θεσμοθέτηση της ψήφου των μελών της παράταξης του Δημάρχου, να μετράει επί τρία…

Αναβαθμίζει απόλυτα και κυρίως την Οικονομική Επιτροπή,  δευτερευόντως την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, τις Επιχειρήσεις του και υποβαθμίζει καθοριστικά το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις έχει πλέον διαδικαστικό ή ακόμα χειρότερα γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα.

Σε όλα τα όργανα, ο Δήμαρχος διαθέτει πλειοψηφία, αφού «διορίζει» όποιον θέλει, όσους θέλει και όπως θέλει, ως μέλη των επιτροπών για να αποφασίζουν όχι για τους πολίτες αλλά για τον ίδιο.

Εκφράζουμε, την πλήρη αντίθεσή μας, προς τις τελευταίες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και στις απεγνωσμένες με πολλές εγκυκλίους προσπάθειες να δικαιολογήσει.

Εκφράζουμε, την πλήρη αντίθεσή μας, τόσο σχετικά με την σύνθεση των επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων, όσο και με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα έπρεπε να είναι πάντα το κυρίαρχο Όργανο στο Δήμο.

Η κύρια ΕΥΘΥΝΗ για ότι στραβό ισχύσει στο μέλλον και δεν μπορέσουμε να το περιορίσουμε δυναμικά, ανήκει πλέον εξ ολοκλήρου στον Δήμαρχο, αλλά και στην πολιτεία που από ότι φαίνεται προτιμά οι ΔΗΜΟΙ να διοικούνται από εδώ και στο εξής από ΜΟΝΟΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟΥ χαρακτήρα ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ! Με τέτοιες ρυθμίσεις,  δρομολογείται, η εξασθένηση των δομών, του ελέγχου, της λογοδοσίας, των προτάσεων, της διαβούλευσης και της διαφάνειας. Δρομολογείται η μη αναγκαιότητα των οργάνων και τελικά η εξασθένιση της ίδιας της δημοκρατίας.

Ο Δήμαρχος, είναι ένα μονομελές όργανο του Δήμου. Δεν είναι όλος ο Δήμος.

Η Αυτοδιοίκηση και οι μάχες που κέρδισε προς όφελος των πολιτών δεν δικαιώνονται σήμερα. Αντίθετα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης υποτιμάται και θα υποτιμάται ακόμα περισσότερο αύριο. Εξαιτίας, όχι μόνο κακών νόμων που διέπουν την λειτουργία της, αλλά και εξαιτίας χειρότερων τροποποιήσεών τους, που έχουν ως φυσικό αποτέλεσμα το τέλος ενός μοναδικού εν δυνάμει θεσμού, «αποκούμπι για τους πολίτες».

Φαινόμενα  αναπαράστασης των πολιτικών και της πολιτικής με την κεντρική σκηνή, δεν βοηθούν τον τόπο. Οι ρυθμίσεις που δίνουν άλλοθι στον Δήμαρχο της μειοψηφίας να κάνει ότι θέλει, όπως το θέλει, αν ξέρει και αν θέλει, δεν βοηθούν τον τόπο.

Και αυτό ακριβώς, επιδιώκεται.

Δείχνουμε λοιπόν την αντίθεσή μας και αντιστεκόμαστε.

Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος       Σάββας Μελισσόπουλος       Γιάννης Παπαχρόνης       Γιώργος Χατζηθεοδώρου

Επικεφαλής                               Επικεφαλής                     Επικεφαλής                        Επικεφαλής

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ                     Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ        Αγάπη για την Ξάνθη μας      Πολίτες για την Ξάνθη

 

 

Παρακάτω η απάντηση του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη.

Μετά την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν και  την προσυμφωνημένη απουσία των παρατάξεων,

«Δήμος Πρότυπο» – εκτός του κ. Φερτούν Χασάν Ογλού,

«Ξάνθη για Όλους» – εκτός του κ. Τζενάν Τσαρεκτσή,

«Αγάπη για την Ξάνθη Μας»,

«Πολίτες για την Ξάνθη»,

από τη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης,  έκανε την εξής δήλωση:

«Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τον τόπο,  κληθήκαμε να λειτουργήσουμε, να υπηρετήσουμε  την τοπική αυτοδιοίκηση με όλες τις δυνάμεις μας, με ήθος, συνέπεια, ωριμότητα  και ορκιστήκαμε στο σύνταγμα να τηρούμε, με θρησκευτική ευλάβεια, τους νόμους του κράτους.

Όλοι μαζί, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τον όρκο μας, να ακολουθήσουμε τους νόμους της πολιτείας, να υπηρετήσουμε τον τόπο μας, να σταθούμε με σεβασμό μπροστά στους πολίτες που μας εξέλεξαν με την ψήφο τους για να τους αντιπροσωπεύσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, και με ωριμότητα και συνέπεια,  να αναλάβουμε τις ευθύνες που επωμιστήκαμε,  για να πάμε τον Δήμο Ξάνθης μπροστά.

Τίποτα δεν μας χωρίζει.

Αντίθετα μάλιστα, όλους μας ενώνει ένας κοινός στόχος, ένας κοινός σκοπός, το ελπιδοφόρο μέλλον της Ξάνθης που με τις ιδέες, τις προτάσεις, τη συστηματική εργασία και την οργάνωση σε όλους τους τομείς, από κοινού,  μπορούμε να επιτύχουμε.

Δεν περισσεύει κανείς.

Όλοι, μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης είμαστε ισότιμοι, άξιοι και χρήσιμοι για την κοινωνία μας.

Όλοι, είμαστε η επιλογή των πολιτών, που μας έστειλαν στα έδρανα του οργάνου για να εκφράσουμε τα «θέλω» τους, να αξιοποιήσουμε τη δυναμική εντολή τους, να δούμε με μάτια ανοικτά το αύριο, για να μπορούμε να δούμε κατάματα τα παιδιά μας».