Main Menu

Διαμαρτυρία των Φοιτητών της Ξάνθης: “Δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές”

Σε ανακοίνωση τους οι Φοιτητές της Ξάνθης αναφέρουν:

Από την αρχή του Ακαδημαϊκού έτους οι φοιτητές ερχόμαστε αντιμέτωποι με την επίθεση που εξαπολύει στα δικαιώματα μας η Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνεχίζει από εκεί που άφησαν οι προηγούμενοι την πολιτική της υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου μας και στρώνει εύφορο έδαφος στους εργολάβους να κερδοφορούν σε βάρος των φοιτητών.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η προσπάθεια επιβολής από πλευράς εργολάβου της λίστας σίτισης στη λέσχη των Κιμμερίων, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι εστιακοί φοιτητές θα έχουν δικαίωμα να σιτίζονται στην εν λόγω λέσχη, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 4000 φοιτητές θα πρέπει να στριμωχτούν στην πολύ μικρότερη σε χωρητικότητα λέσχη της πόλης, η οποία είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει αυτό τον αριθμό φοιτητών. Επίσης για τους φοιτητές των Τμημάτων που βρίσκονται στα Κιμμέρια (Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί), είναι πολύ περισσότερο πρακτικό να σιτίζονται στην λέσχη των Κιμμερίων ειδικά τις ώρες που έχουν μαθήματα.  Ουσιαστικά αυτές οι εξελίξεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην καλύπτεται οι ανάγκη για σίτιση όλων των φοιτητών.

Ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή ήρθε απέναντι στην προσπάθεια επιβολής της λίστας σίτισης και δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος στη λέσχη, για να μπορούν όλοι οι φοιτητές να σιτίζονται σε όποια από τις δύο λέσχες επιθυμούν, όπως δηλαδή συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης στις 10/10 όταν οι φοιτητές δεν επιτρέψαμε να εφαρμοστεί ο έλεγχος για ακόμη μια φορά, ο εργολάβος απάντησε εκβιαστικά, δίνοντας εντολή στους μάγειρες να μην δώσουν φαγητό σε κανέναν φοιτητή και στη συνέχεια να βγουν από το μαγειρείο. Έπειτα. μέλη του Συλλόγου Οικότροφων μπήκαν στο μαγειρείο και ανέλαβαν τη διανομή του φαγητού ώστε να σιτιστούν όλοι οι φοιτητές. Το απόγευμα ο εργολάβος επέλεξε να κρατήσει τελείως κλειστή τη λέσχη αφήνοντας εκατοντάδες φοιτητές χωρίς φαγητό. Την επόμενη μέρα επαναλήφθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το ίδιο σκηνικό.

Οι φοιτητές μετά από αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του  Συλλόγου οικότροφων φοιτητών και του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης, δώσαμε ηχηρή απάντηση πραγματοποιώντας μαζική  κινητοποίηση την Παρασκευή στις 11/10, διεκδικώντας να ανοίξει τώρα η λέσχη των Κιμμερίων, να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές σε όποια λέσχη επιθυμούν, δημόσια και δωρεάν, μεταξύ των άλλων αιτημάτων που αφορούν συνολικά τις φοιτητικές παροχές (μεταφορές, στέγαση), αλλά και αυτά που αφορούν κρίσιμες εξελίξεις όπως η κατάργηση του ασύλου και οι διαγραφές των ν+2 φοιτητών.

Το ίδιο απόγευμα οι οικότροφοι φοιτητές βρεθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης και καλέσαμε τα μέλη του να πάρουν θέση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της πόλης με τη σίτιση. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δεσμεύτηκαν ότι θα σταθούν πλάι στα δίκαια αιτήματα μας.

Οι φοιτητές θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση των αιτημάτων μας, για να μπορούμε  όλοι να σπουδάζουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους, για δωρεάν και ποιοτικές παροχές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, για να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα.

Απαιτούμε:
• Να ανοίξει τώρα η λέσχη! Nα μην εφαρμοστούν οι κάρτες σίτισης και ο έλεγχο στη λέσχη: Δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές! Σίτιση ποιοτική και σε ποσότητες επαρκείς! Νέο και σύγχρονο εξοπλισμό στα μαγειρεία για αναβάθμιση της ποιότητας του φαγητού και διευκόλυνση της δουλειάς των μαγείρων!
• Έξω οι εργολάβοι από λέσχες, εστίες και πανεπιστήμιο!
• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά  δικαιώματα! Επαναπρόσληψη των εργαζόμενων που δεν ανανεώθηκαν οι συβάσεις τους!
• Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές! Ούτε σκέψη για αντίτιμο! Αύξηση των δρομολογίων για να καλύπτουν τις ανάγκες της μετακίνησης, ειδικά τα Σαββατοκύριακα!
• Να βρεθεί λύση για τη στέγαση όλων όσοι έχουν ανάγκη και κάνουν αίτηση για να μπουν στις εστίες. Να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία, με ευθύνη του κράτους, προσωρινά.
• Να διαμορφωθεί κατάλληλα εδώ και τώρα το κτήριο των παλιών εστιών (Γρίμπα) για να μπορέσει να στεγάσει φοιτητές που δεν χωράνε στις υπάρχουσες εστίες και έκαναν αίτηση.
• Ανέγερση νέων εστιών.
• Συντήρηση και επισκευή των κτιρίων και δωματίων για την ασφάλεια και την καλύτερη διαβίωση των εστιακών!

Πόσιμο νερό για όλες τις εστίες! Αλλαγή των σωληνώσεων εδώ και τώρα!
Καλοριφέρ σε όλα τα δωμάτια και στους κοινόχρηστους!
Πλυντήρια σε κάθε όροφο!

Κυλικείο στο χώρο των εστιών, στην ευθύνη του κράτους με χαμηλές τιμές για τους φοιτητές!
Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι ανάγκες μας!
Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή!