Πρεμιέρα θα κάνει το Νοέμβριο η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, αρχικά σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί στο σύνολο της αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάρτα που θα καταγράφει την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης ενός εργαζόμενου στην δουλειά του, αλλά και τις υπερωρίες που τυχόν κάνει (πέραν του νόμιμου ωραρίου) θα στέλνει τις πληροφορίες on line στην ΕΡΓΑΝΗ για διασταύρωση.
Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει συστήσει επιστημονική ομάδα προκειμένου να προτείνει τις θεσμικές και τεχνικές αλλαγές του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπου θα καταγράφονται σχεδόν τα πάντα για την μισθωτή απασχόληση στην χώρα, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της ψευδώς υποδηλωμένης εργασίας.
Μέσω της χρήσης της κάρτας και του ψηφιακού ωραρίου θα μπορεί να καταγράφεται ο συνολικός χρόνος απασχόλησης κάθε εργαζομένου, ενώ με τη διασύνδεση της «Εργάνης» με τις ΑΠΔ θα διασταυρώνονται στοιχεία εισφορών και πραγματικών ωρών εργασίας.
Σε επίπεδο υπερωριών, η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα καταγραφεί ακριβώς την υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου και δεν θα μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί ότι δεν έγιναν.
Υπενθυμίζεται πως η απασχόληση του μισθωτού άνω των 9 ωρών την ημέρα για πενθήμερη απασχόληση και άνω των 8 ωρών των ημέρα για εξαήμερη εργασία συνιστά υπερωρία, για την πραγματοποίηση της οποίας πρέπει να καταβληθεί προσαυξημένο ωρομίσθιο.
Επαναφορά του νόμου 3996/2011
Να σημειωθεί ότι η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας δεν είναι καινούργια, αλλά ισχύει από το 2011, με το νόμο 3996/2011, ο οποίος παρέμεινε ανενεργός όλα αυτά τα χρόνια και προέβλεπε ότι με ευθύνη των επιχειρήσεων θα έπρεπε να ενημερώνεται καθημερινά, σε πραγματικό χρόνο, το ΙΚΑ για τον χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης.
Ο εν λόγω νόμος προέβλεπε τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση), με τα στοιχεία να διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό ή άλλο τρόπο στο ΙΚΑ.
Μάλιστα για τις επιχειρήσεις που θα συμμορφώνονταν με το νέο σύστημα της κάρτας εργασίας και θα κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές, θα είχαν έκπτωση έως 10% επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα ο νόμος έκανε λόγο και για την ευθύνη του ίδιου του εργαζομένου στην υποβολή της κάρτας, με ποινή ύψους 200 ευρώ αν δεν γίνεται χρήση αυτής.
Προτεραιότητες
Η νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει το υπουργείο για το σύστημα «Εργάνη ΙΙ» θα είναι έτοιμη το Νοέμβριο (η σταδιακή εφαρμογή της θα ξεκινήσει πριν τις γιορτές) και θα βασιστεί στους παρακάτω άξονες:
– ανάπτυξη και ενσωμάτωση στο σύστημα νέων ψηφιακών λειτουργιών, όπως το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα εργασία
– δραστική απλοποίηση και αλλαγή στη σχεδιαστική φιλοσοφία με πυρήνα την ενιαιοποίηση επιμέρους λειτουργιών και οδηγιών χρήσης
– κωδικοποίηση και απλοποίηση του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού περιεχομένου (νόμοι, κανονιστικές ρυθμίσεις και εγκύκλιοι) για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας
– ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών δυνατοτήτων του συστήματος, για την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους κοινωνικούς εταίρους, τα ερευνητικά κέντρα και την πολιτεία
– βελτίωση διαλειτουργικότητάς του με άλλες κρίσιμες βάσεις δεδομένων της πολιτείας, ιδίως δε του Ε.Φ.Κ.Α. και της Α.Α.Δ.Ε. και, κατά συνέπεια, την περαιτέρω αξιοποίησή του ως μέσο σχεδιασμού ορθολογικών και αποδοτικών δημόσιων πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης, τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και τη ριζική αντιμετώπιση παθογενών συμπεριφορών όπως η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η ανασφάλιστη εργασία
– αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και μείωση κόστους συμμόρφωσης των εργοδοτών.