Για ακόμα μία φορά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αδιαφορία των πρυτανικών αρχών όσον αφορά τους όρους φοίτησής μας. Συγκεκριμένα, στην Πολυτεχνική της Ξάνθης, τρεις από τις πέντε σχολές βρίσκονται εκτός πόλης, στις εστίες, με αποτέλεσμα οι φοιτητές αυτών των σχολών να σιτίζονται στην λέσχη των εστιών. Αυτό συμβαίνει γιατί η λέσχη της πόλης είναι μικρή και δεν μπορεί να σιτίσει όλους τους φοιτητές αλλά και επειδή οι διακοπές ανάμεσα στα μαθήματα είναι μικρές και δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε το δρομολόγιο εστίες-πόλη για να σιτιστούμε. Τα προηγούμενα χρόνια αυτό γινόταν σεβαστό από την λέσχη των εστιών και όλοι οι φοιτητές σιτιζόταν κανονικά χωρίς λίστες και κριτήρια. Αυτό άλλαξε μετά την ανάληψη της λέσχης από την εταιρία του κ. Χούτου με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν οι λίστες των εστιακών, άρα οι υπόλοιποι φοιτητές να αποκλειστούν από το δικαίωμα στην σίτιση. Μας καλούν με λίγα λόγια να διαλέξουμε ανάμεσα στο να σιτιστούμε και να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα μας.
Ο Σύλλογος φοιτητών βρέθηκε στη λέσχη και προσπάθησε να εξασφαλίσει ότι όλοι οι φοιτητές θα σιτιστούν. Ο εργολάβος ήταν ανένδοτος και απειλούσε τους εργαζόμενους με απόλυση αν δεν εφαρμόσουν τις λίστες. Έτσι οι ίδιοι οι φοιτητές αναγκαστήκαμε να μπούμε στο μαγειρείο και να κάνουμε εμείς την διανομή, ώστε να φάνε όλοι οι συνάδελφοι μας. Η απάντηση του Χούτου ήταν άμεση και ζήτησε από τους μάγειρες να αποχωρήσουν ενώ αποφάσισε να μην μαγειρέψει καθόλου φαΐ το απόγευμα, εκδικητικά, εκβιάζοντας τους φοιτητές αλλά και παραβιάζοντας την ίδια την σύμβαση που έχει υπογράψει με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Τα συγκεκριμένα γεγονότα επαναλήφθηκαν για 3 μέρες όπου ο εργολάβος συνέχιζε να παραβιάζει την σύμβαση και να μην μαγειρεύει, χωρίς κανένας αρμόδιος να τον καλεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις του. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν η εταιρεία του κ. Χούτου είχε κατηγορηθεί για παρουσία ακόμη και κρέατος αλόγου στα γεύματα, ενώ είχαν υπάρξει και καταγγελίες για τις σχέσεις που είχε με προηγούμενες πρυτανικές αρχές.
Τέτοια φαινόμενα βέβαια δεν είναι προσωποκεντρικά. Δεν αφορούν μόνο τον συγκεκριμένο ιδιώτη αλλά εντάσσονται στα πλαίσια της λειτουργίας των εργολαβιών.Οι επιχειρηματίες, οι οποίοι λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος ,προκειμένου να επιτύχουν τη μεγιστοποίησή του θα μειώσουν την ποσότητα του φαγητού, θα ρίξουν την ποιότητα του , θα απολύσουν εργαζομένους. Κάτι τέτοιο είδαμε να συμβαίνει και στην Ξάνθη με την απόλυση 4 εργαζομένων και τις αλλαγές στην ποιότητα και ποσότητα του φαγητού προς το χειρότερο.
Στις 15/10 ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης κινητοποιήθηκε στην πρυτανεία με σκοπό να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα της λέσχης ( ένα γεμάτο λεωφορείο από την Ξάνθη στην Κομοτηνή σε έκτακτη σύγκλητο). Η σύγκλητος και τα μέλη της (πρύτανης, αντιπρυτάνεις, καθηγητές) βρισκόντουσαν σε πλήρη άγνοια για την κατάσταση όπως και για πολλά άλλα κτηριακά ζητήματα που υπάρχουν στην λέσχη των εστιών ( έλλειψη πυρασφάλειας, ακαταλληλότητα νερού, υγρασία στην τροφοδοσία ρεύματος).
Όταν ο Σύλλογος ζήτησε από την σύγκλητο του ΔΠΘ να καταγγείλει τον Χούτο και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου και των λεσχών οι απαντήσεις τους ήταν ειρωνικές, επιθετικές και σε καμία περίπτωση δεν ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν και να βρεθεί μία ουσιαστική λύση. Φράσεις όπως «δεν ξέρεις να μιλάς ελληνικά», «θα φταίει ο σύλλογος αν σταματήσει η λειτουργία της λέσχης», «ας η κλείσει η λέσχη», «δεν έχετε έρθει για τα προβλήματα των φοιτητών αλλά για δικούς σας λόγους», «είστε οι ίδιοι που ασχολούνται πάντα με τα προβλήματα των φοιτητών» είναι μόνο κάποιες από τις εκφράσεις που ανέφεραν οι υπεύθυνοι του πανεπιστημίου προς τα μέλη του Συλλόγου.
Στην πραγματικότητα με την στάση τους οι πρυτανικές αρχές έδειξαν ότι φοβούνται τον Χούτο και τους ενδιαφέρει περισσότερο να αποφύγουν την σύγκρουση μαζί του παρά να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου και των λεσχών. Το παραδέχτηκαν άλλωστε ανοιχτά τόσο ο πρύτανης όσο και τα υπόλοιπα μέλη της συγκλήτου πως «δεν θέλουμε να μπλέξουμε μαζί του» και πως «δεν υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθούμε δημόσια εναντίον του». Η μόνη κίνηση που προθυμοποιήθηκε να κάνει η σύγκλητος ήταν η αποστολή ενός κειμένου στο υπουργείο και στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ που εξέφραζε απλώς την «ανησυχία μας και την δυσφορίας μας».
Την ίδια στιγμή που ο Χούτος παραβιάζει την σύμβαση, που αισθάνεται αρμόδιος να αποφασίσει για το ποιος θα σιτίζεται και ποιος όχι, που πληρώνεται από το δημόσιο χωρίς να παρέχει υπηρεσίες, που κινείται εκδικητικά απέναντι στους φοιτητές και βάζει τους εργαζόμενους στην μέση, απειλώντας τους με απόλυση, η διοίκηση του πανεπιστημίου αποποιείται των ευθυνών της. Οι ίδιοι άνθρωποι που πριν 5 λεπτά κάνανε τους νταήδες και τους είρωνες σε φοιτητές, μόλις άκουσαν «Χούτος» μεταμορφώθηκαν σε υπάκουους και πειθήνιους υπαλλήλους που «δεν θέλουν να μπλέξουν». Είναι να απορεί κανείς ποιος διοικεί το ΔΠΘ, οι εργολάβοι ή η σύγκλητος…
Εμείς ως Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης καταγγέλλουμε την στάση της συγκλήτου και του πρύτανη, όπως και τις απαράδεκτες αυθαιρεσίες του εργολάβου και απαιτούμε η Σύγκλητος να πάρει δημόσια θέση απέναντι του και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σιτίζονται κανονικά όλοι οι φοιτητές. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και τις κινητοποιήσεις μας μέχρι όλοι οι φοιτητές να σιτίζονται κανονικά και στις δύο λέσχες, μέχρι τα κτηριακά προβλήματα να επιλυθούν και να επανέλθει η κανονικότητα στην Πολυτεχνική, όπου για εμάς κανονικότητα είναι οι ανάγκες του κάθε φοιτητή.