Main Menu

Αμερικάνικο πλοίο θα παραμείνει σε λιμάνι της Θράκης

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο, έρχεται αύριο Δευτέρα 4 Νοεμβρίου για πρώτη φορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα παραμείνει ως το ερχόμενο Σάββατο.

Μετά την ολοκλήρωση ανέλκυσης του ναυαγίου της βυθοκόρου “Όλγα”, η οποία υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση 2,3 εκατ. ευρώ από τις ΗΠΑ και σε συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών εξειδικευμένων σε παρόμοια project εταιρειών και τον κατάλληλο καθαρισμό, η εμβάθυνση που υπήρξε πλέον στο λιμάνι επιτρέπει την παρουσία και τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων, πολεμικών και εμπορικών. Αυτό που θα καταπλεύσει αύριο Δευτέρα, είναι το πρώτο αμιγώς πολεμικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού. Είχαν προηγηθεί πλοία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που ήταν όμως κυρίως μεταφορικά, φέρνοντας ή και φορτώνοντας στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών σε βαλκανικές χώρες (Ρουμανία Βουλγαρία).

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν λοιπόν, μετά την επιτυχημένη ελληνοαμερικανική συνεργασία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, να… εγκαινιάσουν και τη ναυτική τους παρουσία με το συγκεκριμένοι πολεμικό πλοίο και μάλιστα να παραμείνει αυτό για έξι ημέρες στην περιοχή μας. Όταν μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και σε μια στιγμή που υπάρχει ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, τότε η παρουσία στην Αλεξανδρούπολη ενός πολεμικού πλοίου του αμερικανικού ναυτικού, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και έχει πολλούς συμβολισμούς.

Άλλες πληροφορίες, που δεν κατέστη πάντως δυνατό να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να βρεθεί κατά την διάρκεια της παραμονής του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, επ’ ευκαιρία του συγκεκριμένου γεγονότος. Θα είναι ο Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ ή κάποιος άλλος, δεν μπορέσαμε να το διασταυρώσουμε.

evros-news