Main Menu

Παρουσίαση Ντοκιμαντέρ και βιβλίου στη Ξάνθη αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης, σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, σας προσκαλεί στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «η μπάντα…» και στην παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες…100 χρόνια μετά».

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Η μπάντα …». αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που «επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες… Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος… Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική…
Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη, ο οποίος επί 25 χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδης.
Συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί, η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών, σε ρόλο πρωταγωνιστή ο Αλέξης Παρχαρίδης και χορηγός ήταν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Το βιβλίο «Μάρτυρες… 100 χρόνια μετά» είναι η καλύτερη απάντηση στους αρνητές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Πρόκειται για συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας που πήρε ο Νίκος Ασλανίδης στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας. Άλλες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, άλλες ακούστηκαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλες προβλήθηκαν στην τηλεόραση.
Κοινός παρονομαστής είναι ο Πόντος και τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Το βιβλίο προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής Κώστας Φωτιάδης.
Η επιλογή 40 χαρακτηριστικών συνεντεύξεων , από τις πολλές που πήρε, είναι συμβολικός γιατί 40 είναι και οι μάρτυρες της Εκκλησίας που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια του Πόντου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες