Main Menu

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Ξάνθη, GR
12°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio
Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει για νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια Ξανθιώτισσα.

Σε διάγγελμα που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Τετάρτης ανακοίνωσε το πρόσωπο που προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με καταγωγή από τη Ξάνθη, η οποία από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας και έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

Πώς θα εκλεγεί μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, άλλαξε στη Συνταγματική Αναθεώρηση του περασμένου Νοεμβρίου. Την αλλαγή του άρθρου 32 του Συντάγματος, ψήφισαν μονάχα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων, θεωρώντας πως ο θεσμός ευτελίζεται καθώς μπορεί ο Πρόεδρος να προκύψει ακόμα και με 75 ψήφους!

Με τη νέα διάταξη, ισχύει ότι και πριν σχετικά με τις τρεις πρώτες προσπάθειες εκλογής. Ο υποψήφιος Πρόεδρος δηλαδή, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή ή τις 180 από τις 300 ψήφους του Σώματος. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό στις τρεις ψηφοφορίες, η διαδικασία προχωρά ως εξής:

Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες και ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Σ’ αυτήν την τέταρτη δηλαδή ψηφοφορία αναμένεται να ψηφιστεί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου καθώς η Νέα Δημοκρατία που την προτείνει αριθμεί 158 βουλευτές. Ακόμα όμως και αν 8 ή περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές διαφοροποιηθούν στην πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία αρκεί η σχετική πλειοψηφία της Βουλής.

Διάγγελμα για την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Προτείνω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πρόεδρο του ΣτΕ, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Μία εξαίρετη νομικό με διεθνείς περγαμηνές. Είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Mittwoch, 15. Januar 2020