Main Menu

Κορονοϊός: Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν και ποιες παραμένουν ανοιχτές.

Νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην προσπάθεια αποτροπής εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα. Έτσι, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, από την Τετάρτη επεκτείνεται το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα – στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Δηλαδή, κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λοιπές υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον 14 ημερών σε όποιον εισέρχεται στο εξής στην ελληνική επικράτεια, αλλά και την αναστολή ισχύος του δακτυλίου μέχρι το τέλος Απριλίου και αναστολή για δύο εβδομάδες της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για τους αγρότες.

Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν

Σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ 855/2020 τεύχος Β’) απαγορεύεται για το χρονικό διάστημα από 14.03.2020 έως και 27.03.2020 η λειτουργία:

1) Των εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κ.λπ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away), στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθίσματα και το σερβίρισμα σε αυτά. Από τη διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται τα εστιατόρια, τα αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά, καθώς και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού.

2) Των αιθουσών θεαμάτων και χώρων συναφών δραστηριοτήτων.

3)Tων δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε), των αναγνωστηρίων των Γενικών Αρχείων του Κράτους και των αρχειοφυλακείων. Στις δημόσιες βιβλιοθήκες λειτουργούν οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες με την παρουσία (1) ενός τουλάχιστον υπαλλήλου και με την επιφύλαξη της ασφαλούς λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, ιατρείων και των υπηρεσιών πολιτικής σχεδίασης εκτάκτου ανάγκης.

4) Των μουσείων, των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων και κτιρίων, καθώς και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών.

5) Των ιδιωτικών επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων (καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών, πρακτορείων κ.λπ.) με εξαίρεση των δραστηριοτήτων των πλανόδιων πωλητών, καθώς και των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων σε διαδικτυακή (on-line) σύνδεση.

6) Των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, καθώς και των αθλητικών ομίλων, με εξαίρεση των αθλητών και ομάδων που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του τρέχοντος έτους.

7) Των θεματικών πάρκων (πάρκα ψυχαγωγίας, λούνα παρκ, πανηγύρια, εκθέσεις εμπορικού χαρακτήρα κ.λπ.), με εξαίρεση τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους αναψυχής και τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους άθλησης για μεμονωμένη άθληση.

8) Των ακόλουθων χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας: ντισκοτέκ, σφαιριστηρίου, χώρων συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια κ.λπ.), καθώς και χώρων όπου προσφέρονται άλλες υπηρεσίες θεάματος.

9) Των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, καθώς και των χώρων παροχής υπηρεσιών φυσικής ευεξίας.

10) Των χώρων παροχής προσωπικών υπηρεσιών, ήτοι υπηρεσιών δερματοστιξίας (τατουάζ) και υπηρεσιών τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).

11) Της παροχής προσωπικών υπηρεσιών ιερόδουλων.

12) Των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών.

Στα παραπάνω, προστίθενται το “λουκέτο” στα εμπορικά καταστήματα.

Επίσης, το Σάββατο το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσαν την αναστολή λειτουργίας των Αγορών των Καταναλωτών (άρθρο 37/ Ν. 4497/2017), των Εμποροπανηγύρεων, των Κυριακάτικων αγορών, των Χριστουγεννιάτικων και Πασχαλινών αγορών, λοιπών οργανωμένων αγορών (άρθρο 38/ Ν. 4497/2017). Ενδεικτικά η απόφαση αφορά αγορές όπως του Σχιστού και του Ελαιώνα.

Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές

-Όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας παραμένουν ανοιχτά. Αποφασίστηκε να μπει πλαφόν στα αντισηπτικά (τρία), ενώ η είσοδος στα σούπερ μάρκετ θα γίνεται με αριθμημένη κάρτα ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή συνωστισμού. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται το βράδυ πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει ρύθμιση για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ στην προσπάθεια να μην δημιουργείται συνωστισμός. Παράλληλα, ενδέχεται να προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας τους τις επόμενες τέσσερις Κυριακές.

-Οι λαϊκές αγορές. Ως επιπλέον μέτρο προστασίας από τονκορονοϊό οι καταναλωτές στις λαϊκές αγορές της Αττικής θα παίρνουν από τους πωλητές μαζί με τη σακούλα και γάντια δωρεάν. Όπως αποφασίστηκε στο έκτακτο ΔΣ της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) που συνεδρίασε ώστε να ενισχύσει τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών που επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές, οι ίδιοι οι πωλητές των λαϊκών θα προσφέρουν δωρεάν τα γάντια μαζί με τη σακούλα στους καταναλωτές.

-Φαρμακεία

-Πρατήρια καυσίμων

-Συνεργεία

-Οι επιχειρήσεις που συνδέονται με την αλυσίδα τροφοδοσίας

-Φούρνοι

-Συνεργεία

-Τράπεζες