Main Menu

Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στις μετακινήσεις-Ποιοι και πως θα μπορούν να μετακινούνται.

Συγκεκριμένες μετακινήσεις θα μπορούν να πραγματοποιούν από τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας οι Έλληνες, μετά και την καθολική απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο σημερινό διάγγελμά του με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, για όσους μετακινούνται θα πρέπει να συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους:

  • Να κινούνται προς και από την εργασία τους
  • Να κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα.
  • Να επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή παιδιά που χρειάζονται φροντίδα.
  • Να ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους.
  • Να μετακινούνται σε δημόσια υπηρεσία ή κατάστημα παροχής υπηρεσιών.
Για να βεβαιωθούν τα παραπάνω σε περίπτωση ελέγχου, οι πολίτες θα πρέπει, πριν βγουν από την οικεία τους, να έχουν συμπληρώσει ένα ειδικό έγγραφο που θα είναι διαθέσιμο μέσω του gov.gr ή να έχουν στείλει sms στο 13033.

Επιπλέον θα πρέπει όποιος κυκλοφορεί να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Στην περίπτωση δε, που κάποιος μετακινείται από και προς την εργασία του θα πρέπει αυτό να πιστοποιείται με έγγραφο του εργοδότη -αν πρόκειται για μισθωτό- ή με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Να σημειωθεί ότι από τους άνωθεν περιορισμούς εξαιρούνται  μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.