Main Menu

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Ξάνθη, GR
18°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Eκδήλωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης στο μνημείο των πεσόντων.

Ολοκληρώθηκε η συμβολική εκδήλωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών της ματωμένης Τετάρτης 13 Ιούνη 1928. Συγκροτημένα και με όλα τα μέσα προστασίας στις 9 το πρωί τιμήσαμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης ματοβαμμένης απεργίας στην Ελλάδα το 1924, το Μάη του 1936, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. Αποδώσαμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων.
Στην ομιλία του ο Κώστας Βογιατζής, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης τόνισε: «Δυναμώνουνε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όσους δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Που έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ. Η πανδημία για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε το σύνθημα ότι «ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ». … Η πανδημία μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια, ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός. Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς – του μισού μισθού ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι. Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά!»
Συγκινητική η στιγμή που εργαζόμενοι που κοντοστάθηκαν να ακούσουν την ομιλία με το τέλος της εκδήλωσης τίμησαν την Πρωτομαγιά, τοποθετώντας καθένας από ένα γαρίφαλο στο μνημείο, στολίζοντάς το όπως του αρμόζει αυτή τη μέρα.
Προκλητική η στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Αφού, ενώ όλη αυτή την περίοδο – όπως βέβαια και την προηγούμενη – κήρυξε σιωπητήριο, βρήκε σήμερα να βάλει τη μεγαφωνική του προσπαθώντας να καλύψει την εκδήλωση του σωματείου μας.