Main Menu

H Ξάνθη ανάμεσα στους 15 Δήμους της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοιού.

Ο Υφυπουργός Πολίτικης Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς όπως κάθε μέρα έτσι και σήμερα στην ενημέρωση των πολιτών από το Υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση του κορωνοιού αναφέρθηκε εκτός των άλλων και αναλυτικά  στις περιοχές που είχαν τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα.

«Υπάρχουν στιγμές στις χώρες, που όταν τις ζούμε, δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πρωταγωνιστές» περιέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι «έξι εβδομάδες ολοκληρώνονται αύριο στις 6 το πρωί» σε καθεστώς καραντίνας.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για εβδομάδες «γεμάτες από πίεση και διλήμματα» την ώρα που σε αυτές τις 1008 ώρες, «αποδείξαμε ότι οι Έλληνες όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.
Στον αντίποδα, «το στοίχημα των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα του θα κρίνει τα πάντα». «Ο ιός είναι εδώ δίπλα μας, μπορεί να τον έχει και να τον μεταφέρει ο καθένας μας, εμείς οι ίδιοι» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους, «απέναντι σε αυτόν τον ιό καλούμαστε από αύριο στις 6 το πρωί να υψώσουμε νέο τείχος».

Με την αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη φάση να έχει αρχίσει, «προχωράμε μέρα με την ημέρα στις επόμενες φάσεις, με νέα καταστήματα να ανοίγουν και νέες δραστηριότητες να επανέρχονται» τόνισε ο Υφυπουργός, ενώ στην περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, «ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων φαντάζει μονόδρομος», σημείωσε.

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή. Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, με την προϋπόθεση να «να στοιχηθούμε σε 2 γραμμές μάχης. Πρώτη γραμμή τηρούμε τους κανόνες προστασίας υγιεινής» και δεύτερη γραμμή «τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής».

Για πρώτη φορά ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την πανδημία των 42 ημερών στην Ελλάδα. Αναλυτικά, στα 2.626 κρούσματα:

Στα 1040 ενεργά κρούσματα:
· 330 σε νοσηλεία
· 710 ανάρρωση κατ’ οίκον

Στα 1586 μη ενεργά κρούσματα
· 497 πήραν εξιτήριο
· 945 ανάρρωση κατ’ οίκον
· 144 ασθενείς που κατέληξαν

Επιπλέον, από τα 2.626 ελληνικά κρούσματα τη πανδημίας:

· 1.496 εμφανίστηκαν στην Αττική
· 237 δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ευπαθών ομάδων
· 198 στην Κεντρική Μακεδονία
· 160 στη Δυτική Μακεδονία
· 94 σε πλωτά μέσα
· 93 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Κανένα κρούσμα δεν σημειώθηκε στους νομούς:
· Ευρυτανίας
· Λακωνίας
· Φωκίδας

Την ώρα που οι 15 δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα ήταν οι:
· Αθηναίων 316
· Κηφισιάς 116
· Θεσσαλονίκης 85
· Καστοριάς 79
· Φιλοθέης – Ψυχικού 73
· Πειραιά 59
· Χαλανδρίου 52
· Γλυφάδας 49
· Περιστερίου 46
· Λαρισέων 42
· Πατρέων 38
· Νέας Σμύρνης 37
· Αμαρουσίου 36
· Νέας Ιωνίας 35
· Ξάνθης 34
· Εορδαίας 31

«Από αύριο το πρωί ξεκινάει μια νέα μάχη, μια δύσκολη μάχη. Είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει, να παλέψουμε σε αχαρτογράφητα νερά με τις γνώσεις την εμπειρία όπου κερδίσαμε τις 42 ημέρες» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε ότι «η αυστηρή τήρηση των κανόνων θα κρίνει και θα καθορίσει το αποτέλεσμα». Στην ίδια κατεύθυνση και μετά από 42 ημέρες, «από αύριο βγαίνουμε έξω ασφαλείς», κατέληξε