Main Menu

Κορωνοϊός: Google και Apple παρουσιάζουν λεπτομέρειες για την εφαρμογή που θα ανιχνεύει τον COVID-19.

Οι δύο αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί έδωσαν σήμερα για πρώτη φορά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή που σχεδιάζουν να αναπτύξουν για την ταχεία και αποτελεσματική ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών του SARS-CoV-2

Η Apple και η Google εξηγούν το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια εφαρμογή στα smartphones θα ανιχνεύει τον COVID-19.

Οι δύο αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί έδωσαν σήμερα για πρώτη φορά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή που σχεδιάζουν να αναπτύξουν για την ταχεία και αποτελεσματική ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών του SARS-CoV-2.

Οι δύο εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται για να παρουσιάσουν τη λεγόμενη «διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών» (Application Programming Interface ή API), ήτοι ένα κοινό πρότυπο για τις εφαρμογές ανίχνευσης του ιού, ώστε τα δεδομένα που συλλέγονται να αποθηκεύονται σε μεμονωμένες τηλεφωνικές συσκευές και όχι σε κάποιον κεντρικό κρατικό οργανισμό, θα χρησιμοποιούσουν την τεχνολογία του Bluetooth ώστε να υφίστανται κρυπτογραφημένα «κλειδιά» που θα διασφαλίζουν το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Παράλληλα οι δύο εταιρείες, οι οποίες φαίνεται ότι θα αναλάβουν το έργο της παρασκευής μιας ειδικής εφαρμογής για σχεδόν άπαντα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και ενδεχομένως και των ΗΠΑ, έχουν δεσμευτεί ότι θα αποσύρουν την εφαρμογή μόλις τελειώσει η κρίση δημόσιας υγείας.

Οι δύο εταιρείες θα μοιράζονται μια βάση με κώδικες αναφοράς για Android και iOS, η οποία θα αποτελέσει βασικό «εργαλείο» για την ανάπτυξη εφαρμογών από υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Η Google και η Apple αρνήθηκαν να κατονομάσουν συγκεκριμένους κρατικούς φορείς που θα χρησιμοποιήσουν την εν λόγω βάση, αλλά τόνισαν ότι πολλές κυβερνήσεις έχουν προσεγγίσει και τις δύο εταιρείες, λόγω της τεχνογνωσίας τους στο Bluetooth.

Προκειμένου να διαφυλάξουν την αξιοπιστία τους έναντι των καταναλωτών, οι δύο αμερικανικές εταιρείες διατύπωσαν συγκεκριμένες αρχές τις οποίες καλούν να σεβαστούν οι κρατικοί φορείς. Συγκεκριμένα, οι εφαρμογές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19, δεν θα δίνουν πρόσβαση στην τοποθεσία των πολιτών, και θα απαιτείται συγκατάθεση πριν η «διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών» μοιραστεί μια θετική διάγνωση ενός ασθενούς. Επίσης δεν θα επιτρέπονται οι διαφημίσεις εντός της εφαρμογής, ενώ εφαρμογές που ήλπιζαν σε στοχευμένη διαφήμιση θα πρέπει να τις απενεργοποιήσουν πριν εγκατασταθεί η «διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών»