Main Menu

Κοινή ανακοίνωση για την άρση των μέτρων στα Τέμενη από τους Μουφτήδες Ξάνθης-Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.

Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid-19 και της επιστροφής στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, τίθεται από 17 Μαΐου 2020 το θέμα του ανοίγματος των χώρων λατρείας για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι ακόμη τελείως ώριμες για την  επιστροφή στην τέλεση μαζικών προσευχών, όπως ακριβώς ίσχυε πριν την εμφάνιση του ιού.  Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και επανεμφάνισης της έξαρσης.

Για το λόγο αυτό, καλούμαστε όλοι να λαμβάνουμε υπόψη και να εφαρμόζουμε πιστά όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ειδικότερα, τα Τεμένη προβλέπεται να ανοίξουν για προσευχή των πιστών με την βασική προϋπόθεση να βρίσκεται ένας προσευχόμενος ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των προσευχομένων το 1,5 μέτρο. Κάθε πιστός θα πρέπει να φέρει στο Τέμενος από το σπίτι του το χαλάκι της προσευχής, κομπολόγια και αλλά συναφή υλικά. Να μη χρησιμοποιεί τα κοινόχρηστα αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε Τέμενος, ενώ το πλύσιμο (ουντού) πριν από την προσευχή θα πρέπει να γίνεται στην οικία και όχι στο Τέμενος. Στην είσοδο κάθε Τεμένους θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά για τα χέρια, ενώ συνιστάται οι πιστοί να φορούν μάσκα και γάντια. Οι τουαλέτες, όπου υφίστανται, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι ασθενείς και γενικότερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και να προσεύχονται ατομικά από εκεί.

Για τις παραπάνω οδηγίες θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το Ιερό Κοράνιο, τη Σούννα και τις βασικές αρχές του Ισλάμ, που θέτουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το Ιερό Κοράνιο μας συνιστά σε δυο (τουλάχιστον) κορανικά εδάφια να μην εκθέτουμε τους εαυτούς μας στον κίνδυνο και να μην καταστρέφουμε τους εαυτούς μας άδικα: «(…) και μη συμβάλλετε με τα ίδια σας τα χέρια στην καταστροφή σας (…)», Σούρα (Κεφάλαιο) Ελ-Μπάκαρα, Εδάφιο 195, «(…) μην καταστρέφετε μόνοι σας τον εαυτό σας. Γιατί ο Αλλάχ είναι για σας Πολυεύσπλαχνος», Σούρα (Κεφάλαιο) Ελ-Νισά, Εδάφιο 29. Επίσης, στη Σούννα, αρκετά Χαντίθ του Προφήτη Μωάμεθ (Η Ειρήνη και η Ευλογία του Θεού να είναι σε αυτόν) αναφέρονται σε σχετικά θέματα, όπως: «Δεν προβάλλεται ένας ασθενής που έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια πάνω σε έναν υγιή άνθρωπο», Μπουχάρι και Μούσλιμ, «Αν ακούσετε για την πανούκλα σε έναν τόπο μην μπαίνετε σε αυτόν τον τόπο που έχει προσβληθεί και εάν είστε σε έναν τόπο που έχει προσβληθεί από πανούκλα, να μην βγαίνετε από αυτόν τον τόπο», Μπουχάρι και Μούσλιμ. Επίσης, σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες του Ιερού Ισλαμικού Δικαίου, «Δεν υπάρχει πρόκληση ζημιάς και η ανταπάντηση με την ίδια τη ζημιά» Ιμπν Μάτζε και Ελ-Μουβάττα, ενώ υπάρχει και η βασική αρχή «Η ζημιά απωθείται και απομακρύνεται με όλες τις δυνατότητες που διατίθενται».

Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η τέλεση των προσευχών στο σπίτι εξακολουθεί να είναι πιο ευλογημένη πράξη και φέρει μεγαλύτερη πνευματική ανάταση στον προσευχόμενο σε σύγκριση με την τέλεση στο Τέμενος, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους γενικούς κανόνες της θρησκείας του Ισλάμ που προτρέπουν στην προσευχή στο σπίτι σε περιόδους κρίσης, δημοσίου κινδύνου και πραγματικής απειλής.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση παράβασης των μέτρων υγιεινής στους χώρους λατρείας μας, υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε εκ νέου στο κλείσιμο των Τεμένων λόγω αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο θα επισύρει μεγάλη ευθύνη για εμάς τους πιστούς.

Ο Αλλάχ να ευλογεί και να κάνει αποδέκτες όλες τις προσευχές και τις καλές πράξεις μας

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ

ΜΟΥΦΤHΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ

ΜΟΥΦΤHΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ

ΜΟΥΦΤHΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Dr. Τζιχάτ Χαλήλ Μπιλάλ Καραχαλήλ Χαμζά Οσμάν