Απελπισμένοι είναι οι παραγωγοί της Ξάνθης από τις συνεχόμενες καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες τους εξαιτίας της κακοκαιρίας και ζητούν μέτρα στήριξης με επιστολή τους από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αναλυτικά η επιστολή προς τον Υπουργό:
Προς: Υπουργό, Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει ένα αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό «όπλο» που πρέπει να αξιοποιήσει περισσότερο και πιο ενεργά στην παρούσα κρίσιμη χρονική περίοδο και αυτό δεν είναι άλλο από τον πρωτογενή τομέα. Ένας από τους 2 βασικούς πυλώνες της οικονομίας που είναι αποδυναμωμένος.
Η ύπαιθρος είναι αυτή που θα «σώσει» την ελληνική οικονομία στην παρούσα φάση από πολλές πλευρές. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Ο απόλυτα παραγωγικός κλάδος της Χώρας.
Ο κλάδος του τουρισμού καταρρέει λόγω της πανδημίας και φαίνεται, ότι η χρονιά θα χαθεί με ότι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία και τη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ.
Προφανώς έγιναν πολλά τους τελευταίους μήνες, αλλά είναι η ώρα να γίνουν και περισσότερα στην παρούσα φάση, διότι ο πρωτογενής τομέας δύναται να αποτελέσει το αντίβαρο στην μείωση που θα επέλθει στο ΑΕΠ από τον κλάδο του τουρισμού.
Χονδρεμπόριο και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, λαϊκές αγορές, καταστήματα τροφίμων, είτε αυτόνομα, είτε σε αλυσίδες, δεν υπάρχουν χωρίς ενεργή και ουσιαστική παρουσία του πρωτογενούς τομέα.
Οι αγρότες και παραγωγοί, πρέπει να στηριχθούν ακόμη περισσότερο ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης και ταυτόχρονα να ενισχυθούν και οι εξαγωγές.
Η κυβέρνηση στην πανδημία προσέγγισε το ζήτημα με προσοχή και ουσιαστικό διάλογο έτσι ώστε κανένας κλάδος που επλήγη από την πανδημία να μη μείνει χωρίς ενίσχυση, δυστυχώς οι αγρότες – παραγωγοί στην πλειοψηφία τους δεν ενισχύθηκαν. Ακόμη και το εργατικό δυναμικό του πρωτογενή τομέα εξαιρέθηκε και δεν ενισχύθηκε.
Κύριε Υπουργέ, δεσμευτήκατε ότι δεν θα επιτρέψετε να υπάρχει παραγωγικό πρόβλημα στη χώρα και ότι προασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Είπατε ότι, «η κρίση δημιουργεί μια υποχρέωση στο κράτος να στηρίξει την παραγωγή».
Η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και η περιφρούρηση της διατροφικής ασφάλειας αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως έχετε αναφέρει στη Βουλή.
Μεγάλες καταστροφές στον Νομό Ξάνθης κυρίως στους αγρότες – παραγωγούς που είδαν τους κόπους μηνών να καταστρέφονται. Σοβαρές ζημιές από το χαλάζι και την συνεχόμενη βροχόπτωση, γίνεται λόγος για ολική καταστροφή. Αντανακλαστικά δυστυχώς από κανέναν μέχρι σήμερα, να σας ενημερώσει και να λάβατε τα απαραίτητα μέτρα.
Χαλάζι και έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν κατά τόπους παραγωγούς του νομού Ξάνθης, όπου υπήρχαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι ζημιές σε πρώτη ανάγνωση κρίνονται ακόμη και ως καταστροφικές για τους αγρότες του κάμπου, αλλά και καλλιεργητές σε άλλα σημεία του νομού, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγροτική περιοχή μας, κι ενόσω διάφορες καλλιέργειες είχαν καλούς οιωνούς.
Οι αγρότες βρισκόμαστε σε απόγνωση γιατί το νερό τελικά ακόμη κι αν υποχωρήσει, οι παραγωγές θα έχουν καταστραφεί και ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να προχωρήσουμε σε νέα σπορά. Οι ζημίες εκτιμάται ότι είναι ολοκληρωτικές σε πολλές περιπτώσεις.
Ζημίες έχουμε και σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Τα χωράφια γέμισαν φύλλα και άνθη που έπεσαν από το χαλάζι και μαζί βέβαια καταστράφηκε και ο καρπός.
Από την έναρξη της πανδημίας και μέχρι σήμερα ο αγροτικός κόσμος στάθηκε αρωγός και βοηθός στην προσπάθεια που γίνεται για όλους, κυρίως για την κοινωνία και την δημόσια υγεία.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αντιδράσει, γιατί προέχει η δημόσια υγεία. Ο κλάδος μας θα καταστραφεί εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είμαστε κοινωνία ενωμένη και θα βοηθήσουμε την πολιτεία σε όλα τα μέτρα που παίρνει αλλά πρέπει και η πολιτεία να δει εμάς. Το ίδιο «πονάμε» και για τον τουρισμό, το στεγασμένο εμπόριο, τους εστιάτορες και για όλους. Εμείς λατρεύουμε την περιοχή μας και τη γη μας».
Λόγο αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου σε έναν οικισμό έχει «στοχοποιηθεί» όλος ο νομός Ξάνθης, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών και όχι μόνο. Οι συνάδελφοι είναι σε μεγάλη απόγνωση.
Έκλεισαν οι λαϊκές αγορές στις αρχές Μαρτίου. Είχε ξεκινήσει ήδη η περίοδος που τα προϊόντα παράγονται, είναι ευπαθή και πρέπει να καταναλωθούν. Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει. Είμαστε περιοχή με ιδιαιτερότητες (παραεμπόριο, «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων από Βουλγαρία και όχι μόνο) και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει πλέον αγρότης εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί το πρόβλημα μετάδοσης του ιού να είναι τόσο επικίνδυνο μόνο στις λαϊκές αγορές, που με ευλάβεια τηρούνταν όλα τα μέτρα που είχαν υποδειχτεί από τους αρμόδιους το μικρό διάστημα που λειτούργησαν. Δεν μπορεί όλοι να «πέφτουν» επάνω στις λαϊκές αγορές.
Ενημερωτικά να γνωρίζετε ότι μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου έχει κάνει τα ειδικά τεστ και έχουν βγει όλοι αρνητικοί . Αυτό έγινε για να περιφρουρήσουμε την κοινωνία, την δημόσια υγεία, τις οικογένειές μας και τους καταναλωτές των προϊόντων μας.
Επιπλέον όλων των παραπάνω, επιβάλλετε στους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ, την ώρα που οι αγρότες δεν αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν θεσπισθεί τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ένα δυσβάσταχτο τέλος, το οποίο, για την οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του πρωτογενή τομέα, δεν είναι απλώς δυσβάστακτο, καθίσταται κάποιες φορές και εξοντωτικό.
Το οξύμωρο είναι ότι, ο εν λόγω φόρος επιβάλλεται για πρώτη φορά, μετά την 5ετή εξαίρεση των αγροτών από τη συγκεκριμένη υποχρέωση και σε μια συγκυρία η οποία δείχνει να είναι η χειρότερη όσον αφορά στη ρευστότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τον πρωτογενή τομέα ζητούμε,
- Την αποζημίωση παραγωγών αγροτικών προϊόντων των λαϊκών αγορών, λόγω των νέων μέτρων απαγόρευσης λειτουργίας των υπαίθριων αγορών.
- Επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται καλλιέργειες. Άμεση καταγραφή και εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ. Αποζημιώσεις εντός 3μήνου.
- Άμεση καταγραφή και εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται. Αποζημιώσεις εντός 3μήνου.
- Άμεση λήψης μέτρων για τη στήριξή του πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση της ρευστότητας την επόμενη 2ετία, ώστε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να διαθέτουμε τα προϊόντα μας στην αγορά. Η επιβίωση κυρίως του πρωτογενούς τομέα σχετίζεται μάλιστα άμεσα και με την διατροφική επάρκεια της περιοχής και όχι μόνο, σε αγροτικά προϊόντα.
- Την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, που υποχρεώνει τους αγρότες, στην ετήσια καταβολή του τέλους των 650 ευρώ.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
αυτή η περίοδος είναι η πιο κρίσιμη για τον αγροτικό κόσμο. Όπως λένε στα χωριά μας, «εάν δεν σπείρεις, δεν θα θερίσεις». Είναι ένα μεγάλο στοίχημα λοιπόν συνολικά για την κυβέρνηση που πρέπει να το κερδίσει, όχι μόνο για την ίδια, αλλά πρωτίστως για τη χώρα και την οικονομία.
Το Δ.Σ. του Σ.Π.Α.Π. Ν. Ξάνθης
Α’ Αντιπρόεδρος – Αναστάσιος Καρακώστας – Αμπελουργός & Οινοποιός.
Β’ Αντιπρόεδρος – Κωνσταντίνος Στεργιαννίδης – Παραγωγός Βαμβακιού.
Γεν. Γραμματέας – Ανάργυρος Προμοίρας – Ελαιοπαραγωγός.
Ταμίας – Βασίλειος Χατζόπουλος – Ελαιοπαραγωγός Λαϊκών Αγορών.
Υπεύθυνος Αγροτικών Προϊόντων Διατροφικής Αλυσίδας – Κενάν Καρά Αλή – Μελισσοκόμος.
Υπεύθυνος Αγροτικών Καλλιεργειών – Κωνσταντίνος Ζαφειριάδης – Παραγωγός Τριφυλλιού.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. Ν. Ξάνθης
Παράσχος Ν. Ευστρατίου
Παραγωγός Μανιταριών