Main Menu

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας εισηγούνται οι Λοιμοξιολόγοι-Στο τραπέζι το plan-b για τοπικά lockdown.

Εν μέσω αναζωπύρωσης του κορωνοϊού και με την αύξηση των κρουσμάτων να εμπνέει ανησυχία, καθώς ανακοινώθηκαν 58 νέα περιστατικά, νωρίτερα την Τρίτη, από τον ΕΟΔΥ, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλά για «Plan b», δηλαδή για τοπικά και όχι γενικό lockdown, ενώ εστιάζει στη σημασία τήρησης των κανόνων δημόσιας υγείας.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται, πάντως, στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις 13 πύλες εισόδου, από τις οποίες, εκτός από τουρίστες, εισέρχονται καθημερινά περίπου 11.000 εποχιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες, από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν οι μετακινήσεις στα ελληνοσκοπιανά σύνορα για τα καζίνο κλπ.

Από τα 58 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν , νωρίτερα, από τον ΕΟΔΥ, τα 34 συνολικά είναι «εισαγόμενα». Τα 28 εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου κατά τους ελέγχους, ενώ άλλοι έξι είναι τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως και ελέγχθηκαν, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα.

Τα κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής: Τα 28 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, έξι (6) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου, δυο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας κι ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Πάντως, την ίδια στιγμή, υπηρεσιακοί παράγοντες, παραδέχονται ότι ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί πλήρως τα μέτρα που αποφασίσθηκαν για τον Προμαχώνα, ώστε να ελέγχονται λεπτομερώς όσοι μπαίνουν στη χώρα.