Τον κομήτη NEOWISE που αυτές τις μέρες περνά “δίπλα” από τη γη και αποτελεί τον πρώτο ορατό με γυμνό μάτι κομήτη εδώ και 23 χρόνια στο βόρειο ημισφαίριο, φωτογράφισε από την πόλη της Κομοτηνής και από την παραλία Φαναρίου, ο Θόδωρος Καρανίκας.
Ο κομήτης, διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων, στις 3 Ιουλίου πέρασε από το περιήλιο, την κοντινότερη δηλαδή απόσταση της τροχιάς του από τον Ήλιο, προσεγγίζοντάς τον στα 44 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Αυξήθηκε τότε εντυπωσιακά η φωτεινότητά του λόγω ανάφλεξης των εξωτερικών στρωμάτων του, και δημιουργήθηκε μια μεγάλη ουρά που τον καθιστά ορατό από τη γη σε απόσταση 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων εξιτάροντας επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους και «κυνηγούς» ουράνιων φαινομένων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στις 22 Ιουλίου θα περάσει από την μικρότερη απόσταση από τη Γη. Πρόκειται για έναν κομήτη ανάστροφης τροχιάς, μη περιοδικό, με ιδιαίτερα ελλειπτική τροχιά, μεγάλης εκκεντρότητας, σχεδόν παραβολικής. Η επόμενη διέλευσή του από τη Γη, υπολογίζεται σε περίπου 6.000 χρόνια…
Θα παραμείνει ορατός στο στερέωμα έως και τα μέσα Αυγούστου. Η θέασή του αρχικά ήταν δυνατή λίγο πριν το ξημέρωμα, όμως όσο περνούν οι ημέρες, εμφανίζεται στον ουρανό όλο και πιο νωρίς, περί τις 22:00-23:00, δίνοντας ευκαιρίες για βραδινές και εσπερινές παρατηρήσεις.
Ο NEOWISE εντοπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο από το ομώνυμο υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο (NEO)WISE της NASΑ (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer/Υπέρυθρος Εξερευνητής Υπέρυθρου, Αντικειμένων Κοντά στη Γη).
Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφθούν την παρακάτω ιστοσελίδα (στα αγγλικά), που έχει «ζωντανά» όλα τα στοιχεία για τον νέο κομήτη NEOWISE (C/2020 F3). Σε αυτή την ιστοσελίδα αν κάποιος ορίσει την τοποθεσία που βρίσκεται, μπορεί να ενημερωθεί για το πότε μπορεί να τον παρατηρήσει, αλλά και να αντλήσει πολλά στοιχεία για αυτό το αντικείμενο:
https://theskylive.com/c2020f3-info.