Main Menu

Εντυπωσιακό-Ο κομήτης NEOWISE από την παραλία Φαναρίου Κομοτηνής.

Τον κομήτη NEOWISE που αυτές τις μέρες περνά “δίπλα” από τη γη και αποτελεί τον πρώτο ορατό με γυμνό μάτι κομήτη εδώ και 23 χρόνια στο βόρειο ημισφαίριο, φωτογράφισε από την πόλη της Κομοτηνής και από την παραλία Φαναρίου, ο Θόδωρος Καρανίκας.

Ο κομήτης, διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων, στις 3 Ιουλίου πέρασε από το περιήλιο, την κοντινότερη δηλαδή απόσταση της τροχιάς του από τον Ήλιο, προσεγγίζοντάς τον στα 44 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Αυξήθηκε τότε εντυπωσιακά η φωτεινότητά του λόγω ανάφλεξης των εξωτερικών στρωμάτων του, και δημιουργήθηκε μια μεγάλη ουρά που τον καθιστά ορατό από τη γη σε απόσταση 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων εξιτάροντας επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους και «κυνηγούς» ουράνιων φαινομένων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στις 22 Ιουλίου θα περάσει από την μικρότερη απόσταση από τη Γη. Πρόκειται για έναν κομήτη ανάστροφης τροχιάς, μη περιοδικό, με ιδιαίτερα ελλειπτική τροχιά, μεγάλης εκκεντρότητας, σχεδόν παραβολικής. Η επόμενη διέλευσή του από τη Γη, υπολογίζεται σε περίπου 6.000 χρόνια…

Θα παραμείνει ορατός στο στερέωμα έως και τα μέσα Αυγούστου. Η θέασή του αρχικά ήταν δυνατή λίγο πριν το ξημέρωμα, όμως όσο περνούν οι ημέρες, εμφανίζεται στον ουρανό όλο και πιο νωρίς, περί τις 22:00-23:00, δίνοντας ευκαιρίες για βραδινές και εσπερινές παρατηρήσεις.

777fad0c-109883226_10158049302658751_3238071623089162466_o
Κομήτης NEOWISE-Κομοτηνή, 16/7/2020. Φωτογραφία του Θόδωρου Καρανίκα.

Ο NEOWISE εντοπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο από το ομώνυμο υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο (NEO)WISE της NASΑ (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer/Υπέρυθρος Εξερευνητής Υπέρυθρου, Αντικειμένων Κοντά στη Γη).

Ο κομήτης NEOWISE καταγράφηκε σε ένα εντυπωσιακό βίντεο από τον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό). Ο κομήτης φαίνεται χαμηλά τη νύχτα και αρχίζει να φαίνεται πιο έντονα, κοντά – χρονικά – στην “ανατολή του ήλιου” μέχρι που χάνεται στο φως της ημέρας.

Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφθούν την παρακάτω ιστοσελίδα (στα αγγλικά), που έχει «ζωντανά» όλα τα στοιχεία για τον νέο κομήτη NEOWISE  (C/2020 F3). Σε αυτή την ιστοσελίδα αν κάποιος ορίσει την τοποθεσία που βρίσκεται, μπορεί να ενημερωθεί για το πότε μπορεί να τον παρατηρήσει, αλλά και να αντλήσει πολλά στοιχεία για αυτό το αντικείμενο:
https://theskylive.com/c2020f3-info.

Ο νέος κομήτης NEOWISE (C/2020 F3) και τα «NEOs» ή αλλιώς τα «Γεωπλήσια αντικείμενα»

Κομήτες, αστεροειδείς, βράχοι, «κόβουν βόλτες» στο ηλιακό μας σύστημα και πολλά από αυτά τα «NEOs» τέμνουν την τροχιά της γης. Πόσο πιθανό είναι να έχουμε μία καταστροφική συνάντηση με έναν τέτοιο αστεροειδή ή με έναν κομήτη στο μέλλον; Με την έλευση του NEOWISE ξανάρχεται στην επικαιρότητα το πρόβλημα των “NEOs” (Near Earth Objects) ή αλλιώς το πρόβλημα των γεωπλήσιων αντικειμένων ή των “δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών” για τον πλανήτη μας. Πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα αντικείμενα που…”βολτάρουν” συνεχώς στο ηλιακό μας σύστημα; Πόσο πιθανό είναι να συμβεί μία καταστροφική σύγκρουση με τη Γη μας; Πόσα από αυτά τα κοντινά αντικείμενα τα γνωρίζουμε επαρκώς; Η NASA βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς ο αστεροειδής 2011 EO40 στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει μία πολύ κοντινή διέλευση από τη γη, σε απόσταση μικρότερη από αυτή που βρίσκεται το φεγγάρι. Οι πιθανότητες να έχουμε σύγκρουση είναι πολύ μικρές, αλλά κανείς δεν μπορεί να το ξέρει με ακρίβεια. Ευτυχώς πρόκειται για έναν βράχο ουσιαστικά με διάμετρο περίπου πενήντα μέτρων αλλά η NASA έχει τον έχει κατατάξει στα δυνητικά επικίνδυνα για τον πλανήτη μας αντικείμενα… Πάντως, από τον NEOWISE δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.