Main Menu

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Ξάνθη, GR
14°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Ουρές έξω από την Αγία Σοφία για την πρώτη προσευχή-Δείτε live εικόνα

Με μπλούζες που έχουν τυπωμένες τις μορφές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μωάμεθ του Πορθητή μαζί με το προκλητικό μήνυμα «σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγιά Σοφιάς» εκατοντάδες Τούρκοι έχουν συρρεύσει από τη νύχτα έξω από τη Μεγάλη Εκκλησία, περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες στις 10 το πρωί για την προσευχή της Παρασκευής, παρουσία του Ερντογάν, που δεν αποκλείεται να απευθύνει και διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του. Θα είναι η πρώτη φορά, μετά από 86 χρόνια που λειτουργούσε ως μουσείο, που στην Αγία Σοφία θα γίνει μουσουλμανική προσευχή, ως σε επίσημο τζαμί.

Δείτε live εικόνα απο την Αγιά Σοφιά

KONSTADINOUPOLI-AGIA-SOFIA_3
KONSTADINOUPOLI-AGIA-SOFIA
KONSTADINOUPOLI-AGIA-SOFIA_2
AGIA_SOFIA_KONSTADINOUPOLH Οι ετοιμασίες ήταν εντατικές έως την τελευταία στιγμή, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν, πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιθεωρώντας ακόμη και τα νέα υπερσύγχρονα συστήματα ήχου, που τοποθετήθηκαν.

Το μαρμαρόστρωτο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα χαλιά, χρώματος πετρόλ, ενώ κουρτίνες θα καλύψουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στη διάρκεια της προσευχής. Επίσης επάνω σε σκαλωσιές που κρέμονται υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.

Από νωρίς το πρωί Μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν έξω απο την Αγιά Σοφιά

agia-sofia-exo2
agia-sofia-exo

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνο.