Main Menu

EKTAKTO-Σε επιφυλακή και πάλι οι ένοπλες δυνάμεις σε Ξάνθη και Έβρο-Νέο σκηνικό έντασης από τους Τούρκους.

Συναγερμός σήμανε πριν λίγο στις ένοπλες δυνάμεις του Έβρου αλλά και της Ξάνθης καθώς  τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτές ενημερώθηκαν να μεταβούν άμεσα στις μονάδες τους, ενώ όσοι βρίσκονται σε άδεια ειδοποιήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου μόλις χρειαστεί να επιστρέψουν εκεί που υπηρετούν.

Ο λόγος το σκηνικό έντασης που ετοιμάζεται να στήσει ξανά η Άγκυρα, με τουρκικά πολεμικά πλοία να έχουν αναπτυχθεί σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου και Καρπάθου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το “Mega”, νωρίτερα απέπλευσαν από το Ακσάζ 14 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX, με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο στις 10-11 Αυγούστου.

Η τουρκική NAVTEX, ερμηνεύεται ως αντίδραση στη σύναψη συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, πέρα από την τουρκική τοποθέτηση για “ανύπαρκτη συμφωνία”.

Ωστόσο για 17 πλοία που έχουν πάρει θέσεις σε στρατηγικά σημεία σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου-Καρπάθου έκανε λόγο το Open.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για την έναρξη σεισμικών ερευνών.

Μάλιστα σύμφωνα με το Militaire.gr tο τελευταίο δίωρο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά του πλοία, έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τους πομπούς εντοπισμού τους. Ωστόσο όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές από το ΥΠΕΘΑ “το Oruc Reis και η συνοδεία του, παραμένουν στην Αττάλεια”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν κίνηση των Τούρκων από αύριο, μετά από την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ερντογάν στην Άγκυρα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το Oruc Reis είναι πιθανό να αποπλεύσει συνοδευόμενο από μια “μικρή αρμάδα πολεμικών πλοίων” και να πλεύσει στην περιοχή της NAVTEX που είχε προκαλέσει την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση.

Τις κινήσεις του τουρκικού στόλου παρακολουθούν στενά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε επιφυλακή.

Συναγερμός έχει δοθεί σε όλες τις περιοχές των συνόρων από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο.