Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ.-Ποιοι θα δουν λεφτά στους λογαριασμούς τους.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1 εκατομμυρίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων εισβάλλει από σήμερα το Δημόσιο. Αυτή τη φορά όμως όχι για να εισπράξει το ίδιο, όπως πάντα γινόταν, αλλά για να καταβάλει χρήματα σε εκατομμύρια δικαιούχους μέτρων στήριξης, από τουλάχιστον 200 ή 500 ευρώ στις οικογένειες, ή από 1.000 μέχρι και δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε επιχειρήσεις.

Μέσα στην εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα εισπράξουν πάνω από 3,3 δισ. ευρώ, σχεδόν 30% περισσότερα από όσα πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί κάθε χρόνο για ΕΝΦΙΑ.

Στην πραγματικότητα, το ποσό της ρευστότητας που θα πάρουν τα νοικοκυριά θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και πληρωμές αναδρομικών συντάξεων σε κληρονόμους κ.λπ. ή διπλάσιο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) για 480.000 δικαιούχους, που θα συμπέσουν στο ίδιο διάστημα.

2 δισ. σε δύο μήνες με δύο επιστρεπτέες

Η αρχή γίνεται μέσα στην εβδομάδα με τη νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Οσοι κάνουν πρώτοι τις αιτήσεις στο aade.gr/MyBusinessSupport θα λάβουν άμεσα έως την Παρασκευή τουλάχιστον 500 ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή και άλλα 500 ευρώ μη επιστρεπτέα επιδότηση. Καθένας θα βλέπει αυτομάτως τι ποσό δικαιούται και θα επιβεβαιώνει ότι επιθυμεί να το εισπράξει για να γίνει η πληρωμή.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα γίνονται αιτήσεις από τουλάχιστον 200.000 δικαιούχους που θα δηλώνουν τα έσοδα που είχαν ανά μήνα και θα μοιραστούν 600 εκατ. ευρώ επίδομα και άλλα 600 εκατ. ως προνομιακό δάνειο για τον Νοέμβριο. Και άλλα 600-800 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 μέσα στον Δεκέμβριο.

Ετσι, επαγγελματίας που θα πάρει 2.000 ευρώ έχει ουσιαστικά:

* «δανεικά» τα 1.000 (άτοκα έως το 2021 και θα πληρώσει τόκο 13 ευρώ αν τα επιστρέψει σε 40 δόσεις έως το 2025),

* και «αγύριστα» τα άλλα 1.000 ευρώ ως μη επιστρεπτέα επιδότηση.

Για πρώτη φορά δεν εξαιρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες ή γιατροί, δικηγόροι κ.λπ. που δεν έχουν προσωπικό και ταμειακή μηχανή. Εξαιρούνται μόνο αν είχαν κέρδη αντί για ζημίες την περίοδο του κορωνοϊού ή δεν είχαν καν έσοδα (κάτω από 300 ευρώ). Πρώτη φορά δεν εξαιρούνται και όσοι έκαναν έναρξη φέτος: δικαίωμα συμμετοχής αποκτούν και οι νέες επιχειρήσεις εφόσον δηλώσουν πτώση τζίρου Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έναντι Ιουλίου – Αυγούστου.

800άρια σε εργαζομένους

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ ξεκίνησε από τις 15 Νοεμβρίου. Εργοδότες και εργαζόμενοι στις κλειστές βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις που υποβάλλουν από 15 έως και 24 του μήνα στην ειδική πλατφόρμα της «Εργάνης» τις υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ενδέχεται να πληρωθούν πρώτοι, ενδεχομένως και μέσα στον μήνα.

Έξτρα επίδομα ανεργίας

Παρατείνονται κατά δύο μήνες τα τακτικά επιδόματα ανεργίας τα οποία έληξαν ή λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η καταβολή στους 123.000 άνεργους δικαιούχους ξεκίνησε προχθές Παρασκευή (20/11), οι οποίοι θα λάβουν 100 εκατ. ευρώ.

Μακροχρόνια άνεργοι

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ θα δοθεί μέχρι τέλος του μήνα και στους μακροχρόνια ανέργους. Θα αφορά 130.000 μακροχρόνια ανέργους και υπολογίζεται σε 52 εκατ. ευρώ.

Δώρο Χριστουγέννων

Φέτος 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι που μπαινοβγαίνουν σε αναστολές θα πληρωθούν το χριστουγεννιάτικο δώρο δύο φορές: μία από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου και μία από το κράτος για τις ημέρες που βγήκαν σε αναστολή.

Σχεδόν οι μισοί που αμείβονται με τον κατώτατο ή και με ημιαπασχόληση ενδέχεται να δουν ότι το δώρο από το κράτος βγαίνει μεγαλύτερο (17 ή 26 ευρώ την ημέρα) από το αντίστοιχο του εργοδότη τους αν δούλευαν κανονικά.

Βοήθημα Χριστουγέννων

Πάνω από 250.000 νοικοκυριά και 480.000 άτομα που ζουν με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα πάρουν πριν από τα Χριστούγεννα διπλάσιο ποσό ΚΕΑ. Δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ επιπλέον ανά νοικοκυριό ή 300-500 ευρώ επιπλέον για οικογένειες με παιδιά.

Έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους

Με διάταξη που εισάγεται για ψήφιση στη Βουλή προβλέπεται χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας. Εξετάζεται να συμπεριληφθούν και άλλες επιστημονικές κατηγορίες που καταβάλλουν αυτή την ειδική εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας.

Κούρεμα και αποζημιώσεις ενοικίων

Από τον Νοέμβριο στους εκμισθωτές που υφίστανται υποχρεωτική μείωση ενοικίων θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό τους το 50% της ζημίας τους.

Τι θα πάρουν σε δώρο Χριστουγέννων όσοι μπήκαν σε αναστολή

«Ανάσα» προσαρμοσμένη στο μέτρο των δημοσιονομικών αντοχών θα πάρουν εν όψει των γιορτών εργαζόμενοι σε αναστολή, άνεργοι και ευάλωτες ομάδες πολιτών οι οποίοι θα δουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους έως το τέλος του χρόνου έκτακτα βοηθήματα καθώς και το δώρο των Χριστουγέννων. Εως το τέλος του 2020 θα λάβουν επίσης τα αναδρομικά που δικαιούνται πάνω από 100.000 συνταξιούχοι με ασφάλιση άνω των 30 ετών.

Ειδικότερα, ο υπολογισμός του δώρου των Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κλείδωσε με βάση το σενάριο χαμηλών προσδοκιών εξαιτίας της δημοσιονομικής στενότητας. Δηλαδή, το τμήμα του δώρου που θα καταβάλει το κράτος σε όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή ή είναι κλειστές οι επιχειρήσεις τους θα υπολογιστεί όχι με βάση τον ονομαστικό τους μισθό, αλλά την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο για όσους έχουν δηλωθεί σε αναστολή το τμήμα του Δώρου που θα επιβαρύνει το κράτος θα έχει ως βάση υπολογισμού τα 800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερος είναι ο ονομαστικός μισθός του εργαζόμενου και όσο περισσότερους μήνες βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής τόσο βαρύτερες θα είναι οι απώλειες που θα υποστεί φέτος. Υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν μισθό άνω των 1.000 ευρώ θα χάσουν έως 20% του δώρου Χριστουγέννων που έπαιρναν τις χρονιές προ κορωνοϊού.

Μικρότερες θα είναι οι απώλειες σε χαμηλότερους μισθούς. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ τέθηκε σε αναστολή εργασίας για 3 μήνες (1/5-31/7). Για το χρονικό διάστημα αναστολής, το επίδομα θα καλυφθεί από το κράτος και θα υπολογιστεί επί ποσού αποδοχών 534 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα λάβει από το κράτος 206,76 ευρώ. Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα (1/8-31/12), το επίδομα θα καλυφθεί από τον εργοδότη και θα λάβει κατ’ αναλογία 515,20 ευρώ. Δηλαδή, συνολικά 721,96. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα χάσει περίπου 80 ευρώ, ήτοι το 10% του δώρου αν αυτό υπολογιζόταν επί του ονομαστικού του μισθού.

Το τμήμα του δώρου που επιβαρύνει τους εργοδότες πρέπει να καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ το τμήμα που επιβαρύνει το κράτος θα πιστωθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων βάσει των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στο σύστημα «Εργάνη» και όχι μέσω των εργοδοτών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, γίνεται προσπάθεια το τμήμα του δώρου που επιβαρύνει το κράτος να καταβληθεί την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου.

Διπλή ενίσχυση σε 256.562 ευάλωτα νοικοκυριά

Μόνο στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση φέτος τα Χριστούγεννα εξαιτίας της δημοσιονομικής στενότητας. Το φετινό «μέρισμα» που θα πιστωθεί στις 30 Δεκεμβρίου θα έχει τη μορφή διπλής καταβολής του χρηματικού βοηθήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που δικαιούνται τα 256.562 ευάλωτα νοικοκυριά και 482.335 ωφελούμενοι.

Για παράδειγμα, νοικοκυριό με 2 ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα πάρει 800 ευρώ.

Από 399,9 έως 800 ευρώ η αποζημίωση του Νοεμβρίου

Με 5 ταχύτητες θα δοθούν οι αποζημιώσεις του Νοεμβρίου ανάλογα με τη γεωγραφική περιφέρεια και την ημερομηνία έναρξης της αναστολής σύμβασης. Τα ποσά κυμαίνονται από 399,9 έως 800 ευρώ και θα καταβληθούν στους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου και στους μισθωτούς των πληττόμενων επιχειρήσεων την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Ολόκληρο το ποσό των 800 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι κλειστών ή πληττόμενων επιχειρήσεων σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, μεταφορές, εστίαση, αθλητισμό και πολιτισμό που δηλώθηκαν σε αναστολή από την 1η Νοεμβρίου.

Σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα υπολογιστούν αναλογικά, με βάση τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή με 26,66 ευρώ ανά ημέρα. Ειδικότερα:

Ποσό 746,5 ευρώ θα λάβουν όσοι τέθηκαν σε αναστολή από τις 3 Νοεμβρίου. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται εργαζόμενοι από δεκάδες περιοχές ανάμεσα στις οποίες είναι η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Αρκαδία και η Κέρκυρα.

Ποσό 640 ευρώ θα πάρουν όσοι τέθηκαν σε αναστολή από τις 7 Νοεμβρίου που άρχισε το γενικό lockdown.

Αποζημίωση 586,5 ευρώ θα πάρουν οι εργαζόμενοι σε δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής τα οποία έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής στις 9/11/2020.

Αποζημίωση 399,9 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση που έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής στις 16/11/2020.

H πληρωμή των ανέργων

Από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει η σταδιακή πληρωμή των 123.000 ανέργων για τους οποίους παρατάθηκε για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, όσοι λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ανεργίας θα πάρουν 800 ευρώ, συν 10% για κάθε παιδί. Οσοι λαμβάνουν την επιδότηση μακροχρόνιας ανεργίας θα πάρουν επιπλέον 400 ευρώ. Οσοι λαμβάνουν το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων θα λάβουν επιπλέον 720 ευρώ. Η ημερομηνία καταβολής του επιδόματος εξαρτάται από την ημερομηνία λήξης της επιδότησης. Π.χ. για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021.

Αναδρομικά από την αύξηση της προσωρινής σύνταξης

Με τις συντάξεις Δεκεμβρίου, η καταβολή των οποίων θα ξεκινήσει στις 24 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 27 του μηνός θα δοθούν και οι αναδρομικές αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις. Ωφελημένοι θα είναι χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι θα πάρουν αυξήσεις έως και 288 ευρώ τον μήνα στις προσωρινές συντάξεις καθώς και αναδρομικά ανάλογα με τον χρόνο αναμονής. Μάλιστα τα αναδρομικά ποσά για όσους περιμένουν στην ουρά περίπου δύο χρόνια φτάνουν τα 6.500 ευρώ.

Δικαιούχοι των αναδρομικών είναι οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση από τις 13/5/2016 σε έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονικά. Η σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι η προσωρινή σύνταξη για συνταξιούχους από τα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αρχικές τους αιτήσεις (μετά τις 13/5/2016).
Παράλληλα, η προσωρινή σύνταξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου.

Το πλαφόν της προσωρινής σύνταξης παραμένει ίδιο, καθώς δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εθνικές συντάξεις, ήτοι τα 768 ευρώ, ενώ για τους επαγγελματίες το πλαφόν της προσωρινής είναι έως δυόμισι εθνικές συντάξεις, δηλαδή ως τα 960 ευρώ. Το κατώτατο ποσό της προσωρινής μένει στα 384 ευρώ.

Αναδρομικά κληρονόμων

Στην πλατφόρμα του e-efka.gov.gr θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις για τα αναδρομικά ύψους 144,79 εκατ. ευρώ που δικαιούνται οι κληρονόμοι 172.222 δικαιούχων οι οποίοι ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 αλλά απεβίωσαν στη συνέχεια. Τα ποσά θα πιστωθούν έως το τέλος του χρόνου. Από την καταβολή των αναδρομικών θα εξαιρεθούν όσοι έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά.

Αναδρομικά από την αύξηση των κύριων συντάξεων για ασφαλισμένους με πάνω από 30 έτη

Τέλος του 2020 θα καταβληθούν στους δικαιούχους οι αυξήσεις που προέρχονται από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων μαζί με τα αναδρομικά 14 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2019 που δημοσιοποιήθηκε η σχετική απόφαση του ΣτΕ έως και τον Δεκέμβριο του 2020).

Από τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης της σύνταξης που προβλέπονται στον νόμο Βρούτση θα δουν καθαρό κέρδος περίπου 100.000 νέοι συνταξιούχοι. Αλλοι περίπου 650.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν βελτίωση σε λογιστικό επίπεδο στη σύνταξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από τις 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, θα πάρουν σε μία δόση την αύξηση και τα αναδρομικά.

Αντίθετα, οι παλιοί συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.