Μια ιδέα που θα λύσει σε πραγματικό χρόνο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κωφάλαλοι στην επικοινωνία τους σκεφτήκαν οι 16χρονες Ελβίρα Βιδάκη, Ολυμπία Βλαχοπούλου, Σοφία Γαμβρινού και Ισιδώρα Γεωργακοπούλου.
Το Let’s Sign. Μια εφαρμογή που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα στην ομιλούμενη και αντίστροφα, η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό Junior Squeezy (τον διαγωνισμό συν-διοργανώνουν το Orange Grove, η Πρεσβεία της Ολλανδίας και το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή).
Σήμερα περισσότεροι από 466 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν καθημερινά πρόβλημα στην επικοινωνία τους, γιατί είναι κωφάλαλοι. Μάλιστα ένα εντυπωσιακό 98% δεν έχει μάθει κάποια νοηματική γλώσσα, ενώ το 72% των οικογενειών τους επίσης δεν γνωρίζει. Ακόμη και όσοι ξέρουν κάποια γλώσσα νοηματικής, αυτή δεν επαρκεί για να επικοινωνήσουν με όλους εμάς, που ούτε καλημέρα δεν ξέρουμε να λέμε στη νοηματική. Αλλά ακόμη και η συνομιλία μεταξύ των κωφάλαλων, διαφορετικών εθνοτήτων, είναι δύσκολη υπόθεση, αφού υπάρχουν 137 διαφορετικές γλώσσες νοηματικής.
Το”Let’s Sign” επιχειρεί να καλύψει ακριβώς αυτό το κενό. Όπως λέει η Ισιδώρα, με 2,99 ευρώ ο καθένας θα μπορεί να “κατεβάσει” την εφαρμογή στο κινητό του ή σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή, και μέσω αυτής θα παρέχεται η δυνατότητα στον χρήστη να μεταφράζει σε γραπτό κείμενο τη νοηματική γλώσσα και το αντίστροφο.
Το κόστος, για να μπει η εφαρμογή στην παραγωγή, έχει υπολογιστεί από τα 4 κορίτσια στις 500.000 ευρώ για όλες τις γλώσσες νοηματικής που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Κεφάλαια τα οποία σίγουρα είναι πολλά, για να τα “σηκώσουν” τέσσερις 16χρονες και για τον λόγο αυτό έχουν έρθει σε επαφή με δύο funds για να βρουν χρηματοδότηση, τουλάχιστον για τη βασική “μετάφραση”, αυτή της ελληνικής και της αγγλικής νοηματικής.
H Ισιδώρα σκέφτεται να σπουδάσει βιολογία, η Ελβίρα σχεδιάζει να σπουδάσει business management και marketing, η Ολυμπία σχεδιάζει να σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία, ενώ η Σοφία επίσης σχεδιάζει να σπουδάσει business management.
Mεθοδολογία: Από τις συνολικά 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το “Forbes” –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα “Forbes 30 under 30 Greece 2021” πληρούν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1991 και μετά.