Main Menu

Κορωνοϊός: Έτσι θα κάνουμε το εμβόλιο.

Εξι μεγάλες φαρμακαποθήκες σε κομβικά σημεία της χώρας, 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης -εκ των οποίων οι επτά έχουν ήδη παραληφθεί-, 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, «εθελοντική επίταξη» των ειδικών οχημάτων μεταφοράς φαρμάκων που διαθέτουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, μαζί με όλα τα μέσα που διαθέτει η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα για τη διανομή των εμβολίων.

Αυτό είναι το ένα τμήμα της ελληνικής επιχείρησης «Πανάκεια» για να φτάσουν σε κάθε πολίτη τα εμβόλια για τον κορωνοϊό από τις αρχές του Ιανουαρίου – ευθύς αμέσως μετά την έγκρισή τους από τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων(ΕΜΑ). Το δεύτερο τμήμα της επιχείρησης του εμβολιασμού θα εξελιχθεί ψηφιακά, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν άμεσα και να βρεθούν τη σωστή ώρα στο εμβολιαστικό κέντρο όπου θα τους περιμένει το εμβόλιό τους. Το σχέδιο από την παραλαβή των εμβολίων έως να φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πολύπλευρο και απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία υπουργείων, φορέων και μιας αλυσίδας υπηρεσιών και ανθρώπων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος να έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του ελληνικού πληθυσμού έως το τέλος του Ιουνίου. Ο προγραμματισμός προβλέπει να εμβολιάζονται περίπου 2.117.000 άνθρωποι κάθε μήνα.

Ο σχεδιασμός στο υπουργείο Υγείας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πλέον μπαίνουν τα τελευταία μεν, κρίσιμα δε κομμάτια στο απαιτητικό παζλ. «Τα πρώτα 250.000 εμβόλια που θα παραληφθούν θα διοχετευτούν στο υγειονομικό προσωπικό σε όλη τη χώρα», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την εκτέλεση της γιγαντιαίας επιχείρησης προμήθειας, παραλαβής και διανομής στους τελικούς αποδέκτες του εμβολίου για τηνCOVID-19.