Main Menu

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Ξάνθη, GR
11°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: “Το έκανα για την πατρίδα μου” δήλωσε ο ένας από τους δύο μουσουλμάνος από τη Κομοτηνή.

Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου” δήλωσε, εννοώντας την Τουρκία, ο 56χρονος μάγειρας πλοίου που συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Καστελλόριζο.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση εισαγγελέα, ενώ οι αστυνομικοί κατάσχεσαν φορητό υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα που εντόπισαν στο σπίτι του.
Από τον Αύγουστο είχαν τεθεί σε παρακολούθηση οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι από την Θράκη που βρίσκονται στη Ρόδο και σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με τη dimokratiki, την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, θα έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση του 35χρονου υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο, στους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής και Ρόδου, που χειρίζονται τη δικογραφία.

Από τον Αύγουστο είχαν τεθεί σε παρακολούθηση οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι από την Θράκη που βρίσκονται στη Ρόδο και σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με τη dimokratiki, την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, θα έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση του 35χρονου υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο, στους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής και Ρόδου, που χειρίζονται τη δικογραφία.

Σημειώνεται ότι η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π..

Τους αποδίδονται οι κατηγορίες της παράβασης του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία και η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, με την περαίωση της, για να αξιολογηθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και να ασκηθούν διώξεις για τα περαιτέρω.

Ο 54χρονος ναυτικός, μάγειρας σε πλοίο εταιρείας που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδου – Καστελορίζου, έχει ήδη εξεταστεί και έχει ομολογήσει τα όσα του αποδίδονται, αφού τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί εις βάρος του ήταν συντριπτικά και συγκλονιστικά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», περιέγραψε στους επιτελείς της ΕΛΑΣ που διενήργησαν την έρευνα, πως είχε γνωρίζει τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο με άλλα άτομα από την Κομοτηνή και πως στην πορεία τον «στρατολόγησε» για να του παρέχει πληροφορίες και να φωτογραφίζει κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία τις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως οχυρωματικές θέσεις όσο και κινήσεις πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.

Ο 54χρονος μάλιστα δηλώνει «αφελής», τονίζοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί την βαρύτητα και την σοβαρότητα των «εξυπηρετήσεων» του, ισχυρίζεται ότι δεν είχε λάβει αμοιβή για τις «υπηρεσίες» του αυτές και ότι ο 35χρονος έγινε πιεστικός απέναντι του ξεκίνησε να απομακρύνεται από αυτόν και να τον αποφεύγει.

Εχουν καταγραφεί κινήσεις του και επαφές του με τον 35χρονο σε κεντρική καφετέρια της Ρόδου αλλά και επισκέψεις του 54χρονου σε διάφορα σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Οι έρευνες, ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2020 ενώ συγκλονιστικά στοιχεία για την δράση του 54χρονου αντλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020! Καταγράφονταν εξάλλου συστηματικά οι επαφές του και οι τηλεφωνικές του συνομιλίες.

Σε ό,τι αφορά τον 35χρονο, έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν και υπηρετεί σε καίρια θέση στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου.

Νεότερα στοιχεία αναφέρουν ότι από την έρευνα στην οικία του παρουσία δικαστικού λειτουργού και κατασχέθηκαν 4 υπολογιστές και 8 τηλέφωνα.

Δεν είναι όλα λειτουργικά αλλά θα αποσταλούν στο σύνολο τους στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για έλεγχο. Ο ίδιος δεν ανέφερε ακόμη τίποτε για την εμπλοκή του στην υπόθεση και δεν έδωσε εξηγήσεις έστω και προφορικά.

Τονίζεται ότι ο 35χρονος δεν «απολαμβάνει» διπλωματικής ασυλίας.

Ποιος είναι ο Γενικός Γραμματέας του τουρκικού προξενείου που συνελήφθη

Ο Μπαϊράν Σαμπαϊντίμ είναι γεννημένος στην Θράκη, γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και τοποθετήθηκε στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου με εντολή της Άγκυρας και με την σύμφωνη γνώμη του πρώην Τούρκου προξένου.

Στη φωτογραφία , ο Γενικός Γραμματέας του τουρκικού Προξενείου, φοράει σκούρο κοστούμι και κόκκινη γραβάτα. Στέκεται δίπλα στο νυν Τούρκο πρόξενο Ατίφ Σερκιέρογλου στην περσινή εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συλλόγου Μουσουλμανικής Αδελφότητας Ρόδου που ιδρύθηκε για να φέρει κοντά τους δυο λαούς, ωστόσο ο ρόλος του κρίθηκε ύποπτος και έχει μπει στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας καθότι φέρεται να προσπαθεί διαρκώς να δημιουργήσει θέματα με την  μουσουλμανική κοινότητα  στο νησί.

dksa
elafra-araxni

Ο Μπαϊράν Σαμπαϊντίμ ήρθε από την Θράκη στη Ρόδο πριν από μερικά χρόνια προκειμένου να εκτελέσει χρέη διερμηνέα στον τότε Τούρκο πρόξενο.
Ωστόσο οι αιρετοί που είχαν επαφές μαζί του, λένε για τον Σαϊμπαντίμ, ότι οι μεταφράσεις του δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρες, δηλαδή, κάποια πράγματα τα μετέφραζε όπως ήθελε ο ίδιος με αποτέλεσμα οι συζητήσεις από ένα σημείο και μετά να γίνονται μόνο στην αγγλική γλώσσα προκειμένου να αποφεύγονται παρερμηνείες.
Φυσικά η ΕΥΠ γνώριζε πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο κινούνταν ο Τούρκος διερμηνέας και νυν γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στο νησί, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει να είναι παντρεμένος με Ροδίτισσα μουσουλμάνα. «Ήταν ο άνθρωπος που έκανε την βρώμικη δουλειά» λέει στο protothema.gr πρώην αιρετός, ο οποίος τον είχε συναντήσει αρκετές φορές κατά την διάρκεια της θητείας του. Χαμηλού προφιλ ο Μπαϊράν Σαμπαϊντίμ δεν προκαλούσε με τον τρόπο ζωής του, όντας ταγμένος στο έργο του και στις εντολές της Άγκυρας.

Με πληροφορίες από dimokratiki.gr