Main Menu

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ξάνθη την πρωτοχρονιά-Νεκρός ένας 29χρονος

Ποιοι θα δουν αύξηση στο μισθό τους από την Πρωτοχρονιά.

«Σήμα» για αυξήσεις μισθών από 1ης Ιανουαρίου στέλνει στα λογιστήρια των επιχειρήσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με απόφασή της η ΑΑΔΕ δίνει οδηγίες πώς, πότε και για ποιους πρέπει να σταματήσουν να παρακρατούν από τον μισθό την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ενεργοποιεί το ν. 4738 του 2020. Αυτός προβλέπει ότι για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Το μέτρο στόχο έχει κυρίως να ελαφρύνει την λεγόμενη «μεσαία τάξη» ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν. Αφορά όσους εργάζονται και βγάζουν πάνω από 860 ευρώ μικτά το μήνα (12.000 ευρώ ετησίως) για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Μπαίνουν όμως και τρεις εξαιρέσεις: χάνουν την απαλλαγή τα εισοδήματα από συντάξεις, οι μισθοί από δημόσιο και όσοι πιάνονται συνεχόμενα στα τεκμήρια επί μια τριετία τουλάχιστον. Συγεκριμένα, με βάση την εγκύκλιο:

1. διευκρινίζεται ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται μόνο όσοι εργάζονται σε φορείς που δεν είναι:

· δημόσιες υπηρεσίες,

· αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών,

· νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου

· νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (αλλά) εντός Γενικής Κυβέρνησης.

2. Παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνεχίζεται να διενεργείται στις κάθε είδους συντάξεις, από όποιον φορέα και αν καταβάλλονται. Διευκρινίζεται επιπλέον, ότι το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, είτε καταβάλλεται εφάπαξ είτε με τη μορφή περιοδικής παροχής, αποτελεί εισόδημα από σύνταξη και όχι από μισθωτή εργασία και ως εκ τούτου δεν απαλλάσσεται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

3. Αν στο φορολογικό έτος 2021 προκύψει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία (άρθρο 34 παρ. 1 περ. α ) για δικαιούχους απαλλαγής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, προκειμένου να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πρέπει τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2019 και 2020), είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή, η απαλλαγή στην προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων χορηγείται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία από τον ιδιωτικό τομέα.

Η μείωση των κρατήσεων για εισφορά αλληλεγγύης πάντως δεν θα υπολογιστεί στον έως τώρα μισθό, αλλά αφού στο ποσό μετά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ενεργοποιείται επίσης από 1ης Ιανουαρίου.Συνεπώς το όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο και για περισσότερους εργαζόμενους -καθώς και για τους εργοδότες τους όμως.

Το όφελος από το συνδυασμό των δύο μέτρων ξεκινά από περίπου 8-9 ευρώ το μήνα και αυξάνεται σημαντικά. Για παράδειγμα, όσοι λαμβάνουν χίλια ευρώ μικτά το μήνα, θα δουν καθαρά 818 αντί 809 ευρώ ή 9 ευρώ. Σχεδόν το όσιο και όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, που θα δουν στο λογαριασμό τους καθαρά 558 αντί 550 ευρω ή 8 ευρώ περισσότερα. Με μισθό 1560 ευρώ όμως τα καθαρά αυξάνονται από 1159 σε 1183 ή κατά 24 ευρώ το μήνα. Κατά 45 ευρώ αυξάνεται για μιθό 2.050 μικτά το μήνα (καθαρά 1483 αντί 1438 ευρώ) και κατά 69 ευρώ για μικτά 2540 ευρώ ή καθαρά 1777 αντί 1708 ευρώ μηνιαίως.

Ευρύτερα πάντως, απαλλαγή για εφέτος από πληρωμή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προβλέπεται και σε άλλες κατηγορίες εισοδημάτων:

α) από «επιχειρηματική δραστηριότητα»,

β) από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και

γ) από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου».

Από την απαλλαγή για αυτά τα εισοδήματα πάντως, δεν αποκλείονται οι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι.

Η απαλλαγή για τα εισοδήματα αυτών των κατηγοριών, αφορά όσα ο φορολογούμενος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2020.

Επ’αυτών, διευκρινίζεται ότι:

· στο εισόδημα από μερίσματα, (στην έννοια των οποίων εμπίπτουν και τα προμερίσματα, καθώς και οι προσωρινές απολήψεις κερδών), δεν επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης όταν η λήψη της απόφασης για την έγκριση της διανομής τους από το αρμόδιο όργανο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας έλαβε χώρα το φορολογικό έτος 2020.

· στην διανομή εκτάκτων αποθεματικών Α.Ε. και Ε.Π.Ε. καθώς και τη διανομή κερδών προσωπικών εταιρειών κλπ. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, ως προς τον χρόνο απόκτησης και φορολόγησης των εισοδημάτων αυτών, έχουν εφαρμογή ομοίως τα οριζόμενα.

· χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) νομικών προσώπων που τηρούν βιβλία με την απλογραφική μέθοδο θεωρείται η ημερομηνία κατά την οποία έκλεισε η διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, κρίσιμος για την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2020, είναι ο χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης των μερισμάτων, και όχι ο χρόνος που προέκυψαν τα κέρδη για το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα, ή ο χρόνος καταβολής αυτών.

· αν στο φορολογικό έτος 2020 προκύψει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πρέπει για τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2018 και 2019), είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.