“Ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή – τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων – να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν. Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ερωτηθείς αν υπάρξει κάποια αλλαγή των περιοριστικών μέτρων την Πρωτοχρονιά, το απέκλεισε. “Οι πρώτες εικόνες των ημερών που πέρασαν, είναι καλύτερες στην Ελλάδα απ’ ό,τι ήταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι σημαντικό να αναγνωριστεί. Από εκεί και πέρα τις συνέπειες αυτών των ημερών θα τις δούμε μετά από μια εβδομάδα-10μέρες. Δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Θα πάμε με αυτά τα μέτρα που είναι σε ισχύ και θα κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση”.
“Σιγά σιγά ξεδιπλώνουμε το σχέδιο μας. Είναι προτεραιότητά μας το άνοιγμα των σχολείων, θα δούμε τι θα γίνει με τους άλλους κλάδους της οικονομίας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα έως τις 7 Ιανουαρίου και όλα θα πάνε καλά” υπογράμμισε.
“Πρέπει να δούμε πως θα είμαστε την επόμενη εβδομάδα, ποια θα είναι τα επίπεδα των κρουσμάτων, ποια θα είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας ιδίως στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας” συμπλήρωσε.
Ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων. Ενώ, ερωτηθείς εάν εξετάζεται να αρθούν οι περιορισμοί σε διαφορετικούς χρόνους ανά περιοχή, τόνισε: “Η αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο ή ανά γεωγραφική ζώνη είναι κάτι που το έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν , έχουν γίνει και τοπικά lockdown στο παρελθόν, γίνονται και τώρα . Το τι θα γίνει κάθε φορά, θα γίνεται με τη συνάρτηση των ειδικών. Αυτό όμως που είχε σημασία για να αποφύγουμε την πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας ήταν να αντιμετωπιστεί το ιικό φορτίο και να πέσει σε όλη την επικράτεια γι’ αυτό και είχαμε και το καθολικό lockdown. Tο τι θα γίνει στο μέλλον θα το έχουμε σε σχέση με την εισήγηση των ειδικών”