Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Κικίλιας: Μέσα στις 10 κόκκινες περιοχές η Ξάνθη και ακόμη 2 πόλεις της Θράκης.

Σταθερή αλλά όχι καθησυχαστική αποτυπώνεται η πορεία της επιδημίας στη χώρα και σήμερα, με 942 νέα κρούσματα σε σύνολο 35.015 ελέγχων, 443 διασωληνωμένους και 58 νέους θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη διασπορά του ιού την περίοδο των εορτών. Υπενθύμισε πως η εικόνα της συμπεριφοράς των πολιτών θα αποτυπωθεί σε μία εβδομάδα για τα Χριστούγεννα και σε 15 ημέρες για την Πρωτοχρονιά.

Τον επιδημιολογικό βραχνά εντείνουν 10 περιοχές όπου τα κρούσματα χτύπησαν «κόκκινο», σύμφωνα τα στοιχεία της επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιαςs, πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου (12 κρούσματα), Κοζάνης (19), Κιλκίς (24), Δυτικής Αττικής (30), Έβρου(48), Θάσου (4 χθες), Ροδόπης (21), Φλώρινας (10), Λέσβου(12) και Ξάνθης(13). Σε υψηλά διψήφια νούμερα κινήθηκαν ακόμα η Λάρισα (28), η Πιερία (20) και η Μαγνησία (19). Συνολικά, η Αττική βρέθηκε πρώτη με 341 νέα κρούσματα και ακολουθεί με 170 η Θεσσαλονίκη.

Ο δείκτης θετικότητας στο 2,69%, σταθερά κάτω από το 4%, δίνει μια ανάσα ανακούφισης, όπως επεσήμανε όμως ο υπουργός, οι δείκτες που πηγαίνουν καλύτερα «δεν μπορούν να μας κάνουν να εφησυχάζουμε», ιδίως με τη σκληρή επιδημιολογική κατάσταση παρά τα μακρά lockdown και ενόψει των επόμενων 2-3 επικίνδυνων μηνών.

Τη σφοδρότητα της πανδημίας περιέγραψε με τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Αγγλίας ο κ. Κικίλιας, όπου τα εθνικά συστήματα υγείας τους λύγισαν παρά την πολλαπλάσια ισχύ τους, με τη δεύτερη να έχει φτάσει στο σημείο διαλογής ασθενών για την πρόσβαση σε αναπνευστήρα και ΜΕΘ. Με το τρίτο κύμα να χτυπά ήδη χώρες της Ευρώπης, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να παρερμηνευθεί η έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα «ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων».