Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Ξάνθη:Σκληρό lockdown από σήμερα-Τι θα γίνει με τις παραγγελίες click away- Όλα τα μέτρα που ισχύουν

Σε ισχύ βρίσκεται και στη πόλη της Ξάνθης από τις έξι σήμερα το πρωί το αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου και, με διάρκεια μιας εβδομάδα και στόχο στο διάστημα αυτό η διασπορά του κορωνοϊού να περιορισθεί σε βαθμό που να επιτραπεί το άνοιγμα των σχολείων ως πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Στις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, επιστρέφουν και οι δραστηριότητες του εμπορίου που από τις έξι σήμερα το πρωί έχουν και πάλι ανασταλεί. Σημειώνεται ότι παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων, ενώ σήμερα Κυριακή ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα είναι επίσης εν λειτουργία.

Ειδικότερα, από σήμερα ισχύουν τα παρακάτω:

1. Αναστολή στο click away: Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα.

2. Κλειστά βιβλιοπωλεία

3. Κλειστά κομμωτήρια και υπηρεσίες περιποίησης νυχιών

4. Κλειστά ΚΤΕΟ

5. Αναστολή στις δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

6. Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

7. Κλειστές εκκλησίες για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων, αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Η επιστροφή στα σχολεία

Στόχος του σκληρού lockdown είναι να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών και να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές επιδημιολογικά συνθήκες για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.
Αύριο,  4 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και το πιθανότερο είναι να κληθούν να συμβάλλουν οι επιστήμονες με οδηγίες προς το υπουργείο παιδείας για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για επιπλέον μέτρα όσον αφορά το Lockdown και την Δευτέρα θα συζητηθεί και στην επιτροπή το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής.

Σε σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών θα ισχύσουν και πάλι διαφορετικά διαλείμματα ή σε οριοθετημένους χώρους στα προαύλια. Εξετάζεται επίσης η κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση στα δημοτικά, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η διενέργεια στοχευμένων τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Τι θα γίνει με τις προγραμματισμένες παραγγελίες

Το πιθανότερο είναι ότι το κάθε κατάστημα θα επαναπρογραμματίσει με τον πελάτη την ημερομηνία παράδοσης της παραγγελίας του μετά τις 11 Ιανουαρίου, οπότε και λήγουν τα αυστηρότερα μέτρα. Μία άλλη επιλογή είναι έμποροι και πελάτες να συνεννοηθούν τηλεφωνικά για κατ’ οίκον παράδοση, ακόμα και από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, κάτι που συνέβαινε και πριν τεθεί σε εφαρμογή η υπηρεσία click away.

Οι μεγάλες αλυσίδες θα δρομολογήσουν επίσης νέες διαδικασίες για να μπορέσουν από Δευτέρα να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που περίμεναν να παραλάβουν με τη μέθοδο του click away.

Τα τηλέφωνα αναμένεται να πάρουν φωτιά ακόμα και σήμερα, ώστε να γίνουν οι συνεννοήσεις με τους πελάτες για τον νέο τρόπο παράδοσης των παραγγελιών τους.