Main Menu

Λιανεμπόριο: Ο Μητσοτάκης «έδειξε» άνοιγμα με click away από 18 Ιανουαρίου – Παρασκευή οι ανακοινώσεις.

Ανάσα ετοιμάζεται να πάρει το λιανεμπόριο στην χώρα καθώς όπως φαίνεται η επιστροφή στην λειτουργία των καταστημάτων, έστω και με την μέθοδο του click away και click inside είναι πιο κοντά.

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση, κεντρικά αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης, να σχεδιάζουν το πλαίσιο για την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας, πάντα σύμφωνα με τις επιταγές της επιτροπής των λοιμωξιολόγων από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Σε συνέχεια της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, όπως φαίνεται θα επιστρέψουν και οι πελάτες στα καταστήματα, έξω από αυτά για αρχή για να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους.

Το σχέδιο για την προσεχή Δευτέρα αρχικά θα αφορά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας με την μέθοδο του click inside (ραντεβού εντός) αλλά και όλων των υπόλοιπων καταστημάτων που λειτουργούσαν με τη μέθοδο του click away (παράδοση εκτός) την περίοδο των εορτών.

Επιπλέον το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς προβλέπει και το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Πάντως την ίδια στιγμή σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εμφανίζονται επιφυλακτικά και θεωρούν ότι με βάση τα δεδομένα που θα αξιολογούνται εβδομάδα-εβδομάδα, θα λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις και ότι το πρωταρχικό κριτήριό τους είναι η διαφύλαξη της δημοσία υγείας.

Να τονιστεί ότι το λιανεμπόριο είναι κλειστό από τον Νοέμβριο, με εξαίρεση τις λίγες εβδομάδες του Δεκεμβρίου που λειτούργησε με τη μέθοδο click away για να μη χαθεί τελείως η χριστουγεννιάτικη περίοδος. Αμέσως μετά τις γιορτές το λιανεμπόριο έκλεισε ξανά και παραμένει για δεύτερη εβδομάδα κλειστό.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως θα συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις, αν δοθεί το «πράσινο φως», θα γίνουν από τον Νίκο Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Μητσοτάκης: Η αγορά θα ανοίξει με το σύστημα click away

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Τρίτης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, μίλησε για τις διαθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την οικονομική στήριξη, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους άμεσα ενδιαφερόμενους και δεσμεύτηκε ότι: «Να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας και οι ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων ότι θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και στην κάθε μία που έχουν ανάγκη. Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι  δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους».

Για την περίοδο των εκπτώσεων είπε ότι «με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού. Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων».

Τόνισε όμως ότι το άνοιγμα εξαρτάται από την απόφαση της Επιτροπής των επιστημόνων«Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away»

Σταμπουλίδης: Ετοιμοι να ανοίξουμε με click away και click in shop

Αισιοδοξία για το άνοιγμα της αγοράς υπάρχει και στους ανθρώπους του λιανεμπορίου. Την Δευτέρα, σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης είπε πως τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν «δειλά δειλά» με την μέθοδο του click away ή του click in shop σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο κ. Σταμπουλίδης, με εμφάνισή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, σημείωσε πως η επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας θα φέρει «οξυγόνο» στα δημόσια έσοδα αλλά και τις επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Όπως είπε, το click away δεν επιβάρυνε επιδημιολογικά την κατάσταση, ενώ κάλεσε τους επιστήμονες να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους και να μην προκαλούν πανικό.

Είπε πως εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα, με κλειστά καταστήματα δεν γίνονται επί της ουσίας ενώ τόνισε πως «δεν ζούμε σε κανονική περίοδο. Προχωράμε βήμα βήμα στην επόμενη ημέρα».

Σημείωσε πως το μήνυμα είναι ότι πρέπει να επανεκκινήσει η οικονομία, ανέφερε ότι υπάρχουν εργαλεία και κανόνες για την επαναλειτουργία της αγοράς για να διασφαλιστεί ότι θα παράγουν υπεραξία και πλούτο, ενώ τόνισε πως η ατζέντα με τις προτάσεις θα διαμορφωθεί μέσα στην εβδομάδα και οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.