Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Μητσοτάκης: Παραμένει το πρόστιμο στα 300 ευρώ για 10 ημέρες-Ανοίγει το λιανεμπόριο.

Την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι παγώνει για δέκα μέρες η απόφαση για αύξηση του προστίμου μη χρήσης μάσκας άσκοπης μετακίνησης από τα 300 στα 500 ευρώ: Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις.

Πέραν αυτού ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο κλιμακωτής απαλλαγής των επιχειρήσεων από την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που λαμβάνουν. Το ποσοστό της μη επιστροφής θα εξαρτάται από την πτώση του τζίρου τους.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε:

Ο σκοπός μας είναι να αποφύγουμε 3ο κύμα. Η απόφαση που λήφθηκε από τους ειδκούς μας επιτρέπει να ανοίξουμε λιανεμπόριο εκτός από τις κόκκινες περιοχές και κάνουμε μια έκκληση για πρόσθετη προσοχή από όλους και όλες. Αν θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία σας λέω ότι καμία διαγραφή προστίμων και ρύθμιση οφειλών και επιστρεπτέα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τζίρο λειτουργίας.

Εϊναι σημαντικό το λιανεμπόριο να λειτουργήσει αλλά με κανόνες που θα παρουσιαστούν σε μισή ώρα από τώρα. Να ανοίξει η αγορά αλλά με κανόνες ώστε να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού μια νέα άνοδο κρουσμάτων

Στα οικονομικά μέτρα. Επιστρεπτέα προκαταβολή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει όλη η επιστρεπτέα να είναι μη επιστρεπτέα. Η κα Γενηματά προτείνει διαβαθμίσεις ανάλογα με την ζημία των επιχειρήσεων. Αυτό είναι ορθό σκεπτικό και σε αυτή την λογική κινείται η κυβέρνηση αλλά αυτή την στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω τι ακριβώς θα επιλέξουμε.

Επαναλαμβάνω ότι όσο κρατήσει η περιπέτεια αυτή και ελπίζω να ,μην κρατήσει πολύ και έχω λόγους να πιστεύω ότι από τον Απρίλιο θα φανεί ότι πηγαίνουμε πολύ καλύτερα. Όμως οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι δύσκολοι και θα σταθούμε δίπλα στους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Προφανώς είναι ευχή και επιθυμία και θα εργαστούμε το σταδιακό άνοιγμα να μην οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων.

Για να γίνει αυτό απαιτείται προσοχή από όλους. Δεν έχω αμφιβολία ότι οι επιχειρηματίες στο λιανεμπόριο θα τηρήσουν τους κανόνες. Δεν είναι ανάγκη να πάμε όλοι την Δευτέρα και γι αυτό θα διευρύνουμε το ωράριο με λειτουργία και Κυριακές

Όμως κ. Τσίπρα αναφερθήκατε και στα πρότισμα ώστε να μην είναι τιμωρητικό. Το πρόστιμο υπάρχει γιατί κάποιος εν γνώση του παραβιάζει κανόνα και η πράξη του έχει επιπτώσεις και στους διπλανούς του. Ως μια ένδειξη καλής θέλησης είμαι διατεθειμένος να κρατήσω τα πρόστιμα στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα ώστε να δούμε πως θα ανταποκριθούν οι πολίτες. Αναγνωρίζουμε όμως απόλυτα ότι υπάρχουν συμπολίτες που επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές. Όμως εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παραβατική συμπεριφορά δεν θα έχει μόνο τραγικά αποτελέσματα στον ίδιο αλλά και στον γύρο τους. Αλλά σε μια ένδειξη ότι θέλουμε την συλλογική ευθύνη και όχι τον φόβο του προστίμου θα κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ.