Main Menu

Τα επόμενα βήματα για την άρση των περιοριστικών μέτρων- Τι θα γίνει με χιονοδρομικά, εστίαση και μετακινήσεις.

Με την εστίαση να φαίνεται πως θα είναι ο τελευταίος κλάδος που θα ανοίξει, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών και τα επιδημιολογικά στοιχεία. Το πρώτο και μεγάλο βήμα έχει να κάνει με την επιστροφή των μαθητών στα γυμνάσια και στα λύκεια.

Ετσι θα ολοκληρωθεί το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αφού τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά έχουν ξεκινήσει ήδη, παράλληλα με τη λειτουργία του εμπορίου. Το σήμα το έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με παρέμβασή του στη Βουλή. «Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.

Αλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Μετά από απόφαση της επιτροπής των ειδικών, η ημερομηνία που «κλείδωσε» για να επιστρέψουν στις τάξεις οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων είναι η Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Στις «κόκκινες» περιοχές, ωστόσο, τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά και το μάθημα θα γίνεται με τηλεκπαίδευση. Ολα τα υπόλοιπα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, υποχρέωση αποστολής sms κ.λπ.) παρατείνονται για μία εβδομάδα.

Από την 1η Φεβρουαρίου, πάντως, θα ανοίξουν πάλι τα καταστήματα ΟΠΑΠ.

Χιονοδρομικά

Το τελευταίο διάστημα είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, αυτό ωστόσο φαίνεται να πηγαίνει ακόμα πιο πίσω. Βούληση του κυβερνητικού επιτελείου και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να λειτουργήσουν άλλωστε (έχουν συγκεκριμένο χρόνο μπροστά τους) για μη χάσουν εντελώς τη χρονιά, ωστόσο υπάρχουν «αγκάθια», με κυριότερο αυτό της μετακίνησης από νομό σε νομό. Πέρα από αυτό, όμως, τα χιονοδρομικά κέντρα αποτελούν μια σύνθετη εξίσωση, αφού τα σαλέ θα είναι κλειστά και όσοι διαμείνουν σε ξενοδοχεία θα πρέπει να λύσουν και το ζήτημα της εστίασης. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα μπορούσε να δουλέψει η εστίαση μέσα στα ξενοδοχεία, τουλάχιστον σε όσα έχουν εστιατόρια. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όμως, υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις, καθώς τίθεται το εξής ερώτημα: Την ώρα που δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί κάποιος την οικογένειά του, να παρευρεθεί σε μια κηδεία ή σε ένα μνημόσυνο, θα επιτραπεί η μετακίνηση για τα χιονοδρομικά;

Μετακινήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει και το σενάριο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό για όσους είναι απαραίτητη (μπορεί και με sms στο 13033) από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά, εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Με αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετηθούν και τα χιονοδρομικά κέντρα, για να λειτουργήσουν έστω ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά και όσοι πάνε για κυνήγι ή για ψάρεμα. Ολα, όμως, θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνης της περιόδου, ενώ και οι ειδικοί θα έχουν εικόνα και από την παράλληλη λειτουργία της αγοράς και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Πάντως, ακόμα και να δοθεί το «πράσινο φως» για μετακίνηση από νομό σε νομό, θα ισχύουν το νυχτερινό ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και η υποχρέωση απστολής μηνυμάτων στο 13033. Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας έχει αποδώσει στη μάχη με τον κορωνοϊό και η εισήγησή τους είναι να διατηρηθεί.

Εστίαση

Ο χώρος της εστίασης, με βάση τον σχεδιασμό, θα είναι ο τελευταίος που θα ανοίξει. Από την περασμένη Κυριακή, η Realnews έγραφε πως οι συζητήσεις για την εστίαση τοποθετούνται μέσα στον Μάρτιο, εκτός και αν τα στοιχεία είναι τέτοια που μπορούν να φέρουν πιο κοντά την όποια επανεκκίνηση.