Main Menu

Η αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας με τη ματιά ενός στρατιώτη από τη Ξάνθη.

Μετά από μήνες “διαρροών” και δηλώσεων, τελικά η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση της θητείας από 9 σε 12 μήνες στον στρατό ξηράς.

Η διάρκεια της θητείας είναι “αγαπημένο” θέμα συζήτησης μεταξύ των στρατιωτών όλο αυτό το διάστημα καθώς, ανεξαρτήτως ιδιαίτερων απόψεων, όλοι συμφωνούν ότι στο ενδεχόμενο αναδρομικής αύξησης της θητείας θα φορτώνονταν στις πλάτες μας ένα επιπλέον οικονομικό βάρος και θα ανατρέπονταν ο προγραμματισμός και τα σχέδια του καθενός (έναρξη ή ολοκλήρωση σπουδών, αναζήτηση εργασίας, κλπ). Αυτή η καθολική ανησυχία και “βουβή” διαμαρτυρία των φαντάρων οδήγησε την κυβέρνηση να τα “μαζέψει” και να παγώσει την αναδρομική ισχύ του μέτρου παρά τις αρχικές “διαρροές”.

Όμως, μακριά από τη λογική “μας πιάνει – δεν μας πιάνει”, οι στρατιώτες έχουμε γνώμη και θέση στη διεκδίκηση της νεολαίας ενάντια στην αύξηση της θητείας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις επόμενες “σειρές”, με τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες και απαιτούμε να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση.

Μια απόφαση που δεν έχει σχέση με την άμυνα της χώρας. Αν οι κυβερνήσεις νοιάζονταν για την “επάνδρωση των στρατοπέδων” δεν θα έστελναν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε 13 αποστολές στο εξωτερικό, από το Αφγανιστάν και το Κόσσοβο μέχρι τη Σαουδική Αραβία, το Μάλι και τον Περσικό Κόλπο. Εκτός και αν οι κληρωτοί θα “γεμίζουν” τα ελληνικά στρατόπεδα για να μπορούν οι κυβερνήσεις να στέλνουν περισσότερα στελέχη και όπλα στις βρώμικες Νατοϊκές επεμβάσεις.

Αν ήθελαν να ενισχύσουν τις υποστελεχωμένες μονάδες της παραμεθορίου θα έκοβαν τα δεκάδες “βύσματα”, τα οποία συντηρούν για να αυξάνουν την εκλογική τους πελατεία.

Αν ήθελαν να ανεβάσουν το αξιόμαχο θα φρόντιζαν να αναβαθμίσουν την ποιότητα της στρατιωτικής εκπαίδευσης των στρατευμένων, η οποία στην πλειοψηφία των μονάδων διακόπτεται εντελώς μετά το πρώτο δίμηνο και αυτό που απομένει είναι οι σκοπιές, οι αγγαρείες και οι “καμπάνες”. Σε κάθε περίπτωση η παρούσα διάρκεια της θητείας είναι ικανή για να ολοκληρώσουμε την αναγκαία στρατιωτική εκπαίδευση.

Μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση να αυξήσει τη θητεία. Κουμπώνει με τα σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ-κεφαλαίου για μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο, με τους πανάκριβους επιθετικούς Νατοϊκούς εξοπλισμούς και με το Νατοϊκό δόγμα που ακολουθεί ο ελληνικός στρατός.

Με 9 ή 12 μήνες θητεία οι στρατευμένοι δεν έχουμε καμιά δουλειά να γινόμαστε υπηρέτες των Αμερικανών στη βάση της Σούδας, στην Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, στο στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο, στο Άκτιο. Να ανεχόμαστε τους Ισραηλινούς φονιάδες στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας. Να υποδεχόμαστε τους μισθοφόρους των σεΐχηδων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Αυλώνα. Να “βαράμε προσοχή” στους επιτελείς στο Νατοϊκό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης. Δεν έχουμε καμιά δουλειά να φορτώνουμε τους Patriot για τη Σαουδική Αραβία ή να φυλάμε σκοπιές στα κολαστήρια-φυλακές των προσφύγων.

Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα του λαού και την υπεράσπιση των συνόρων, για τα οποία πάμε να υπηρετήσουμε στον στρατό.  Αυτή είναι η ουσία την οποία δεν αμφισβητούν όλα τα κόμματα του συστήματος. Ανάμεσα τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, το Νατοϊκό γιουσουφάκι που καλεί τη νεολαία να αποδεχτεί τους εξοπλισμούς, τις προσλήψεις χιλιάδων ΕΠΟΠ, τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο  με αντίδωρο την αποφυγή αύξησης της θητείας.

Την ίδια στιγμή κανένα μέτρο δεν παίρνει η κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι στρατευμένοι. Η αύξηση της θητείας θα οξύνει πολλά από αυτά όπως:

– την οικονομική αιμορραγία των λαϊκών οικογενειών αφού όλα τα πληρώνουμε από την τσέπη μας. Με τα 8,60€ το μήνα περιμένει η κυβέρνηση να βγει το 12μηνο; Σκοπεύει να αυξήσει τις δωρεάν μετακινήσεις των φαντάρων, να ενισχύσει οικονομικά όσους δυσκολεύονται ή είναι “ατομική μας ευθύνη”; Μέσα σε μια νύχτα βρήκαν 13 δις για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς αλλά για τις ανάγκες των φαντάρων δεν υπάρχει σάλιο…

– το συγχρωτισμό μέσα στα στρατόπεδα. Ήδη επικρατεί το αδιαχώρητο. Αντί για μέτρα αποσυμφόρησης και προστασίας της υγείας η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει τα στρατόπεδα σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού!

– την ομηρία και εκμετάλλευση των οικογενειών των στρατευμένων. Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε σε ποιες μονάδες θα ισχύσει η 9μηνη θητεία παίζοντας παιχνίδια, μοιράζοντας υποσχέσεις, τάζοντας “εξυπηρετήσεις” στις πλάτες των στρατευμένων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δηλώνω την αντίθεση μου στην αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς. Μαζί με το λαό οι νέοι που υπηρετούμε τη θητεία μας παλεύουμε για:

– Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και οικονομικής στήριξης των στρατευμένων.

– Το  κλείσιμο όλων των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας.

– Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

– Αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Θοδωρής Κωτσαντής
Στρατιώτης από Ξάνθη

alt.gr