Main Menu

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Κορονοϊός: Ώρα αποφάσεων για νέα μέτρα – Τι εξετάζεται για απαγόρευση κυκλοφορίας, σχολεία, λιανεμπόριο.

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς θα τεθούν επί τάπητος τα επόμενα βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να αναχαιτισθεί η διασπορά του κορονοϊού. Ζητούμενο αποτελεί ποια θα είναι η τελική εισήγηση, καθώς στους κόλπους των επιστημόνων επικρατεί διχογνωμία.

Η μία πλευρά υποστηρίζει την ανάγκη για ένα καθολικό, πιο «σκληρό» lockdown για τις κόκκινες περιοχές – αυτή τη στιγμή η Αττική και η Πάτρα προκαλούν έντονη ανησυχία με την πρωτεύουσα να συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά κρούσματα ως προς τον αριθμό τις τελευταίες ημέρες, ενώ την Πέμπτη έγινε εισήγηση να «κοκκινίσει» και η Θεσσαλονίκη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Το επιχείρημά τους είναι ότι ένα lockdown τύπου Μαρτίου (με κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο και ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των μετακινήσεων) θα λειτουργήσει δραστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η άλλη πλευρά τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων και όχι ενός σκληρού lockdown. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να προσανατολίζεται και η κυβέρνηση, η οποία παρόλ’ αυτά θα αναμένει την τελική εισήγηση των ειδικών προτού αποφασίσει, με τις τελικές ανακοινώσεις να γίνονται το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη τα κρούσματα ξεπέρασαν για τρίτη ημέρα τα 1.000, φτάνοντας συγκεκριμένα στα 1.070 ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 249. Στόχος είναι να αποτραπεί το να φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του και να δοκιμαστούν οι αντοχές του, αλλά και να προλάβουν ένα «σαρωτικό» τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Το σενάριο για ένα καθολικό «σκληρό» lockdown φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο καθώς κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις βαριές σε οικονομία και κοινωνία, συν το ότι πολλοί θεωρούν ότι δεν θα είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα λόγω της κόπωσης των πολιτών.

Υπό αυτό το πρίσμα και σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, η πιο πιθανή εκδοχή είναι η αυστηροποίηση των μέτρων. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται το να απαγορευθεί η κυκλοφορία το Σαββατοκύριακο νωρίτερα από τις 9 μ.μ. (από τις 6 μ.μ.), προκειμένου να ελεγχθεί η κινητικότητα που είναι μεγαλύτερη λόγω περισσότερου ελεύθερου χρόνου. Επίσης, εξετάζεται η απαγόρευση μετακίνησης χρησιμοποιώντας τον κωδικό «6» σε άλλους δήμους καθώς έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται κατάχρηση. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. το Σαββατοκύριακο εξετάζεται καθώς σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ο καιρός θα είναι καλός, ιδανικός για βόλτες, κάτι που αυξάνει την κινητικότητα του κόσμου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. τις καθημερινές δεν προκρίνεται καθώς θεωρείται ότι θα αυξήσει τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα και στους δρόμους τις υπόλοιπες ώρες.

Εφόσον κινηθούμε προς την κατεύθυνση ενός lockdown μη καθολικού, τα σχολεία (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Γυμνάσια) θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, όπως και το λιανεμπόριο σίγουρα με τη μέθοδο του click away, ενώ εξετάζεται αν θα παραμείνει σε ισχύ το click in shop για καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοπωλεία. Αν «καταργηθεί» και αυτό, τότε ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης μανικιούρ- πεντικιούρ και τα ΚΤΕΟ. Αν και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με ραντεβού και μέτρα καθώς προσφέρουν διαφορετικού είδους υπηρεσίες σε σχέση με τα καταστήματα π.χ. ένδυσης και υπόδησης.

«Καμπανάκι» για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Εύβοια

Εκτός της Αττικής, όμως, σήμα κινδύνου εκπέμπεται και από άλλες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιδημιολόγοι εισηγούνται το «κοκκίνισμα» τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και ολόκληρης της Αχαΐας – μέχρι τώρα στο «κόκκινο» ήταν ο Δήμος Πατρέων μόνο. Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και για την Εύβοια.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για την αλλαγή… χρώματος στις περιοχές αναμένονται σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντοπίστηκε ακόμη ένα κρούσμα της «βρετανικής» μετάλλαξης σε Κέντρο Υγείας της Θεσσαλονίκης. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών με μεταλλαγμένα στελέχη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 206.