Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα ανακοισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
Από αύριο το πρωί, όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς, θα ισχύει:
-Στο κόκκινο παραμένουν Εορδαία Κοζάνης, Θήβα και Τανάγρα στη Βοιωτία, Σπάρτη, Ζάκυνθος, η περιφερειακή ενότητα Λέσβου. Εντάσσονται στις κόκκινες το Ρέθυμνο, δήμος Σκύδρας- Κολινδρού Πιερίας, Μεσσαπίων Ευβοίας, Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ηλείας, δήμος Τεμπών Λάρισας. Παραμένουν/ εντάσσονται στις κόκκινες οι δήμοι Μυκόνου και Θήρας και οι δήμοι Χαλκίδας, Πάτρας και Αγίου Νικολάου: Στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο χαρακτηρίζεται «επικίνδυνο». Σ’ αυτούς του πέντε δήμους επανέρχονται τα σχολεία σε τηλεκπαίδευση και κλείνουν όλα τα καταστήματα πλην καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων. Στις κόκκινες μπαίνουν επίσης Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
– Για την Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική: Κλείνουν τα νηπιαγωγεία, μόνο με click away το λιανεμπόριο. Παραμένουν σε λειτουργία κομμωτήρια, ΚΤΕΟ. Το Σάββατο θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα τα καταστηματα ειδών τροφίμων και πρώτης ανάγκης.
-Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Κλειστές και οι λαϊκές αγορές τα Σάββατα.
-Τα μέτρα ισχύουν από τις έξι αύριο το πρωί, έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Η ενημέρωση ξεκίνησε με την καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν συνολική επιδείνωση της κατάστασης: Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, τα νέα κρούσματα είναι κυρίως στις ηλικίας 25- 44 ετών, ενώ μεγάλη είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά. Βασικό ρόλο παίζουν οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια, ενώ ειδικά για την Αττική, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές τους, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στην Αττική στα 4.400. Ειδικά για τα σχολεία, είπε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να τηρούν σχολιαστικά τα μέτρα και παράλληλα να εμβολιαστούν.
Ακολούθως ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο. Μίλησε για τάση υποχώρησης της επιδημίας και ειδικότερα για επιβράδυνση του ρυθμού της στην Ευρώπη, από την περασμένη εβδομάδα. Ειδικά για την Ελλάδα όμως, παρατηρείται αύξηση την τελευταία εβδομάδα με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές. Η αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό φθάνει το 50%. Η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο κ.Μαγιορκίνης επέμεινε στην τήρηση της «κοινωνικής φούσκας», της επαφής δηλαδή, με λίγα και συγκεκριμένα άτομα. Η κόπωση αναδεινύεται παράγοντας επιδείνωσης της κατάστασης. Πρόσθεσε ότι είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης το προσεχές διάστημα.