Main Menu

Ξεκίνησε η “Μήδεια” στη Θράκη με πτώση της θερμοκρασίας-Χιόνια στη Ξάνθη από το απόγευμα του Σαββάτου.

Η κακοκαιρία “Μηδεία” έχει ήδη κάνει την εμφάνιση της με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα απο άκρη σε άκρη, σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. (Ξάνθη 3°C, Κομοτηνή 2.6°C, Αλεξανδρούπολη 1.7°C και Ορεστιάδα 2.9°C).
•Ο άνεμος θα αρχίσει απο αύριο το μεσημέρι να ενισχύεται αρκετά αποκτώντας βορειοανατολικη διεύθυνση και η θερμοκρασία θα πέσει ενδεικτικά στους -1 με -2°C στην δυτική και κεντρική πεδινή Θράκη και εως -4°C στην ανατολική. Στα ορεινά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη η θερμοκρασία.
•Απο το απόγευμα το βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο απο δυτικά που θα απασχολεί την υπόλοιπη χώρα θα ξεκινήσει να επηρεάζει με ασθενείς κατα βάση χιονοπτώσεις την δυτική παράκτια Θράκη, την πόλη της Ξάνθης και τα ορεινά του νομού. Προς τις βραδυνές ώρες και καθώς το χαμηλό θα περνάει προς το Αιγαίο θα δημιουργηθεί στο βορειο Αιγαίο μια σύσφιξη ψυχρού με θερμό αέρα (εικόνα 1) που σε συνδιασμό με τον πολύ ισχυρό νότιο δυτικό ρεύμα στην στάθμη των 700hpa (εικόνα 2) θα μας στέλνει δέσμες υετουκυρίως στην παράκτια ζώνη των νομών ροδόπης και ξάνθης αρχικά και έπειτα του νομού έβρου. Στην πόλη της ξάνθης αναμένονται μέτριας έντασης χιονοπτώσεις ενώ στην πόλη της Κομοτηνής έως και ασθενής έντασης. Σε δεύτερη φάση καθώς στο Β. Αιγαίο η σύσφιξη θα ενισχύεται προς τα ξημερώματα της Κυριακής αναμένονται μέτριας έντασης χιονοπτώσεις και στην πόλη της αλεξανδρούπολης. Οι χιονοπτώσεις αυτές εξ αιτίας και του ισχυρού παγετού ίσως δώσουν μικρές κατά βάση χιονοστρώσεις σε επιφάνειες όπως αμάξια και πεζοδρόμια και στις 3 πόλεις με μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη.
•Συνολικά απο την κακοκαιρία η νότια και ανατολική πεδινή Ροδόπη (Νομός Ροδόπης), η Σαμοθράκη και ο βόρειος και ο κεντρικός πεδινός έβρος δίνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για μεγαλύτερα ύψη χιονόστρωσης. Σε ότι αφορά τα ορείνα ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα ορεινά μεταξύ των νομών Ροδόπης και Έβρου όπου αναμένονται οι χιονοστρώσεις να φτάσουν έως και τα 20εκ τοπικά (όχι και κάτι πρωτόγνωρο για τις περιοχές!). Το νησί της Σαμοθράκης θα δεχτεί στα πεδινά έως 20εκ χιόνι και στα ορεινά αρκετά περισσότερο. Αναλυτικός χάρτης με ενδεικτικα ύψη χιονόστρωσης σε όλη την Θράκη φαίνεται στην Εικόνα 3.
Από το πρωί της Κυριακής τα φαινόμενα θα αρχίσουν να σταματούν απο δυτικά προς τα ανατολικά σε όλη την Θράκη αλλά θα επικρατεί πολύ ισχυρός παγετός.
Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Μηδείας στην ευρύτερη περιοχή μας θα είναι το ψύχος και ο αέρας όπου σε όποιες περιοχές υπάρξει και χιονόστρωση θα δημιουργηθούν προβλήματα με παγετό.
Καιρικά Νέα Θράκης