Τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν τους λοιμωξιολόγους στο να εισηγηθούν παράταση του lockdown στην Αττική. Τα αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού επεκτείνονται συνεπώς μέχρι τις 8 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε και τα μέτρα που θα ισχύσουν στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιφέρειες που μπαίνουν στις «κόκκινες» περιοχές καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα έγιναν χειρότερα το τελευταίο διάστημα.
Στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκαν και οι περιοχές που παραμένουν ή εισέρχονται σε καθεστώς σκληρού lockdown και αυτές που περνούν σε πιο αυξημένο επίπεδο επιτήρησης στον επιδημιολογικό χάρτη. Ανάλογες ανακοινώσεις έγιναν και για τις περιοχές που έδειξαν βελτίωση και γίνονται «κίτρινες».
Σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και μετά από εισήγηση της επιτροπής, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης (κόκκινο) από αύριο (27.02) ως τις 8 Μαρτίου μπαίνουν:
- Λευκάδα, με εξαίρεση το Μεγανήσι
- Θεσπρωτία, με ιδιαίτερη προσοχή στον Δήμο Ηγουμενίτσας
- Σύρος
- Σάμος
- Δήμος Αρταίων
- Δήμος Διδυμότειχου
- Δήμος Λοκρών, με ανησυχητική την κατάσταση στη Μαλεσίνα
- Δήμος Αμφιλοχίας
- Ηράκλειο Κρήτης
- Κορινθία
Ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το «βαθύ κόκκινο» και πάει στο «κόκκινο», μετά από βελτίωση που εμφάνισαν τα δεδομένα. Αντίθετα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν Κάλυμνος, Εύοσμος, Εύβοια, Αχαΐα, Αρκαδία και Αττική.
Σχετκά με την Αττική, όπως ανέφερε, η κατάσταση στον Πειραιά προκαλεί προβληματισμό, καθώς έχουν αυξηθεί τα ενεργά κρούσματα. Παρόμοια είναι η εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.