Main Menu

Νέα αύξηση κρουσμάτων θα ανακοινωθεί σήμερα- Αδύνατο το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου δήλωσε ο Πέτσας.

Για σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας, προσερχόμενος στην συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

“Οι τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ δύσκολες. Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες εβδομάδες να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων. Και σήμερα θα έχουμε σημαντική αύξηση. Γι’ αυτό χρειάζεται από όλους υπομονή και τήρηση των μέτρων” δήλωσε ο κ. Αρκουμανέας, ενώ ευχαρίστησε την Εκκλησία “για την συμπαράσταση και την υποστήριξη που έχει δείξει σε όλη αυτήν την δύσκολη μάχη ενάντια στον κορονοϊό”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΟΔΥ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει πάνω από 3.000 κρούσματα κάτι το οποίο ανησυχεί έντονα τους ειδικούς.

Οριστική φαίνεται πως είναι η απόφαση για «εγκατάλειψη» του στόχου της 29ης Μαρτίου για άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι άνευ προηγουμένου, γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας προχώρησε στηνεπίταξη των υπηρεσιών 206 ιδιωτών ιατρών προκειμένου να συμβάλλουν στην μάχη κατά της πανδημίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια ώρα οι αριθμοί τρομάζουν. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 681, ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες καθώς όπως είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υπάρχει πιθανότητα να ξεπεράσουν και τους 1.000.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σχέδια για μερική επαναφορά στην κανονικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου, με άνοιγμα -υπό όρους- του λιανεμπορίου φαίνεται πως από το… συρτάρι πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων.

Ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει, πέραν των επιμέρους ημερομηνιών, έναν βασικό στόχο: το Πάσχα. Στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και κεντρικά η κυβέρνηση, επιθυμεί μέχρι τότε η πορεία της πανδημίας να έχει πάρει μία τέτοια πορεία έτσι ώστε να έχει επιτραπεί η λειτουργία της αγοράς στο σύνολό της, έστω και με αυστηρούς περιορισμούς.

Το σενάριο λοιπόν του ανοίγματος του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου είχε απομακρυνθεί εδώ και κάποια 24ωρα καθώς διαφαινόταν πως η επιδημιολογική πορεία δεν βρίσκεται σε ύφεση. Ο στόχος πλέον έχει μπει για την 5η Απριλίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι «συμφιλιωμένοι» με την ιδέα πως ίσως απαιτηθεί και μία εβδομάδα ακόμη. Άλλωστε το δόγμα βάσει του οποίου λαμβάνονται οι αποφάσεις είναι το «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» δείχνοντας πως τα λάθη των προηγούμενων μηνών έχουν γίνει μαθήματα.
Πάντως όταν το λιανεμπόριο ανοίξει, αυτό θα συμβεί αξιοποιώντας το 13032 και πιθανότατα θα επιλεγεί το click away και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί η αγορά με περιορισμό μόνο ως προς τα τετραγωνικά του καταστήματος. Την ίδια ώρα, το άνοιγμα και των περαιτέρω δραστηριοτήτων συμπαρασύρεται βαθύτερα στον χρόνο.

Πέτσας: Αδύνατο το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου
Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έβαλε… ταφόπλακα στα σενάρια για επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στο λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου. «Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», τόνισε.

Ο κ. Πέτσας πάντως, εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιπλέον,δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα.