Main Menu

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024
Ξάνθη, GR
29°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio
ΤΩΡΑ! Μεγάλη φωτιά στα Κιμμέρια Ξάνθης-Επιχειρούν 30 πυροσβέστες

Lockdown: Πάει πίσω το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση.

Τη δυσκολότερη ενδεχομένως φάση της πανδημίας βιώνει η χώρα, εν μέσω του τρίτου κύματος, που έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και του αριθμού των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων ασθενών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία. Ειδικά στο λεκανοπέδιο, η κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το υγειονομικό προσωπικό είναι δραματική, με την κυβέρνηση να προχωρά στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να ενισχύσει το ΕΣΥ στην κρίσιμη μάχη κατά του κορονοϊού και μετά το “ναυάγιο” των συζητήσεων με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η επιστράτευση επιλέχθηκε ως ύστατο μέσο, όπως λένε κυβερνητικές πηγές από την πρώτη στιγμή, μετά την άρνηση των ιδιωτών γιατρών για οικειοθελή προσχώρησή τους στο ΕΣΥ.

Λόγω της διαρκώς επιδεινούμενης επιδημιολογικής κατάστασης, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων και της αγοράς -μετά τη σημερινή επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής- φαντάζει δύσκολο να υλοποιηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα και εκτιμάται πως θα καθυστερήσει τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα. Δηλαδή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το λιανεμπόριο δεν αναμένεται να ανεβάσει ρολά στις 29 Μαρτίου, με τη μέθοδο του click away ή του click in shop, όπως ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης, και πιθανόν να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα. Πίσω φαίνεται να πηγαίνει και ο σχεδιασμός να ανοίξουν τα σχολεία, πρώτα τα Γυμνάσια και Λύκεια, ώστε οι μαθητές να επανέλθουν στις τάξεις και σε μία κάποια “κανονικότητα” εντός των πρώτων ημερών του Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, δύσκολα εφικτός φαντάζει στην παρούσα φάση και ο στόχος επαναλειτουργίας του κλάδου της εστίασης το πρώτο 20ήμερο του Απριλίου. Εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, ο πολύπαθος κλάδος της εστίασης αναμένεται να ανοίξει λίγο πριν το Πάσχα και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Επιφυλακτικός για άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου ο Σταμπουλίδης – Τι είπε για την εστίαση

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου. Ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, εξήγησε ότι τους αρχαιολογικούς χώρους μπορούν να επισκεφθούν μόνο οι κάτοικοι του Δήμου στον οποίο βρίσκονται, ενώ για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών μπορεί να επιτραπεί μετακίνηση σε κοντινούς δήμους για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών, πάντοτε με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται. Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι η απαγόρευση μετακινήσεων αφορά εν πολλοίς και την αποφυγή κινητικότητας και συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ είπε ότι έχουν προστεθεί λεωφορεία στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει επίταξη στον εν λόγω τομέα. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η απαγόρευση μετακινήσεων ιδιοκτητών και προς τα εξοχικά σπίτια που διαθέτουν, εντάσσεται στο πλαίσιο αποτροπής της μετάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ο Γ.Γ. Εμπορίου είπε ότι μελλοντικά οι αγορές μας από το λιανεμπόριο θα γίνονται με την αποστολή sms στο 13032, απέφυγε ωστόσο να πει αν αυτό θα συμβεί από τις 29 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής, είναι μάλλον αποθαρρυντική προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς από τις 29 Μαρτίου, όπως είχε εκτιμηθεί από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις. Επιφυλακτικός ήταν ο κ. Σταμπουλίδης και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία κλάδων της αγοράς, όπως η εστίαση, για την οποία υπάρχει η πρόβλεψη για λειτουργία των καταστημάτων μετά τα μέσα Απριλίου, με εξυπηρέτηση πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους.