Τα self test μπαίνουν από τον Απρίλιο στη ζωή μας και θα λειτουργήσουν, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης συμπληρωματικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις στη μάχη για τον περιορισμό της εξάπλωσης και της μετάδοσης του ιού με τα φαρμακεία να έχουν ενεργό ρόλο τόσο στη διάθεση τους όσο και στην υλοποίηση τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, όσοι πολίτες επιθυμούν, θα μπορούν να δέχονται επιτόπια βοήθεια από τους φαρμακοποιούς για τη διενέργεια του rapid test, με την αμοιβή των δύο ευρώ ανά δειγματοληψία.
Πώς θα γίνει η διαδικασία
Κατ’ αρχήν οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, θα τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2. Δεύτερον, κάθε πολίτης δικαιούται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή, ενώ θα δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών, πράγμα που είπε και ο κ. Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της Παρασκευής.
Τι ισχύει με τις γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος; Θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό, καθώς επίσης και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες με την αμοιβή των 2 ευρώ ανά δειγματοληψία.
Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, όπου ο πολίτης θα εισέρχεται με τον AMKA του και θα δηλώνει το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης. Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να προσέλθει σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας, ούτως ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με τη νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.
Επίσης το υπουργείο τονίζει ότι επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.
Οι ανακοινώσεις Κοντοζαμάνη για τα self τεστ – Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό
Στo σχέδιο της Κυβέρνησης για τα self test αναφέρθηκε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Η Κυβέρνηση υλοποιεί μία νέα δράση σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ που θα μας επιτρέψει σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού του πληθυσμού να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια δραστηριότητες», δήλωσε αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
«Η δράση αυτή θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Κάνοντας αυτοδιαγνωστικό τεστ μια φορά την εβδομάδα, έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και τη μετάδοση του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», είπε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος εν συνεχεία πως τα τεστ αυτά θα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα ούτως ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Για το τελευταίο επισήμανε πως «αυτή είναι η βασική του διαφορά από τα rapid test».Υπογράμμισε ότι η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας υπογραμμίζοντας πως «κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών».
«Για να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες, εξετάζουμε το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών γιατί αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακά ενεργοί και μας ενδιαφέρει η επανεκκίνηση της αγοράς», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διάθεσης θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.
«Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερη rapid test που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Επίσης θα δοθούν οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση, όπως απουσία από το σχολείο και την εργασία», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος αναφέρθηκε και στους κλάδους στους οποίους το τεστ θα είναι υποχρεωτικό.
«Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις του τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού. Επιπλέον για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης. Τέλος, ανέφερε ότι για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, μέσω της οποίας θα παρέχονται όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες.