Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

JTI-Γεωργία Καρούντζου: “Όταν εξελίσσονται οι γυναίκες, βελτιώνεται και το εργασιακό πλαίσιο”

Πώς επιλέξατε την επαγγελματική σας κατεύθυνση;
Ο ορίζοντας της επαγγελματικής μου πορείας ήταν ήδη ορατός από το λύκειο στην Αμερική, οπότε και συνειδητοποίησα ότι η κλίση μου ήταν στο επιχειρησιακό περιβάλλον, στα Οικονομικά, στο Marketing και στο Business Management. Εκεί πήρα τα εφόδια για να συνεχίσω στο HR, στο Sales Operations και στο Corporate Affairs and Communications. Αισθάνομαι τυχερή που βρήκα το νόημα της επαγγελματικής μου ζωής από τόσο μικρή και, κυρίως, στο κατάλληλο περιβάλλον.

Πώς θα μεγαλώσουμε τα κορίτσια της νέας γενιάς ώστε να διεκδικούν αποτελεσματικά την οικονομική τους ανεξαρτησία;
Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με αρχές και ισχυρό αξιακό σύστημα, με τους γονείς μου να επενδύουν τα πάντα στις σπουδές μου, με στόχο την ανέλιξη και την οικονομική μου ανεξαρτησία. Τα κορίτσια πρέπει να σπουδάζουν αυτό που επιλέγουν, να υπερπηδούν τα εμπόδια των στερεοτύπων και να μην εξαρτώνται από κανέναν. Μόνο έτσι η κοινωνία θα προχωρήσει, η οικογένεια θα βασίζεται σε γερά θεμέλια και οι συζυγικές σχέσεις θα είναι ισορροπημένες. Ως μητέρα δύο αγοριών, μεταλαμπαδεύω αυτές τις απόψεις στους γιους μου, προκειμένου στο μέλλον να αντιμετωπίζουν ισότιμα τις γυναίκες στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Έχετε αναπτύξει δεξιότητες για να διαπραγματεύεστε οικονομικά ζητήματα και να διεκδικείτε αυτά που αξίζετε; 
Ουδέποτε χρειάστηκε να μπω στη διαδικασία, καθώς οι τρεις οργανισμοί στους οποίους έχω εργαστεί το έκαναν πριν από εμένα!

Η JTI είναι η πρώτη πολυεθνική με έδρα τη Γενεύη που έχει πιστοποιηθεί ως εργοδότης ίσης αμοιβής από την ελβετική ΜΚΟ «Equal – Salary». Δεν είναι τυχαίο το ότι στην παγκόσμια πολιτική της JTI για την πολυμορφία και την ενσωμάτωση δεσπόζουν η ισότητα των φύλων και η προώθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης των γυναικών, με δέσμευση για αύξηση της εκπροσώπησής τους σε ηγετικές θέσεις.

Για να εξελιχθούν οι γυναίκες στον χώρο της δουλειάς, πρέπει να βελτιωθούν οι ίδιες ή το πλαίσιο που τις περιβάλλει;
Όταν εξελίσσονται οι γυναίκες, βελτιώνεται και το εργασιακό πλαίσιο που τις περιβάλλει. Και το αντίστροφο.

Το σημαντικότερο είναι να σταματήσουν οι διακρίσεις βάσει φύλου και να υπάρξει οριζόντια και κάθετη ισότητα.

Δηλαδή να ισχύουν αμοιβές με βάση τις δεξιότητες, τα αποτελέσματα και άλλα ισότιμα κριτήρια και όχι με βάση το φύλο, να καταρριφθεί το στερεότυπο των ανδρικών και γυναικείων επαγγελμάτων και να περιοριστεί η χαμηλή γυναικεία παρουσία στις ηγετικές θέσεις των οργανισμών.

kathimerini