Main Menu

Έρχονται “δώρα” για τις κλειστές επιχειρήσεις – Ποιες θα λάβουν ενισχύσεις και πώς θα γίνουν οι αιτήσεις.

Αμέσως μετά το Πάσχα υπολογίζεται πως θα αρχίσει να ανοίγει -με τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής βεβαίως- η μία οικονομική δραστηριότητα μετά την άλλη: Το «στοίχημα» για κάθε επιχείρηση είναι το πώς θα σταθεί στα πόδια της τους πρώτους μήνες λειτουργίας της. Και εδώ είναι που έρχεται το κράτος με εξειδικευμένα προγράμματα να στηρίξει τους επαγγελματίες και κυρίως εκείνους που παρέμειναν για πάνω από 5 μήνες με κατεβασμένα ρολά.

Ήδη έχει σχεδιαστεί και ανακοινωθεί ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση που ουσιαστικά κάνει «δώρο» -με την μορφή επιδοτήσεων- τα πρώτα έξοδα για την λειτουργία της μετά το «λουκέτο». Το ποσό που θα διατεθεί μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος «επανεκκίνησης» αγγίζει τα 330 εκατ. ευρώ, χρήματα που δεν θα επιστραφούν στο κράτος και θα αξιοποιηθούν από τους επαγγελματίες ως κεφάλαια κίνησης για την αγορά πρώτων υλών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «πιλότο» που θα καθορίσει και το «μοντέλο» ενισχύσεων το οποίο θα υιοθετηθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας που σε επόμενη φάση θα ξεκινήσουν εκ νέου την δραστηριότητά τους.

«Παγίδα» για τους φοροφυγάδες

Μία από τις ιδιαιτερότητες όμως αυτού του προγράμματος «επανεκκίνησης» είναι ότι «καίει» τους … φοροφυγάδες: Δεδομένου ότι η ενίσχυση είναι συνδεδεμένη με τα δηλωθέντα έσοδα της εποχής πριν από την πανδημία (ήδη για την εστίαση επελέγη ο τζίρος του 2019) μένουν εκτεθειμένες οι εταιρείες που δεν έκοβαν αποδείξεις. Όσο μεγαλύτερος ο δηλωμένος τζίρος, τόσο μεγαλύτερη και η ενίσχυση. Όσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή, τόσο λιγότερα και τα κεφάλαια στήριξης.

Ποιοι κλάδοι θα ενισχυθούν με μη επιστρεπτέα κεφάλαια κίνησης

Το σίγουρο είναι ότι αυτό το μοντέλο ενισχύσεων με μη επιστρεπτέα κεφάλαια κίνησης μετά την εστίαση θα υιοθετηθεί και σε άλλους κλάδους: Επόμενος στη λίστα ο τουρισμός. Ύστερα από τόσους μήνες που έχουν μείνει οι επιχειρήσεις κλειστές, θα χρειαστούν ανακαινίσεις, επισκευές, πρώτες ύλες κλπ. Σειρά θα πάρουν τα γυμναστήρια και οι εταιρείες ψυχαγωγίας, οι οποίες επίσης έχουν μείνει κλειστές περισσότερο από 5 μήνες. Στόχος φυσικά και εδώ, να χρηματοδοτηθούν για την επανεκκίνησή τους, να έχουν δηλαδή τα απαραίτητα κεφάλαια για να καλύψουν τα πρώτα τους έξοδα.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr