Main Menu

ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο: Αυτοί είναι οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται βίντεο ντοκουμέντο με τους δύο εκτελεστές του Γιώργου Καραϊβάζ. Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνονται τα δύο άτομα πάνω στο μαύρο σκούτερ να πλησιάζουν στο σπίτι του δημοσιογράφου το μεσημέρι της Παρασκευής. Είναι περίπου πέντε λεπτά πριν βάλουν σε εφαρμογή το δολοφονικό τους σχέδιο. Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνεται ο οδηγός της μοτοσυκλέτας να φοράει ασημί κράνος και ακριβώς από πίσω βρίσκεται ο εκτελεστής του Γιώργου Καραϊβάζ ο οποίος έχει καλυμμένο το πρόσωπό του. Το βίντεο προέρχεται από κάμερα ασφαλείας περίπου 500 μέτρα μακριά από το σπίτι του αστυνομικού συντάκτη, λίγο πριν επιστρέψει στο σπίτι του από το κανάλι όπου εργαζόταν. Από το βίντεο φαίνεται πως οι δράστες δεν τον ακολουθούσαν μέχρι να φτάσει στο σπίτι του ο δημοσιογράφος, είναι άρα είναι πολύ πιθανό το σενάριο να υπάρχει και μια άλλη ομάδα που ακολουθούσε τον Γιώργο Καραϊβάζ μέχρι να φτάσει στο σπίτι του και ενημέρωνε τα άτομα που εκτέλεσαν το συμβόλαιο θανάτου. Ως εκ τούτου, οι δράστες μάλλον περίμεναν σήμα από κάποιον συνεργό τους ή κάποιο τηλεφώνημα ότι ο στόχος τους έχει φτάσει και έχει παρκάρει έξω από το σπίτι τους.

Εξάλλου, το σκουτεράκι φαίνεται πως έχει έρθει από άλλο σημείο, και όχι από δρόμο από τον οποίο κατέληξε στο σπίτι του ο δημοσιογράφος. Το σπίτι του θύματος είναι σε παράλληλο δρόμο από αυτόν που δείχνει το βίντεο και είναι πιθανό να είχε ακολουθήσει άλλο δρομολόγιο για να φτάσει στο σπίτι.

Το συγκεκριμένο βίντεο είναι μεταξύ των πολλών που έχει στη διάθεσή του το τμήμα Ανθρωποκτονιών. Οι Αρχές έχουν στα χέρια τους βίντεο και μερικά μέτρα πριν και δευτερόλεπτα πριν από τη δολοφονία. Ειδικά σώματα της ΕΛ.ΑΣ. επεξεργάζονται το υλικό, προκειμένου να φτιάξουν όσο περισσότερο μπορούν το σωματότυπο των δραστών, ενώ θα επιχειρήσουν να ταυτοποιήσουν την πινακίδα του σκούτερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούν βίντεο όχι μόνο από την ημέρα της δολοφονίας αλλά και τις προηγούμενες ημέρες (τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν), καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τον παρακολουθούσαν. Θέλουν να διαπιστώσουν εάν οι δράστες ήταν στη περιοχή και προσπαθούσαν να μάθουν το πρόγραμμα και το δρομολόγιο ου δημοσιογράφου. Στο πλαίσιο αυτό, τα κλιμάκια της Ασφάλειας “σαρώνουν” την περιοχή για να βρουν βίντεο σε ακτίνα ακόμη και 1,5 χιλιομέτρου από το σημείο της δολοφονίας. Πηγαίνουν κυριολεκτικά πόρτα-πόρτα προσπαθώντας να συλλέξουν όσο περισσότερο υλικό μπορούν από κάμερες κλειστού κυκλώματος. Επίσης, αναζητούν υλικό από κάμερες κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησε από το κανάλι μέχρι τον Άλιμο.

«Η υπόθεση ίσως κρύβει κάτι πολύ βαρύ»
Υπάρχει οπτικό υλικό 300 μέτρα από το σημείο της εκτέλεσης όπου φαίνονται οι δύο δράστες, χωρίς βέβαια να είναι εμφανή τα χαρακτηριστικά τους, αλλά φαίνεται καθαρά το παλιό μαύρο σκούτερ που χρησιμοποίησαν για να αφαιρέσουν τη ζωή του Γιώργου Καραϊβάζ τόσο αποτρόπαια είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρ. Αστυνομικών Ν/Α Αττικής. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η υπόθεση ίσως κρύβει κάτι πολύ βαρύ. «Οι δολοφόνοι ήταν επαγγελματίες. Τον βρήκαν οι 10 από τις 13 σφαίρες, ή είναι εκδίκηση ή ήθελαν να του κλείσουν το στόμα. Το ατού μας αυτή στιγμή είναι οι μάρτυρες, αλλά εξετάζουμε υλικό από πολλές μέρες πριν, είπε και πρόσθεσε πως «θα βρούμε τις απαντήσεις».

Όπως είπε εξετάζεται αν υπήρχε και ομάδα υποστήριξης, όπως και το κατά πόσο διέφυγαν με το σκούτερ ή το έκρυψαν κάπου εκεί κοντά και διέφυγαν με κάποιο ημιφορτηγό. «Ψάχνουμε το σκούτερ, κάπου εκεί κοντά σε αποθήκη ή γκαράζ ενώ εξετάζουμε υλικό από κάμερες μέρες πριν» είπε και εξήγησε ότι οι δράστες μπορεί να τον παρακολουθούσαν μέρες πριν και να είχαν πάει ξανά στο σημείο, αλλά να μη τους δόθηκε η ευκαιρία να πυροβολήσουν .

«Όλα έχουν μπει στο μικροσκόπιο, είναι μια δύσκολη περίπτωση, Αν δεν είναι τρομοκρατικό χτύπημα είναι συμβόλαιο θανάτου. Η υπόθεση κρύβει κάτι πολύ βαρύ και ίσως έχει «ουρά» από πίσω, θα τη φτάσουμε ως το τέλος» είπε. Επίσης είπε ότι είναι περίεργο γιατί προχώρησαν εκείνη τη στιγμή στην εκτέλεση ενώ υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες. «Αυτό δείχνει ότι κάτι τους πίεζε, πήραν την εντολή να κινηθούν γρήγορα, ήθελαν να κλείσουν γρήγορα το στόμα του Γιώργου, κάτι τους πίεζε χρονικά» είπε.

Πιθανόν να είναι πληρωμένοι εκτελεστές από το εξωτερικό

Ειδικά σώματα της ΕΛ.ΑΣ. επεξεργάζονται το υλικό, προκειμένου να φτιάξουν το σωματότυπο των δραστών, για να έχουν στα χέρια τους ακόμη περισσότερα στοιχεία, ενώ θα επιχειρήσουν να ταυτοποιήσουν την πινακίδα του σκούτερ.

Σύμφωνα με το MEGA, έμπειροι αξιωματικοί της ασφάλειας εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τα συγκεκριμένα άτομα να έχουν απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοιες υποθέσεις. Ήταν τέτοιος ο επαγγελματισμός τους, λένε, που είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά για συμβόλαια θανάτου.

Είναι πιθανόν πάντως, σύμφωνα με το ΟPEN, οι δράστες να είναι πληρωμένοι εκτελεστές από το εξωτερικό, που τους “έφερε” στη χώρα αυτός που υπέγραψε το “συμβόλαιο θανάτου”. Πρόκειται για μία τακτική που συναντάται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια σε περιπτώσεις πληρωμένων συμβολαίων θανάτου, που έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα. Θεωρείται πιθανόν δηλαδή να πήραν τα χρήματα, να ήρθαν στην Ελλάδα, να σκότωσαν τον δημοσιογράφο και το ίδιο απόγευμα να έφυγαν από τη χώρα.

Τα δημοσιεύματα

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται ο υπολογιστής και το κινητό τηλέφωνο του θύματος, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν κάθε συνομιλία που μπορεί να δώσει κάποια στοιχεία λίγο πριν από την ενέδρα. Επίσης, στα εγκληματολογικά εργαστήρια το αυτοκίνητο του δημοσιογράφου εξετάζεται εξονυχιστικά με την ελπίδα να βρεθούν αποτυπώματα ή δείγματα dna των δολοφόνων.

Το κίνητρο αναζητείται στα ρεπορτάζ με τα οποία είχε ασχοληθεί το τελευταίο διάστημα ο Γιώργος Καραϊβάζ και συγκεκριμένα εκείνα που θα μπορούσαν να είχαν “ενοχλήσει”. Στα κείμενά του στην ιστοσελίδα bloko.gr που διατηρούσε δεν δίσταζε να ασκεί σκληρή κριτική. Χαρακτηριστική είναι μια ανάρτηση που είχε γίνει στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στην οποία έχουν εστιάσει οι αστυνομικοί.

“Η ζωή είναι ένας απροσδιόριστης μορφής και τροχιάς κύκλος. Μέσω δύο ατόμων (σ.σ. από τον ποινικό χώρο) γνώρισα πολύ καλά την παιδιάστικα αφελή μέχρι τότε προσέγγιση μου, στο πως λειτουργεί το σύστημα. Μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικοί, δημοσιογραφικά μεγαλοστελέχη, εκκλησία, αστυνομία, δικαιοσύνη, κακοποιοί. Περιπεπλεγμένοι σ’ ένα κύκλο δυναστείας και καταδυνάστευσης των αφελών ρομαντικών οδοιπόρων -κατά παράφραση του Ρουσσώ- που εν πολλοίς συγκροτούν το μεγάλο κοινωνικό στρώμα. Ένας κύκλος που όλοι γνωρίζουν όλους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κυκλοφορία και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος’’.

Σημειώνεται ότι και τα δύο άτομα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο, έπεσαν θύματα κι αυτοί ενεδρών θανάτου τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι και τον Δεκέμβριο του 2020 στα Βριλήσσια.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2020 ο Γιώργος Καραϊβάζ έγραφε μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα του: “Σας ενημερώνουμε λοιπόν πως μία από τις βασικότερες πηγές ενημέρωσης μας για τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις πριν από κάθε ετήσια διαδικασία ήταν κατά κύριο λόγο οι συγκεκριμένοι (σ.σ. οι προαναφερόμενοι δολοφονηθέντες ποινικοί)…. Πολλές φορές μας εξέπληξαν με την ακρίβεια των … “προβλέψεων” τους και ειδικά για τις θέσεις κρίσiμου και υψηλού ενδιαφέροντος. Προσέξτε. Αυτό που λέμε και κοινοποιούμε ήταν πως γνώριζαν. Αυτό που δεν ξέρουμε κι αλίμονο δεν θα μας έλεγαν ποτέ, ήταν ο βαθμός της επίδρασης τους πάνω στις κρίσεις και στις τοποθετήσεις”. Το συγκεκριμένο μάλιστα δημοσίευμα είχε ως υστερόγραφο πως “υποσχόμαστε κι άλλες αποκαλύψεις. Πολύ σύντομα και ειδικά για την υπόθεση που τις τελευταίες ημέρες (;) προκαλεί αναστάτωση στην ΕΛΑΣ”

Σε άλλο δημοσίευμα τον Νοέμβριο του 2019 αναρωτιόταν γιατί δεν έχει εξιχνιασθεί κανένα από τα συμβόλαια θανάτου (σ.σ. έχουν καταγραφεί περισσότερα από 25 την τελευταία τετραετία). “Ποιος τολμά και ποιον συμφέρει να διαλευκάνει έστω και μία από τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις που έχουν το ανεξίτηλο χρώμα του συμβολαίου θανάτου;” ανέφερε μεταξύ άλλων.